brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Knap

Die moderne vliegtuigen kunnen toch wat! Uw bericht over de bijna-botsing van een Airbus A320 met een drone vertelt dat de piloot de drone op nog geen vijf meter afstand zag, en noodgedwongen moest uitwijken (Trouw, 5 maart). Knap staaltje wendbaarheid van die Airbus.

Peter Jan Plooy Breda

undefined

Bredere blik

Vrouwen moeten zichzelf beter leren verkopen, zeggen Damaris Beems en Frank van Veen, en daar ben ik het helemaal mee eens (Opinie, 5 maart). Kennis en kunde zijn niet genoeg, overtuigingskracht is wat werkt. Toch denk ik dat het probleem iets ingewikkelder ligt. Het gaat om de interactie. Je zelf verkopen is één ding, de wijze waarop jouw gedrag wordt gepercipieerd is een volgend punt.

Overtuigingskracht en zelfverzekerdheid horen heel generaliserend gezegd tot de historisch vanzelfsprekende bagage van mannen. Voor vrouwen is die eis, die verwachting, van veel recenter datum. Vrouwen opereren in het beroepsleven op dit punt nog binnen smallere marges en dat weten ze: te veel vastberadenheid wordt slecht verdragen, te weinig wordt met besluiteloosheid en dus niet geschikt voor de functie in verband gebracht.

Natuurlijk moeten die marges worden verbreed. Maar dat is een proces waar ook mannen mee te maken hebben. Wellicht moeten mannelijke selecteurs leren het gedrag van vrouwen met een iets bredere blik te bekijken.

Anneke van Doorne-Huiskes Bunnik

undefined

Ik schaam me

Pagina's vol worden erover geschreven in de krant en nog langer gedebatteerd in Brussel. Niet over de opvang van de van alles berooide slachtoffers van de Syrische oorlog, maar hoe we ze buiten onze EU kunnen houden. Nou goed, voor elke teruggevlogen Syriër zullen we er dan één uit Turkije meenemen naar Europa.

Landen die nog nooit van empathie gehoord hebben en hoge prikkeldraadhekken bouwen, krijgen gelijk. Zo gaan we het voortaan doen. Er mag niet één mensensmokkelaar nog een kans krijgen. Dat zo de laatste kans voor vluchtelingen om de veilige overkant te bereiken verdampt, daar hoor je niemand over. Alsof wanhoop niet het enige motief is om met zulke duistere figuren als mensensmokkelaars in zee te gaan.

Stel je voor, je komt uit een totaal verwoest land, alles kwijt, je wordt afhankelijk van halve criminelen die profiteren van de ellende van hun medemensen en vervolgens word je met alle geweld tegengehouden om in Europa een veilig dak boven je hoofd te vinden. Ik schaam me Europeaan te zijn.

Arie van Houwelingen Almelo

undefined

Elders plaats

De in Griekenland en Macedonië gestrande asielzoekers kunnen gemakkelijk worden geholpen door Afrika. In Marokko, Algerije en Tunesië is er genoeg plaats voor hen te vinden en schatrijke landen als Qatar en Saudi-Arabië kunnen de opvang aldaar makkelijk financieren. In het dichtstbevolkte land van Europa (Nederland) met hoge staatsschuld (470 miljard euro) is er plaats noch geld voor de opvang van deze asielzoekers, die de Duitse belastingbetalers vorig jaar reeds miljarden euro hebben gekost.

Alphons Mantel Utrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden