Brieven

Weigerpriester
Met groot verdriet las ik over mijn hardhartige katholieke collega in Liempde die een parochiaan de kerkelijke uitvaart heeft geweigerd vanwege diens euthanasie. Ook in protestantse kring leeft hier en daar nog een dergelijke liefdeloze rechtlijnigheid, rond het trouwen van homoseksuele stellen of ook de toelating tot het avondmaal. En toch ergert het mij dat het begrip 'weigerpriester' of 'weigerdominee' nu in dit negatieve daglicht komt te staan. Ik ben namelijk zelf ook een predikant die het huwelijk van homostellen in de kerk bewust en uitgesproken inzegent. Terwijl mijn protestants dienstboek het alleen bij heterostellen over 'inzegenen' heeft en bij homostellen alleen van 'zegenen' spreekt. Het is maar een klein verschil dat wel een waardeoordeel impliceert.

Ds. Alex Wicke Den Haag

Kabinet van de bovenlaag
Het huidige kabinet behartigt in ieder geval niet de belangen van de middeninkomens. Voor de koopwoningenmarkt wordt de overdrachtsbelasting verlaagd op de woningmarkt en daarentegen het spaarloon per 2012 afgeschaft. Een sigaar uit eigen doos? Als gevolg van de kredietcrisis vindt er een ontslaggolf op de werkvloer plaats. Daarentegen krijgt een disfunctionerende directeur of burgemeester nog steeds een bonus of eervol ontslag. Dat riekt naar een bescherming van de 'bovenlaag' van de bevolking.

Garmt Kieft Stiens

Chronisch zieken getroffen (1)
Terwijl in dit land de miljonair en bovenmodaal buitengewoon voordelig uit zijn met hun zorgkosten in verhouding tot jan modaal en iedereen die daaronder zit, wordt op de beperkte tegemoetkoming voor chronisch zieken misschien ook nog bezuinigd (Trouw, 31 augustus). Ja, we zitten economisch in zwaar weer, maar de premier van dit rechtse kabinet - met steun van het CDA - maakte in verkiezingstijd het principe 'naar draagkracht' al belachelijk. Hij wil Nederland teruggeven aan de burgers, maar om wat voor Nederland en om welke burgers gaat het dan?

G.L. Kruizinga Dalfsen

Chronisch zieken getroffen (2)
Wat jammer van de suggestieve kop boven het artikel 'chronisch zieken weer getroffen door bezuiniging' op de voorpagina (Trouw, 31 augustus). Het geeft een verkeerd beeld van de werkelijheid. Ik weet dat er mensen zijn die tijdelijk extra hulp, medicijnen en revalidatie nodig hebben vanwege bijvoorbeeld een ongeval en die zeer verrast zijn ineens een bedrag van 170 euro te ontvangen. Kortom, de uitkering komt niet altijd terecht bij mensen voor wie zij bedoeld is. Daardoor komen de 'echte' chronisch zieken straks in de problemen. Dus de kop moet luiden: 'chronisch zieken getroffen door onjuiste toekenning'.

Derk de Boer Huissen

Chronisch zieken getroffen (3)
Het wordt steeds duidelijker: chronisch zieken en gehandicapten betalen de rekening van de bezuinigingen. We wisten het van tevoren maar toch komt iedere klap voor kwetsbaren keihard aan! Na de aankondiging van het opblazen van het persoonsgebonden budget (pgb) nu de halvering van de WTCG-vergoeding voor chronisch zieken. Blijkbaar heeft het CDA zich helemaal ingekapseld in de VVD-zorgvisie. Ik hoop dat de CDA-fractie zich laat overtuigen door het standpunt van het eigen Wetenschappelijk Instituut dat vindt dat de kabinetsplannen met het pgb moeten worden heroverwogen.

Tieme Meints Assen

Avontuurlijke meisjes
Wat een haarscherpe vergelijking van columniste Elma Drayer (Trouw, 31 augustus) tussen het 'het Farcmeisje' Tanja Nijmeijer en het 'meisje' en ex-fotomodel Talitha van Zon. Daarop voortbordurend: zouden beide vrouwen gedreven zijn door avontuur? Dit wordt als een 'mannelijke' eigenschap gezien, maar is ook gewoon een menselijke eigenschap.

Rianne van Zessen Loppersum

De levensvisie van Greven
In de laatste aflevering van de rubriek 'De zin van' geeft Jan Greven zijn levensvisie, waarvan ik als geloofs- en leeftijdsgenoot diep onder de indruk ben (Trouw, 29 augustus).

Zijn kijk op het leven is voor mij zo herkenbaar en zo inspirerend dat ik deze aflevering in mijn hoofd en in mijn hart sluit en tevens in mijn map 'bijzondere teksten' opberg.

Hans van Baal Culemborg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden