Brieven

De Indonesische ambassadeur zegt eindelijk wat hij en velen in het Midden-Oosten en Azië over ons zijn gaan denken. Het is wennen, als je dat recht, zoals Wilders doet, alleen voor je zelf claimt. Het zou goed zijn als het staatsbezoek vanuit de kolonie waar we de islam eeuwen hebben gemanipuleerd en onder de westerse duim gehouden, niet doorgaat. Misschien dat de polder dan eindelijk een beetje wakker wordt, en ziet dat ze niet alleen op de wereld is.

Gied ten Berge Maarssen

’Prominent’ CDA-lid Doekle Terpstra komt mij voor als een erg jonge mastodont onder zijn oudere collega’s. Blijkbaar krijgt Terpstra zijn zin niet en vindt hij het nodig en zinvol zijn meningen steeds bij de pers te moeten ventileren. Van Agt heeft daar ook een handje van. Mijn advies aan Terpstra is: doe dat niet te vaak, anders gaat men er lacherig over doen hetgeen nu min of meer ook het geval is als van Agt weer eens denkt ergens zijn mening over te moeten geven.

Ietsen Pool Opende

Wat een mooi initiatief om ons tien weken lang te verrassen met ’Succesvol fotograferen’! Het is prettig toegankelijk en spelenderwijs steek je er toch mooi wat van op. Reeds van de Basisbegrippen had ik al profijt, met name van de continumodus. Ik wist niet dat ik die op mijn (tweede) camera had! Kan ik eindelijk spannender foto’s van – onder andere – mijn katten maken.

Ellen Kats Leiden

Ik hoor steeds dat Beatrix zich zo’n vijftien keer in de Troonrede versprak omdat deze te moeilijk of nietszeggend was. Daar geloof ik niets van. Beatrix, met haar jarenlange ervaring en perfecte voorbereiding van openbare optredens, struikelt niet over welke moeilijke tekst ook. Haar lichaamstaal en versprekingen verraadden haar gevoelens. Niet vreemd, als je nog geen tien minuten eerder een ’projectiel’ tegen de gouden deur van je koets hoorde knallen. Met een dodenherdenking in gedachten waar je na een ’incident’ dapper weer je plaats innam. En de afschuwelijke Koninginnedag van vorig jaar. En toch gewoon doorgaan. Moge de standvastigheid van Beatrix een voorbeeld zijn voor een komend kabinet.

Marike de Reuver Den Haag

Mevrouw Plasterk sierde zich op Prinsjesdag met een hoofddoek. Ik gun haar dit statement, al schaar ik het onder de noemer ’kijk mij eens mooi/flink zijn’. Even verderop in het Ruhrgebied knoopt ook Marianne een hoofddoek om, de dochter van een Duits echtpaar waarmee we bevriend zijn. Marianne’s hoofddoek is allerminst bedoeld als statement. Zij kiest voor de hoofddoek uit zelfbescherming. Marianne heeft namelijk een bijbaantje bij een apotheker. Zij brengt medicijnen rond, ook in de ’Turkenwijk’ aldaar. Voor haar is het geen doen om zich er zonder hoofddoek te vertonen, ze wordt er uitgescholden en geïntimideerd. Met hoofddoek om, heeft ze geleerd, kan ze ongestoord haar werk doen. Het dragen van een hoofddoekje is helaas niet alleen maar vrolijke vrijheid. Niet voor allochtonen en ook niet voor autochtonen.

Bernhard Wendt Sellingen

Manager kinderopvang Renske Middelham vreest dat ouders hun kinderen weer vaker naar oma zullen sturen (Trouw, 23 september). Kinderopvang draagt, volgens haar, namelijk ook bij aan de lichamelijke en de taalontwikkeling van kinderen. Mijn vrouw en ik, opa en oma van een kleinzoon van bijna twee jaar, passen regelmatig vrijwillig met veel plezier op. Middelham heeft niets te vrezen: met de taalontwikkeling van kleinzoon is niets mis, hij kletst de oren van je hoofd! Qua lichamelijke ontwikkeling gaat het ook goed. Iets minder pretenties zouden deze manager sieren.

Gerard en Noor Koelemij-Teterissa Rotterdam

In haar column ’Multitaskende jongeren scheuren ouderen voorbij’ (Podium, 23 september) belicht Lotte Stegeman vooral de positieve kanten van het digitale leven van screenagers (de generatie Einstein, geboren na 1988). Vanuit haar positie als hoofdredacteur van twee jongerenkranten begrijp ik haar column wel. Behorende tot generatie X (1960-1985) schrijft ze over de jongste generatiekloof: screenagers zijn beter in multitasking dan dertigplussers. Tegelijkertijd is deze generatie Einstein door het vele multitasken vatbaarder geworden voor geestelijke vervlakking. Volgens Stegeman is het digitale en sociale leven van jongeren helemaal niet oppervlakkiger geworden, eerder ’horizontaler’ of ’anders’. Dertigers spelen ’Mafia II’. De verhuftering van de samenleving heeft daar niets mee te maken. Het zijn immers ’maar’ spelletjes.

J. van den Heuvel Arnhem

Graag zou ik zien dat de waxinehouder van Prinsjesdag 2010 een soortgelijke bestemming ging krijgen als de Suzuki van 30 april 2009.

Anne Wiegman Zaandam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden