brieven

Geweldige oppasopa

Ik heb met enorm veel plezier en bewondering het artikel over de 'oppasopa' gelezen (Tijd, 9 november). Geweldig, hoe deze man - en met hem een generatie opa's én oma's - zó betrokken is bij zijn kleinkinderen. En geweldig te zien hoe hij met zijn kleindochter op de fiets balanceert. Verstandig? Mmm... maar vast ook leerzaam. Buiten zijn, voelen met je lijf wat wel en niet kan. Hij heeft haar er vast ook bij verteld dat dit op de openbare weg minder geschikt is. En misschien wel het belangrijkste: dit is voor zijn kleindochter waarschijnlijk een herinnering voor het leven!

Zo herinner ik mijn nog altijd hoe mijn opa dertig jaar geleden dit soort fratsen met ons uithaalde. Toen wij vervolgens met z'n vieren tegelijk op opa's fiets (ik, broer, nicht, neefje... op het zadel, op de stang, zittend én staand op de bagagedrager) na een ongelukkig rondje bij opa terugkwamen met een groot slag in het wiel, zei hij: 'Ach, ik heb het jullie zelf voorgedaan, willen jullie een ijsje?' Dit is geen pleidooi om fietsen naar de sloop te helpen, wel om fantastische herinneringen aan betrokken grootouders te creëren. Ga zo door opa!

Sandra Trouw Hengelo

undefined

Gevaarlijke circusact

Sinds enige tijd is er een nieuwe mode: kinderen tussen zes en twaalf jaar staand, in een soort circusact, achterop de snelbinder door het verkeer trekken. Men vraagt zich af hoe hufterig een ouder moet zijn om het gevaar van zoiets niet te zien. Eén uitwijkmanoeuvre, of één noodstop, en het kind wordt gecatapulteerd.

De politiek moet haast maken met een televisiespot en een wet die dit soort bezopen gedrag verbiedt.

Dam Weijers Amsterdam

undefined

Conservatisme van Buma

Met instemming las ik het interview met CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in de Verdieping van 7 november. Dat Van Haersma Buma niet wil dat zijn boodschap 'cultureel-conservatief' genoemd wordt, hoewel hij dat feitelijk wel is, is tekenend.

Het predikaat 'conservatief' geldt in dit land als scheldwoord en wordt, om met de interviewers te spreken, als angstig beschouwd, terwijl vernieuwing wordt geacht vooral goeds te brengen. 'Conservatief' staat voor bekrompenheid en er hangt een jaren-vijftig-spruitjelucht omheen. De intellectuele elite ziet zich graag als progressief.

Maar wat is er mis mee om je als land bewust te zijn van je identiteit en bijbehorende waarden, en om die ook uit te dragen naar nieuwkomers uit andere culturen? Door de interviewers wordt Buma dan direct gelijkgesteld met PVV-leider Geert Wilders en dat geldt tegenwoordig als een grove belediging en verdachtmaking. Maar een land dat losraakt van zijn wortels raakt op drift.

Ik hoop dat Buma zijn boodschap ook met vrijmoedigheid in de Tweede Kamer uitdraagt. Hij mag zich daarbij wat mij betreft met trots conservatief noemen.

Sjoerd Terpstra Nunspeet

undefined

Te veel paus in de krant

Misschien is hoofdredacteur Cees van der Laan in zijn enthousiasme

vergeten dat Trouw eigenlijk een protestante krant is (Opinie, 7 november).

Zelf vond ik het aantrekken van de roomse RKK-figuur Stijn Fens al bijzonder vreemd. En dan kreeg Fens ook nog meteen een column in de Verdieping.

Meestal houd ik mijn hand voor die column om de rest van de pagina's te kunnen lezen. De keer dat ik Fens' column wel las, wilde hij een kruistocht beginnen omdat Andries Knevel van de Evangelische Omroep iets gezegd had over een belletje bij de (paapse) mis.

Maar afgelopen vrijdag was het wel een buitenproportionele hoeveelheid paus in de krant. De voorpagina, drie pagina's van de Verdieping en de achterpagina van de nieuwskrant. En alles natuurlijk met heel grote roomse foto's.

Jan van Driel Kampen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden