brieven

Driewerfst

In zijn column (de Verdieping, 23 september) merkt Rob Schouten terecht op dat een echt rijmwoord op 'herfst' niet bestaat. Maar taalvirtuoos Drs. P liet zich daar gelukkig niet door weerhouden. In 'Winter' rijmde de doctorandus: 'De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst/ Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst'.

Simon Knepper Houten

Uitstoot

Volkswagen verandert in volkswoede.

Guus Koelman Rotterdam

Hongarije

Is Hongarije helemaal zijn eigen vluchtverleden vergeten? Herinnert niemand zich meer hoe in 1956 200.000 Hongaren het land moesten ontvluchten? Zijn er geen Hongaarse volwassenen meer die zich herinneren hoe zij als kinderen van Hongaarse vluchtelingen op vakantie naar Nederland mochten? Past daar prikkeldraad bij?

Francien van Overbeeke-Rippen Amersfoort

Olga was gevlucht

In een oude schoenendoos in ons familiearchief zit een foto van mijn grootouders, uit begin jaren twintig van de vorige eeuw. Mijn moeders twee oudere broers en twee oudere zusters staan erop. Op de foto staat ook Olga.

Olga was een Hongaarse vluchteling uit de Eerste Wereldoorlog. Zij was een tiener schat ik zo. Gevlucht voor het oorlogsgeweld en liefdevol opgevangen in het gezin van mijn grootouders die toen in Amsterdam woonden. Zijn ze dat in Hongarije alweer vergeten ?

Ewout Gerards Gorinchem

Volkert wel

Iemand die een bijstandsuitkering ontvangt kan niet zomaar de helft van de tijd, zonder sancties elders doorbrengen. Waarom wordt dat bij Volkert van der G. wél toegestaan?

Waarom wordt hem de hand boven het hoofd gehouden door Justitie en het Openbaar Ministerie en blijkbaar ook door de burgemeester van Apeldoorn? Is dat omdat het Pim Fortuyn 'maar' was die door Volkert omgelegd is?

Mensen met een bijstandsuitkering hebben het financieel erg zwaar maar de heer Van der G. niet hoor, die kan zelfs nog lekker gratis procederen. En hij houdt genoeg geld over door wekelijks in Harderwijk te vertoeven.

Waarom wordt hij niet gekort op zijn uitkering en anderen wel in een soortelijk geval? Ouderen met een AOW-uitkering die weekends bij elkaar willen zijn worden wél hard aangepakt en die hebben geen zwaar delict op hun geweten; zij doen het alleen maar om hun eenzaamheid te verminderen.

Henny Noordzij Arnhem

Uitkeringzoekers

Uitkeringzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten kosten Nederland 80 euro per persoon per dag. Om de leegloop van deze gebieden te ontmoedigen en een burgeroorlog in ons land te voorkomen zijn strenge maatregelen nodig.

De oplossing is een all-inclusive bed, bad, brood regeling met een omheining en tegen betaling van bovenstaand tarief.

Jan van Riezen Assen

Syrische kaakchirurg

Ik las over de Syrische vluchteling die in zijn land zowel tandarts als kaakchirurg was en hier in Nederland zo ongeveer z'n hele studie over moet doen (Trouw, 19 september). Zo zullen er vast veel meer hoogopgeleide vluchtelingen zijn die voor het zelfde blok worden gezet.

Ik vind dit een schande voor Nederland en getuigen van westerse arrogantie. Zijn alleen onze opleidingen goed genoeg? Geef die mensen een kans. Laat ze bij twijfel desnoods een proeve van bekwaamheid afleggen; geef ze kans op een toekomst.

Besteed er als gerenommeerde krant alstublieft veel aandacht aan door interviews met deze mensen!

C. de Vente Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden