brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Corporaties (1)

De conclusie die je uit het rapport van de parlementaire enquêtecommissie kunt trekken is overduidelijk: de woningcorporaties konden hun gang gaan doordat de overheid heeft zitten slapen. Wil de overheid ooit nog serieus genomen worden dan zal zij het niet slechts mogen laten bij publieke verontwaardiging, maar zal zij een daad moeten stellen. De overheid moet luid en duidelijk laten horen dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt en niet mag lonen. Laat degenen die hier rijk van zijn geworden het geld tot op de cent terugbetalen.

L. Pastoor Winsum

Corporaties (2)

Er is alle aanleiding de ontsporingen in de corporatiewereld goed te analyseren en dat heeft de Kamercommissie met verve gedaan. Ik mis echter twee elementen. Het eerste is de context waarbinnen de ontsporingen plaats hebben gevonden: de marktideologie. Het is voorspelbaar dat een deel van de managers die op allerlei manieren worden aangespoord om 'ondernemer' te zijn ook het - kennelijk onvermijdelijk erbij horende - gedrag van zelfverrijking en wilde beleggingsavonturen gaan vertonen. De corporatiewereld is daarin niet de enige. Het tweede element dat ik mis, is een analyse waarom het bij zovele corporaties wél goed is gegaan. Leren van het goede levert hoogstwaarschijnlijk andere en duurzamere maatregelen op dan de bekende reflex van centraal toezicht. En het geeft aandacht en waardering aan alle professionals die wél met een goed werkend moreel kompas hun werk doen.

Harry Slegh Utrecht

Niet lachen om Suurmond

Rian Visser wenst van Suurmonds visie op de overgang verstoken te blijven (Opinie, 30 oktober). En denkt dat de vrouwen in de zaal hem uitlachten. Ik kan u vertellen; dat deden ze niet. Ik weet dat, want ik was daar. Sterker, ik had meneer Suurmond uitgenodigd voor onze gynaecologie nascholing voor huisartsen. Voor een niet medisch geluid over de overgang. Dat deed hij op buitengewone wijze. Om een enkele grappige formulering werd gegrinnikt. Voor het overige kon je een speld horen vallen. De huisartsen in de zaal voelden de waarde wel van een zin als: 'achter overgangsklachten kunnen bestaansvragen zitten die niet gemedicaliseerd moeten worden'. Er wordt veel over de overgang geschreven, maar te vaak vanuit de biomedische hoek. Suurmond geeft ons in overweging het net ook eens over de andere kant uit te gooien.

Pieter Barnhoorn Leiden

Hypocrisie

Gied ten Berge roept de kerken op tot steun aan boycotacties tegen Israël, de 'bezetter' (Opinie 28 oktober). Zolang er echter geen Palestijnse erkenning is van Israëls bestaansrecht en dus ook niet van erkende grenzen is de term bezetting omstreden. Dus waarom niet ook de Palestijnse leiders aanspreken op hun verantwoordelijkheid? Kinderen zien van kleins af aan een landkaart zonder Israël en horen de oproep Palestina met hun bloed te bevrijden van de Middellandse Zee tot Jordanië. Dus wie gijzelt nu wie? Waarom dan niet Palestijnse producten boycotten? Laat de kerk zich verre houden van deze hypocrisie. Diaconale projecten prima, maar geen boycot.

Marja van den Beld Vught

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden