brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Kardinaal Eijk (1)

Geestelijken keren zich tegen Wim Eijk (Trouw, 24 januari). Maar niet alleen geestelijken, ook vele andere (geloofs)gemeenschappen. Juist in een tijd waarin kerkgang terugloopt, zijn de alternatieven die priester Josef Wissink schetst onontbeerlijk om mensen bij de kerk betrokken te houden. Daarin straal je samen-kerk-zijn uit, ook met niet-katholieke gelovigen. Op dit moment zetten mensen zich in om niemand uit te sluiten. Ook een getrouwde of zelfs vrouwelijke priester past in dat beeld.

Petra Teerink-Tuinier Tiel

Kardinaal Eijk (2)

Daar waar priester Wissink vermoedt dat kardinaal Eijk een beleid voert gericht op het overhouden van een harde kern van trouwe gelovigen, welk beleid zo haaks staat op hetgeen Jezus leerde, komt deze vraag in mij op: zou kardinaal Eijk zich ooit oprecht afvragen wat God met zijn kerk zou willen?

Dick Slofstra Heemskerk

Neus ophalen

In 'Tijd' hield mevrouw Ritsema ons voor dat neus ophalen mag, want dat zou beter zijn voor ons lijf (24 januari). Het wachten is nu op artsen die tot het inzicht komen dat het voor de ingewanden beter is om winden en boeren vrijelijk te laten ontsnappen. Maar ik hoop dat de KNO-artsen hen voor zijn. Met het nieuwe inzicht dat snuiten toch beter is.

Carolus Poldervaart, Ooltgensplaat

Gevoelens

Annette Jansen pleit in Trouw (24 januari) voor zelfcensuur om rekening te houden met gevoelens bij moslims. Zelf houdt ze helaas geen rekening met gevoelens wanneer ze schrijft: 'Door massaal de straat op te gaan, eisen Nederlanders 'hun' territorium op met een exclusief idee van vrijheid'. Dit doet geen recht aan de gevoelens van angst, verdriet, onrust en boosheid bij de deelnemers aan de bijeenkomsten na de terreur in Parijs. De bijeenkomsten waren een toonbeeld van beschaving.

Frank Plate Hillegom

Rot op

Ik kan me voorstellen wat Willem Pekelder in zijn televisierubriek schrijft over 'Rot op naar je eigen land.' (Trouw, 23 januari): Hoe kun je in het Nederland van vandaag niet begrijpen wat een vluchteling overkomt?

Ik denk dat de oorzaak daarvan ligt in de ongelijkheid in Nederland zelf, bij mensen die zich niet gehoord voelen en hun positie niet kunnen beïnvloeden. Maar ik ben blij dat 'Rot op ...' laat zien dat vier van de zes deelnemers ook van mening over vluchtelingen kunnen veranderen. Dit programma leert dat we niet alleen moeten praten over 'eigen kracht' in de participatiesamenleving maar ook over democratische vernieuwing waarbij we iedereen betrekken.

Paul Steinmann Rotterdam

Shabir Burhani (1)

Trouw interviewt Shabir Burhani (Verdieping, 23 januari). In eerste instantie denk je waarom geeft Trouw deze man een platform? Maar na het lezen besef je dat we van de islam weinig goeds te verwachten hebben. Ongelovigen worden neergezet als tweederangs burgers, als iemand de profeet beledigt is het islamitisch gezien toegestaan hem onschadelijk te maken (hoezo vredelievende godsdienst?). Theo van Gogh en Wilders staan op dezelfde lijst als Charlie Hebdo . Dit is pure chantage.

Mogen wij zelf uitmaken hoe en of wij geloven? Het wordt tijd dat mensen als Burhani beseffen dat we in Nederland qua vrijheid mijlen voorlopen op zijn islam die de Verlichting nog moet ontdekken. Als hij dit niet aanvaardt, is het misschien wijs zijn studie voort te zetten in een islamitisch land? Voor de rest wil ik hem nog zeggen dat ik blij ben een ongelovige te zijn en dat ik zelf kan bepalen wat goed voor me is.

Ron Keet Roswinkel

Shabir Berhani (2)

Het interview met Shabir Berhani over bestaande interpretaties van de islam is zeker niet geruststellend, maar wel verhelderend en liegt er niet om. In de brief van de hoofdredactie wordt het artikel zijdelings nog even genoemd maar daar blijft het bij. Is het niet de taak van de krant om deze belangrijke aspecten nader aan de orde te stellen en hierover een standpunt in te nemen respectievelijk al of niet met de lezers te bediscussiëren? Ik zou het op prijs stellen en verwacht van Trouw dat het niet alleen bij dit interview blijft.

Guus Van Delfgauw

Verwisseld

In een van zijn vorige shows zet Theo Maassen zijn luisteraars op het verkeerde been met een serieus verhaal over een bezoek dat hij, als laatste wens van de patiënt, aan een doodziek jongetje bracht. Als het jongetje uiteindelijk bij kennis komt zegt hij: "O, dan bedoelde ik toch Hans Teeuwen". Dat deze twee cabaretiers vaker door elkaar gehaald worden toont priester Alja Tollefsen vrijdag aan als zij zegt: "Cabaretier Hans Teeuwen was eens in de weer met een kruisbeeld. Dat kwetste mij diep." Laat dat nu Theo Maassen geweest zijn.

Jacques vd Himst Castricum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden