brieven

Onder het mom van kunst

Zonde van die twee hele pagina's : 'Inspiratie in een beddenzaak' (Trouw, 27 januari). Al lezend hoef je niet eens argumenten op te sporen om de onbenulligheid, hier gepresenteerd onder het mom van kunst, te ontdekken; ze worden mij door de scribent zelf ruimschoots in de schoot geworpen. Kunst is hier blijkbaar een maaksel dat ooit aangekocht werd door een museum. Jammer nog van de depotruimte; o sorry, 't is indertijd gekocht en nog wel door Willem Sandberg. We zien uit naar een volgende van de vaak interessante bijdragen van Henny de Lange (in het besef overigens dat over kunst niet valt te twisten net als over smaak).

P.J. Westerdijk Vlaardingen

undefined

Vele overlevenden?

De woordkeuze in het artikel over de herdenking van de bevrijding van Auschwitz is zeer ergerlijk (Trouw, 27 januari). Een bezoeker is 'een van de vele overlevenden' - een van de vele? Verderop in het artikel wordt gewag gemaakt van het groot aantal aanwezigen bij de herdenking met de woorden 'dat stadje (Oswiecim) staat vandaag op zijn kop' - deze beschrijving past beter bij een jaarlijks dorpsfeest of een popconcert. Dan wordt het artikel ook nog omlijst met twee advertenties: Fietsreizen Bodensee en een jongeman die vrolijk aangeeft: Doorgaan naar pagina 7. Al met al een opmaak Trouw onwaardig.

Sytze van der Werff Arnhem

undefined

Praten met planten

'Planten zijn net mensen' (Trouw, 28 januari). Vertel mij wat. Mijn moeder was heilig overtuigd van 'het gesprek' als wezenlijk element bij de verzorging van de kamerplanten. Ik zie haar nog in haast gewijde ernst met haar gietertje de vensterbanken langsgaan. Of foeterend tegen een exemplaar, dat dreigde te verpieteren. De ontdekking van de door strenge gelovigen nogal eens verguisde Darwin, dat planten minder scherp van dieren en mensen zijn te onderscheiden dan Aristoteles meende, zou zeker goed aan haar besteed zijn geweest.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Burgemeester weg

De affaire in Bloemendaal (Trouw, 23 januari) toont wel aan hoe belangrijk het is dat in gemeenten een benoemde burgemeester, van buiten, het democratische en rechtsstatelijke proces bewaakt. Je moet er toch niet aan denken dat in Bloemendaal (maar dat geldt voor iedere gemeente) een gekozen burgemeester de dienst zou uitmaken. Dan zou het helemaal vrij prijsschieten zijn voor de well to do!

F. Klok Groenekan

undefined

Te snel vergeving

Officier van justitie Rasker gaat wel erg kort door de bocht door nu al over vergeving te spreken in de zaak van het 16-jarige meisje dat tegen betaling gedwongen seks had met tientallen mannen (Trouw, 28 januari). Is dat aan hem? Ik denk van niet. Hem is deze ellende toch niet aangedaan. Laat het betreffende meisje eerst maar eens tot zichzelf komen. En laat de officier zich bij zijn eigen leest houden en een flinke straf eisen voor het kapotmaken van dit jonge leven.

Atie Jongejan Zuidland

undefined

Geen olie op het vuur

Heel goed, het artikel van Wendela de Vries: 'Stop de wapenhandel' (Opinie, 28 januari). Laat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgen en geen wapens meer leveren aan Saudi-Arabië. Die hele regio staat in brand. Het is toch van de gekke om daar dan wapens aan te willen leveren. Geen olie op het vuur gooien.

Hilde van Dijk Leiden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden