Brieven

Geen identiteit
Iedereen mag wat mij betreft over elkaar heen rollebollen in de discussie over wenselijkheid van of heel oude of heel jonge ouders. Echter: een kind doelbewust zijn identiteit onthouden, daar mag geen twijfel over bestaan. Dit is niet alleen onwenselijk, nee dit is vernietigend voor de rest van het verdere leven.

Anneke Ülgüt, geadopteerde en onbekend met biologische vader Assen

Wees terughoudend
Een 63-jarige vrouw bevalt na bevruchting met anonieme donor ei- en zaadcellen van haar eerste kind. Het wordt niet in het belang geacht van moeder en kind om daar in de pers de voors en tegens van toe te lichten. Tegelijkertijd zoekt zij zelf de publiciteit en schaadt ze daarmee misschien het belang van haar dochter. Mijn punt: artikelen in de Trouw zijn ook niet in het belang van Meagan en haar moeder. Het lijkt mij dat de krant ook een eigen verantwoordelijkheid heeft en terughoudend kan zijn. Moeder en kind maken het goed. Laten we ze verder met rust te laten. Misschien een interview als Meagan 18 jaar is.

Marian Lamboo, Winterswijk

Trap na van ING
Topman Hommen vindt dat hij 'onvoldoende heeft ingeschat welk signaal er van een bonus uitgaat naar de samenleving'. Ik was al 40 jaar bij de ING, toen ik afgelopen najaar mijn zaak verkocht. Op één hypotheeklening van 125.000 euro kreeg ik een boete van 12.500 euro wegens vervroegd aflossen. Die lening was afgesloten terwijl mijn accountmanager wist dat de zaak in de verkoop ging. ING gaf mij dus een verkeerd advies. De notaris noemde de boete zelfs pure diefstal. Uiteindelijk heeft de bank wat water bij de wijn gedaan en werd de boete 7500 euro. Ze dachten dat ik er wel blij mee zou zijn. Ik hoor dat de ING een uitstekend jaar heeft gedraaid. Daar zit die 7500 euro van mij dus ook bij. Veertig jaar bij de ING, geen bloemetje, niks. Of toch wel: een schop na. Ik ben weggegaan, dat zouden meer mensen moeten doen.

Simon Broekema, Zeerijp

Libië en Afrikanen
In Libië dreigt een burgeroorlog en uiteindelijk komen landen in actie, ook Nederland. Ik hoop dat het helpt voor het Libische volk. Maar stel, hun leider wordt uitgeschakeld, wat gebeurt daar dan? Een oppositie die kan regeren is er niet. Komen de grote landen dan met een soort Marshallplan, om Libië kennis te laten maken met democratie, met opbouw van werkgelegenheid, onderwijs? Misschien zijn er ook Afrikaanse landen die mee kunnen helpen. Dan hoeven jonge, werkloze, hoogopgeleide mannen niet in wrakke bootjes naar Europa te varen. Het blijkt gemakkelijker om een oorlog te beginnen, dan om humanitaire opbouwhulp te geven.

Elza van Staaveren, Koog aan de Zaan

Hoofddoekje op het werk
Wanneer we ontspanning willen in de discussie over hoofddoekjes in publieke functies heeft het geen zin om de scheiding van kerk en staat erbij te halen, zoals de VVD doet. Een ideologische discussie hieraan verbinden omtrent vrijheid van godsdienst of meningsuiting leidt al helemaal nergens toe. In je werk is nu eenmaal de vrijheid van meningsuiting of godsdienst beperkt. Zie de kleding van mensen in functie gewoon als bedrijfskleding, een kwestie van fatsoen en representativiteit. Dit beoordelen is al lastig genoeg. Maar met ideologisch groteske woorden komen we er niet uit.

Jan Atze Nicolai, Leeuwarden

De C in CDA
Sjaak van der Tak wil, dat het CDA naar rechts opschuift, omdat daar volgens hem de kiezers zitten (Trouw, 23 maart). Met andere woorden, mocht Van der Tak de nieuwe voorzitter worden, dan wil hij de plaats die het CDA inneemt in het politieke spectrum, meer laten bepalen door de vraag waar mogelijke kiezers zich bevinden dan door principiële opstellingen waartoe de 'C' in CDA verplicht. Moge de partij zo'n voorzitter bespaard blijven.

Gert Snel, Rijnsburg

Succesvolle rooklobby
Trouw van donderdag: Nederland scoort volgens onderzoekers van de Association of European Cancer Leagues (ECL) middelmatig als het gaat om beleid tegen roken. Zou dat wellicht te maken hebben met de succesvolle arbeid van twee Philip Morris lobbyisten? De heren Eelco Brinkman, bijbanenverzamelaar en aankomend fractievoorzitter van de CDA Eerste Kamerfractie. En CDA-minister van defensie Hans Hillen?

A. Vos, Zaltbommel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden