brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Bouw die windmolens wel
Het is nog maar een paar maanden geleden dat Mark Rutte ons opriep om met elkaar 'het Centraal Planbureau te verslaan'. Ik hoop van harte dat onze minister-president zich ook nu aan zijn woord houdt en het CPB-advies om de bouw van turbineparken uit te stellen, naast zich neer zal leggen. Als hij het pleidooi van de topdrie van Trouws Duurzame 100 (Opinie, 18 juni) heeft gelezen, zal hij dat zeker doen. Of zal ook de toezegging in het regeerakkoord dat in 2020 in totaal 16 procent van onze energie duurzaam moet zijn door deze regering worden gebroken?

Goos de Haan Leusden

Kamp, kies voor duurzaam
Minister Kamp van economische zaken is voornemens om het salderen (vergoeding voor teruggeleverde stroom) binnen een paar jaar af te schaffen. Door het salderen om zeep te helpen, ontneemt de minister de burgers die duurzaam denken en doen, juist de stimulans om over te gaan op deze vorm van zelfopgewekte stroom. Zoals de topdrie van de Duurzame 100 terecht opmerkt, kenmerkt het Nederlandse milieubeleid zich nou niet bepaald door consistentie. En juist van een bewindsman met het kaliber van de heer Kamp had ik een steviger aanpak verwacht, alles met het doel om, ondanks de economische tegenwind, voor de komende decennia in te zetten op een voor de burgers inzichtelijk, stimulerend en overtuigend beleid op het gebied van duurzame energie.

Henk Kooy Almelo

Zuiderzee-provincie
De naamgeving van de fusieprovincie Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht schijnt een zware kluif te zijn voor de adviescommissie aardrijkskundige namen in Nederland (AaniN), die daarover moet adviseren. Er is echter maar één naam die in aanmerking lijkt te komen: Zuiderzee. Zo heette in de jaren 1811-1814 het toen uit Noord-Holland en Utrecht bestaande departement. Andere historische namen zijn er voor dat gebied niet.

Bert van den Braak Leiden

Bijbel zegt niets over inenten
Boven elke ingezonden brief over mazelen staat steeds weer het begrip biblebelt. Ik erger mij daar groen en geel aan vanwege de arrogantie. Alsof de Bijbel geannexeerd kan worden met wat er in de Bijbel of in de theologie gezegd wordt over het al dan niet inenten van kinderen. Beter gezegd, ik lees daarover nul komma nul in de Bijbel. Het begrip biblebelt is blasfemisch en discriminerend. Blijf maar gewoon over de Bijbel spreken; daar hebben we onze handen al vol aan.

Jan van Drie Oss

Vertel je vrouw alles
Beatrijs Ritsema schrijft dat echtgenoten elkaar niet het hemd van het lijf mogen vragen over vroegere relaties, en dat de vraagsteller zijn vrouw niet hoeft te vertellen hoe intiem hij is geweest met zijn vroegere vriendin (Tijd, 15 juni). Een gevaarlijk advies. Het kan voor een vrouw van levensbelang zijn om te weten of haar man met andere vrouwen geslachtsgemeenschap heeft gehad. Als een van beiden wel één of meerdere andere partners heeft (gehad), loopt de vrouw het risico om baarmoederhalskanker te krijgen.

Joke Geelhoed Den Haag

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden