brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Commissie stiekem

Tot welk doel is de 'commissie stiekem' eigenlijk een middel? Wat moet een parlementariër, fractievoorzitter of niet, met kabinetsinformatie die hij voor het uitoefenen van zijn taakstelling niet mag gebruiken? In de politieke worstelingen om informatie is elk bestuurlijk beroep op selectieve vertrouwelijkheid een rood licht, het teken voor volksvertegenwoordigers

om zich uit de voeten te maken. In onze constitutionele democratie is het de regering die regeert en de Kamer die controleert, en die controle is alleen effectief en geloofwaardig als de handen vrij zijn en het vizier open is. Hoog tijd om het lek in de parlementaire rechtsorde te dichten.

André de Bruijn Hoevelaken

undefined

Etiket

Als ik voortaan vooral producten koop met het etiket 'Golanhoogte (Israëlische nederzetting)' of 'Westelijke Jordaanoever (Israëlische nederzetting)', steun ik dan Israël, met inbegrip van de Israëlische nederzettingenpolitiek? Of steun ik de Palestijnse autoriteit, omdat ik met mijn aankoop impliciet het Palestijnse gezag over de Westoever erken? Of steun ik beide? Of geen van beide? Kortom, van dat nieuwe etiket (Trouw,12 november) begrijp ik vooralsnog geen snars.

Bernhard Wendt Sellingen

undefined

Oorlogsdreiging

Waarom willen mensen, en blijkbaar ook redacties, altijd dreigen als hun mening niet wordt gevolgd? Volgens het Trouw-commentaar van donderdag 12 november is oorlog niet ondenkbaar als de EU uit elkaar zou vallen. Ik zou zeggen: zet nog zwaarder geschut in! Het deed me denken aan de uitspraak van minister Brinkhorst in 2005 over het referendum over de Europese grondwet: bij afwijzing zou 'het licht uitgaan'. Bijna twee van de drie Nederlanders was er blijkbaar niet zo bang voor en stemde tegen, en het licht brandt nog steeds. Trouw houdt er überhaupt geen rekening mee dat er ook anders naar oplossingen gekeken kan worden, blijkens de zinsnede dat 'populistische bewegingen de wind momenteel mee hebben'. Zou er een reden zijn dat zogenoemde populistische bewegingen de wind mee hebben? Aan een kijk hierop begint het commentaar niet eens. Toch lijkt me dat een wezenlijke taak van de krant: kijk naar argumenten van beide zijden en laat de keuze aan de lezer over.

C.J. Jongkind Holten

undefined

Onzinnige Piet-discussie

Waarom doet een krant als Trouw mee aan die onzinnige discussie over Zwarte Piet. Is dit nieuws? Of was er geen ander nieuws te melden? Dan liever maar een pagina minder.

J. van Leeuwen Sliedrecht

undefined

Ritueel slachten

Religies eisen het recht op ritueel slachten op (Opinie, 13 november). Ik wil een dier doden met een fragmentatiebom. Dat heeft mijn private opperwezen me bevolen. Moet ik dat bewijzen? Waarom ik wel en zij niet? Dit onzinverhaal toont de absurditeit aan om religie waarvoor al duizenden jaren geen splinter van bewijs is geleverd in de Grondwet op te nemen. Schrap die onzin, dan is die onzinnige discussie over ritueel slachten gelijk opgelost. Dierenwelzijn is het enige zinnige argument bij het slachten.

Jan Kommer Dalfsen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden