brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Karin en Knorr

Culinair journaliste Karin Luiten van Trouw - anti pakjes en zakjes in de keuken - is op bezoek geweest bij de topkok van Knorr (Tijd, 18 april). Die wil de zakjes en pakjes heus wel gezonder en afwisselender maken (minder zout, minder suiker, meer variatie in smaken), maar dan verkoopt het niet meer dus dat kan niet. Aan het eind van het gesprek, als Karin gevraagd wordt of ze nog adviezen heeft aan Meneer De Knorr, weet ze het niet. Ze is een en al begrip.

Mag ik het eens proberen? Knorr kan naast de bekende reeks doosjes en envelopjes een alternatieve reeks opzetten: voor de fijnproever die op zijn gezondheid wil letten, maar toch snel wil koken. Die kietel je met kreten als 'Het is even wennen' of 'Te lekker om te bewaren (en bevat te weinig conserveringsmiddelen)' of 'Nu nóg minder E-nummers!" En die reeks noem je dan Avant-Garde of Frontrunners. Als ze goed bevallen, kunnen ze geleidelijk worden opgenomen in het ijzeren repertoire.

Christiaan Roorda Den Bosch

undefined

Instroom van verliezers

Geweldig goed stuk in de krant van taalfilosoof Filip Buekens (de Verdieping, 18 april). Hierin kun je lezen hoe gevaarlijk het wordt voor Europa nu de instroom van verliezers zo groot wordt. Er zullen zeker mensen bij zijn die hard willen werken maar ook veel mensen die de attitude die Buekens beschrijft, niet begrijpen. Zij zullen alleen willen nemen. Het draagvlak om deze mensen op te nemen zal verdampen. Ontwrichting is het gevolg. De contouren zijn al zichtbaar. We zijn niet allemaal gelijk maar wel allemaal gelijkwaardig. Daarom zal het fout gaan omdat hierop geen antwoord wordt gevonden.

Anneke Keijzer Oudesluis

undefined

Kabinet, hou er mee op

"Ruilen doet huilen", zei mijn moeder als we als kinderen speelgoed of snoepgoed ruilden en daar enig geruzie uit ontstond. Het ging hier slechts om kleine materiële zaken en meestal liep dit met een terechtwijzing af. Hoe anders is dit bij de huidige regeringscoalitie, waar het om heel grote dingen gaat die de hele bevolking aangaan (Trouw, 18 april).

Tot nu toe werden de onenigheden bijgespijkerd of zelfs teruggedraaid. Hoe anders is het met het asielzoekersdossier. Dit gaat niet over knikkers of strooigoed, maar over principes. En die kun je niet uitruilen. Beide partijen staan hier lijnrecht tegenover elkaar en kunnen vanwege hun achterbannen niet toegeven. Een halfbakken compromis is schadelijk voor het aanzien van Nederland. De weeffout, gemaakt bij de start van dit kabinet, kan alleen opgelost worden door ontbinding van deze regering en de kiezers opnieuw een kans te geven om een parlement te kiezen zonder strategisch te hoeven stemmen zoals bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Krijn Coppoolse Wijhe

undefined

Bestaansrecht betwijfeld

Schrijnend hoe groot de tegenstellingen in de krant op één dag kunnen zijn (Trouw, 18 april). Enerzijds gruwen we van de verschrikkelijkheden begaan in Spiegelgrund tegen kinderen met een handicap, onderwerp van de roman van Steve Sem-Sandberg, omdat hun bestaansrecht werd ontkend. Al zullen wij niet meer overgaan tot huiveringwekkende daden, toch wordt het bestaansrecht van gehandicapten ook nu nog in twijfel getrokken. Een petitie tegen een NIPT-screening, op basis waarvan ouders van gehandicapte kinderen kunnen besluiten hun zwangerschap af te breken, lijkt niet voldoende te zijn om het bestaansrecht van (ongeboren) gehandicapten te waarborgen.

Heleen Eijlders Leusden

undefined

Rutte heeft het maar druk

Plaatsvervangende schaamte voel ik als ik de artikelen lees over de bed- bad-brooddiscussie van ons parlement. Waarom moet er over zoiets simpels zo lang en zo uitgebreid geblaat worden? Tot mijn ontzetting staat er dan ook nog dat het debat is uitgesteld vanwege de agenda van onze drukke premier. Dat heb ik gezien op het nieuws ja, dat hij druk was de afgelopen dagen. Druk met de AutoRai openen in een mooie klassieke open auto. Dat zijn tenslotte echt de belangrijke zaken in het leven. En niet bed, bad en brood voor iedereen. Dat is een bijzaak kennelijk en daar moet nog eens uitgebreid over gesproken worden. Bah, ik schaam me om Nederlander te zijn momenteel. Doe niet zo moeilijk en geef die mensen gewoon wat ze zo (brood)nodig hebben. Kom uit die auto en ga je werk doen!

Carina Lodder Vleuten

undefined

Stadjes

Ik las in de krant dat er een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken van de G7 had plaatsgevonden in het stadje Lübeck (210.000 inwoners) in Noord-Duitsland (Trouw, 16 april). Nog niet zo lang geleden stond er in dezelfde krant te lezen dat er een demonstratie van neonazi's was gepland in het provinciestadje Wuppertal (350.000 inwoners).

Hebben we het in het vervolg dan ook over de stadjes Groningen (200.000 inwoners) en Eindhoven (220.000 inwoners)?

Ton Faas Axel (7800 inwoners)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden