brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Gedumpte meisjes
Elke zomervakantie worden meisjes gedumpt in het 'geboorteland' van hun ouders (Trouw, 21 oktober). De beste remedie lijkt mij deze ouders ook gelijk maar uit te zetten naar het land van herkomst. Als dat voor hun dochter het beste is, geldt dat vast ook voor hen. In elk geval moeten er zeker geen kinderbijslag of andere toeslagen en uitkeringen doorbetaald worden. Ik maak me sterk dat dit soort maatregelen wel degelijk effect zal hebben. Dreigen ermee volstaat misschien al.

G. Miedema Amsterdam

Klaas Vos
Ik heb alle respect voor de levensgeschiedenis van Klaas Vos (Trouw, 19 oktober). Maar ik vroeg me na lezing ervan af of de krant zo'n man niet had moeten beschermen tegen het openbaren van al te wrange feiten. Bijvoorbeeld over hoe hij zijn vrouw bedroog door met haar te trouwen terwijl hij al wist dat hij op mannen viel. Of over het feit dat hij seks bedreef met jongens terwijl zijn (ex-)vrouw nog sliep in de kamer ernaast. Dat vind ik stuitende informatie die ik eigenlijk ook niet wil lezen. Het is al erg genoeg voor die vrouw. En dan komt het ook nog in de krant.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Lekenrechtspraak is er al
Oud-rechter Wouter van den Bergh pleit voor democratisering van de rechtspraak en invoering van juryrechtspraak. Dat is een merkwaardige stelling. We hebben in dit land al een soort lekenrechtspraak. Immers, veel strafrechters demonstreerden al in geruchtmakende zaken dat ze geen kaas hebben gegeten van correcte beoordeling van onderzoeks- en bewijsmateriaal. Alleen degelijk geschoolde mensen met een groot talent voor het leggen van de juiste verbanden zijn geschikt voor de beoordeling van onderzoeksmateriaal en het trekken van de juiste conclusies. Hoog opgeleide bèta's dus. Juristen, alfa's, zouden zich moeten beperken tot het bepalen van de strafmaat. Dat is al moeilijk genoeg.

Léon Vrins Zeist

Juryrechtspraak goed idee
De oud-vicepresident van de Amsterdamse rechtbank pleit voor juryrechtspraak in het strafrecht. In het jeugdrecht is daar zeker plaats voor. Het zou mooi zijn als een vorm van juryrechtspraak wordt ingevoerd bij uithuisplaatsing - om het vertrouwen in jeugdzorg te vergroten en de angst te verkleinen. De voorlopige ondertoezichtstelling met uithuisplaatsing voor kinderen in duidelijk bedreigende omstandigheden blijft gewoon bestaan. Voor de andere gevallen: alleen als de jury vindt dat een kind uit huis geplaatst moet worden, kan het verzoekschrift aan de kinderrechter de deur uit.

Truus Barendse Haarlem

Omrop Fryslân
Het eerste bericht dat ik op Omrop Fryslân (Trouw, 22 oktober) hoorde vanwege de brand in Leeuwarden was in het Fries, maar werd meteen herhaald in de Nederlandse taal. De kritische vragen over de procedure bij de brand in Dronrijp werden vooral gesteld omdat destijds, door een fout in de regelkamer, in heel Friesland het rampenalarm afging. Wanneer er in het Fries wordt gesproken is er altijd wel iemand die op tilt springt. De kleine schaal van deze reacties is geen reden een procedureverandering te overwegen.

Cor Hofstra Drachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden