brieven

Tweede kans
Diederik Stapel heeft het voor elkaar gekregen om twee pagina's groot in Trouw te mogen solliciteren naar een nieuwe baan (de Verdieping, 24 augustus). Met een aantal triestige frases wordt de lezer gesmeekt om hem in dienst te nemen. Op de foto krabt hij zich achter zijn oor. Hoe toepasselijk: ik zou mij ook achter de oren krabben, alvorens ik iemand in dienst zou nemen die willens en wetens jarenlang gemeenschapsgeld heeft verkwanseld. Geen ideaal cv om de boer mee op te gaan.

Honderdtwintig uur taakstraf compenseert maar zeer beperkt de door hem aangerichte schade. Het lijkt mij goed als hij zijn cv eerst gaat oppoetsten door onbaatzuchtig college te geven in alle gevangenissen en centra voor ontspoorde jeugd in Nederland. Als ervaringsdeskundige en psycholoog kan hij daar mooi inzichten verschaffen over het ontstaan van verkeerd gedrag en het veranderen van gedrag. Dan levert hij een uiterst zinvolle bijdrage aan de maatschappij en die tweede kans verdient hij dan vanzelf.

Erik Plat Nijmegen

Boetedoening
Compliment voor het mooie interview met Diederik Stapel, die door het aloude middel van boetedoening een nieuw en rijker leven weet op te bouwen. Hij is zich goed bewust welke schade hij heeft aangericht aan zijn vakgroep, maar het is bewonderenswaardig om te zien hoe hij als zzp'er zich voor allerlei klussen verhuurt, hoe hij toch zijn talenten gebruikt om het op eigen kracht te redden.

Voor mij is Diederik Stapel ook een man waar we in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. In tegenstelling tot bestuurders als Loek Hermans of Rijkman Groenink, die vette bonussen en enorme vertrekpremies opstreken voor hun grootschalig falen en onderwijl ook nog duizenden medewerkers werkloos maakten. Stapel laat zien hoe een individueel mens of een complete maatschappij door boetedoening geestelijk rijker uit een crisis kunnen komen.

Hans Casteleijn Nootdorp

Het goede spoor
Een mooi interview met Diederik Stapel. Maar toch miste ik iets: de vraag hoe hij heeft kunnen afglijden. Als hij zelf daarop het antwoord kan formuleren, kan hij misschien ook anderen via tips of coaching op het goede spoor houden.

J.G. Rijpkema Reeuwijk

Helpende hand
Waarom moet het Westen altijd het voortouw nemen om andere landen uit de brand te helpen, zoals nu misschien ook in Syrië gaat gebeuren? Meestal krijgt het Westen de schuld als er iets mis gaat. En als ze niets doen krijgen ze verwijten. Er zijn toch veel landen in het Midden-Oosten, die ook hulp kunnen bieden? Daarover hoort je nooit wat.

E. Cohen-van Dam Amsterdam

Ruzie over ongelijkheid
In zijn column eind vorige maand haalde James Kennedy een niet nader genoemde Nederlandse antropoloog aan die zei 'dat het Nederlandse christendom echt stervend is omdat er geen theologisch ruzies meer zijn'.

Met liefde wil ik er wel één beginnen. Met afschuw las ik over de benepen reactie van SGP-partijvoorzitter Van Leeuwen (Trouw, 23 augustus) op de kandidaatstelling van de eerste SGP-vrouw voor de gemeenteraad in Vlissingen, Lilian Janse. Met vreugde las ik in Zomertijd van afgelopen zaterdag het interview met theologe Almatine Leene.

Opgegroeid als refo-meisje toont ze nu moed doordat ze probeert de deur voor gelijkheid van mannen en vrouwen in de reformatorische kerken verder open te wrikken.

Ook in 'mijn' brede kerk de PKN zijn er groeperingen die nog steeds geen bal van Genesis 1, Jezus en Paulus begrepen hebben. Ook de rk-kerk, paus Franciscus ten spijt, moet onze lieve Heer een doorn in het oog zijn.

Bram Bregman Biddinghuizen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden