brieven

In de knel en toch gelukkig?

'Volgens een lijst van Unicef behoort 95 procent van de Nederlands kinderen tot de gelukkigste kinderen van de wereld. Maar er zijn ook ruim een half miljoen kinderen die flink in de knel zitten.' (Trouw, 20 november). Dit suggereert dat de overige 5 procent in absolute aantallen uitgedrukt een half miljoen kinderen zijn. En er dus in totaal 10 miljoen kinderen in Nederland leven. Maar volgens het CBS leven er nog geen 4 miljoen kinderen en jongeren tot 20 jaar in Nederland.

Dus: ofwel de cijfers kloppen niet, ofwel er is een groot aantal jongeren die in de knel zitten maar toch gelukkig zijn.

F. Jongbloets Nieuwegein

undefined

Kind wordt gehoord

'Kinderen mogen hier nergens over meepraten' (Trouw, 20 november). Marc Dullaert, die dit gezegd zou hebben, weet als geen ander dat het kind-zijn in de westerse wereld als modus van mens-zijn pas na de Franse Revolutie is bedacht. Pas door toedoen van pedagogen als Montessori, Parkhurst en Boeke werd er na ongeveer 1900 echt vanuit het kind gehandeld. En dat is in Nederland nog zo. Uiteraard geldt het in veel mindere mate in gedepriveerde gezinnen, maar in principe wordt het westerse kind gehoord in klemsituaties.

B.Th. Steynis, pedagoog Almelo

undefined

Sjoemelen

Het is bewezen: bankcultuur zet aan tot sjoemelen (Trouw, 20 november). Zwitserse economen trekken deze conclusie na een uitgebreid onderzoek. Dit is wel erg kort door de bocht. Men had dit onderzoek ter vergelijking ook in andere beroepsgroepen of bedrijfstakken moeten uitvoeren. Dan was de conclusie misschien geweest dat mensen het in het algemeen in een werkende situatie minder nauw nemen met de waarheid dan privé.

Jacqueline Wolthers Hoogeveen

undefined

Maagzuurremmers

Mooi, maar tegelijk ook belachelijk wat minister Schippers zegt over keukenhygiëne. Doet ze nu alsof ze echt niet weet waar die voedselvergiftigingen door ontstaan? Het zal haar ook bekend zijn dat vooral veel ouderen tegenwoordig maagzuurremmers slikken. Gebruik ervan heeft tot gevolg dat de natuurlijke bacteriedodende werking van het maagzuur niet meer voldoende effectief kan zijn. Door het innemen van maagzuurremmers ontstaan dus veel sneller maag-darminfecties. Schoon vaatdoekje, uitstekend. Koude koelkast, prima. Maar kijk ook eens of de voor de pharmacie zo interessante maagzuurremmers niet vervangen kunnen worden door een natuurlijke maagwandbeschermer.

Reine Lanning-Nienhuis Gieten

undefined

Voorkeurstemmen

In de berichtgeving rond het vertrek uit de PvdA-fractie van twee Kamerleden met een Turkse achtergrond werd in Trouw en andere media verwezen naar de op beide heren uitgebrachte aantallen voorkeurstemmen (Trouw, 15 november). Hoewel 23.000 en 10.000 een respectabel aantal voorkeurstemmen is dat door de meeste Kamerleden niet gehaald wordt, zouden de heren Kuzu en Öztürk met deze aantallen voorkeurstemmen nooit op eigen kracht in de Kamer komen. Daarvoor waren de vele voorkeurstemmen op hun lijsttrekker Samson nodig. De kiesdeler was bij de laatste Kamerverkiezingen immers rond de 62.000.

Bernard Maasdijk Assen

undefined

Leren van het jodendom

David Pinto (Trouw, 18 november) stelt de vraag of er zodanig vertaling gegeven kan worden aan de islam dat er een leer ontstaat die wel past bij het moderne mensbeeld van de westerse beschaving. Hij stelt een joods voorbeeld: zelfs de meest religieuze jood is niet meer bereid om een sabbatschender naar thoravoorschrift te stenigen. Ik stem hier van harte mee in. Het wachten is nu nog op het ongeldig verklaren van oudtestamentische teksten waarmee Joodse kolonisten hun landjepik rechtvaardigen.

Marnix van Winkelen Tiel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden