Brieven

Manipulatie
"Ik wacht nu het liefst in stilte af wat komen gaat en richt mij

op de verdere schoonmaak van mijn leven en de zorg voor diegenen die mijn zorg nodig hebben", schrijft sociaal-psycholoog Diederik Stapel in zijn spijtbetuiging (Trouw, 29 november). Ik hoop van harte dat in de komende adventstijd dit inzicht ook ten deel mag vallen aan al diegenen die ook 'op een vreemde naïeve manier' dachten dat ze iedereen een

plezier deden met hun financiële en politieke manipulaties.

Engelbert Brendel Wieringen

Stapel te gast
Straks gaan Twan Huys en kornuiten die frauderende ex-professor misschien ook uitnodigen voor 'College Tour'. Zou toch zomaar kunnen.

Willem van Erp Houten

Endemol, doe iets
Twee CDA'ers adviseren buitenlandminister Timmermans om blanco te stemmen over het opwaarderen van de Palestijnse staat door de VN (Podium, 29 november). Inmiddels heeft de minister ook voor die lijn gekozen. Niet een erg gedurfde stellingname. Volgens mij kan Nederland meer doen, maar dan langs andere wegen. Er moet toch vanuit Nederland door Endemol een tv-format ('Big Brother' of 'Boer zoekt vrouw', of nog iets anders?) voor het Palestijns-Israëlisch conflict zijn te bedenken. Ik ben ervan overtuigd dat na enige tijd ook andere landen de uitzendingen met vertaling heel graag willen gaan overnemen.

Jan Tolsma Amsterdam

Palestina
Zeer onvolledige berichtgeving in Trouw (29 november): Palestina bestaat nog steeds niet. Palestina bestaat niet omdat Israël het tegenhield. Waar de 'Palestijnse' Joden het voorstel voor verdeling van het mandaadgebied door de Verenigde Naties wel accepteerden, reageerden de Arabische diplomaten met een driewerf nee: nee tegen de verdeling van Palestina, nee tegen de verdere Joodse immigratie, nee tegen de Joodse staat". De Joden in Palestina hebben alle Britse verdelingplannen tussen 1937 en 1947 steeds aanvaard, met inbegrip van dat van de Peelcommissie van juli 1937 dat aan een Joodse staat slechts Galilea en de kustvlakte van Haifa-Tel Aviv toekende, minder dan eenderde van het Israël van de jaren 1949-1967). Nog steeds eisen de Arabische staten en de Palestijnen dat Israël zijn veroveringen van 1967 zomaar zal terug geven. In ruil waarvoor?

Paul J. Westerdijk Vlaardingen

Wetenschapspagina
Mini-sterrenstelsel herbergt grootste zwarte gat ooit (Trouw, 29 september). Geweldig, zo'n ontdekking. Maar is dat voor de gemiddelde Trouw-lezer voorpaginanieuws? Ik denk het niet. Misschien een idee om in Trouw een wetenschapspagina te maken.

Johan Plansoen Alphen aan den Rijn

Griekenland uit eurozone
Nederland draait op voor een miljard aan Griekse schuld (Trouw, 28 november). En ja, we zullen die schulden straks geheel gaan kwijtschelden. Structureel verandert er niets: Griekenland blijft een derde- wereldland met een eerste wereld uitgavenpatroon. Daar ligt de kern van het probleem. Griekenland tot in lengte van dagen aan het infuus is toch geen oplossing. Het gestructureerd kwijtschelden van de schulden gekoppeld aan een gestructureerd vertrek uit de eurozone lijkt de enige uitweg.

Jos Groot Amstelveen

Overlast
Marokkanen in de Rotterdamse wijk Delfshaven zijn de overlast van hun eigen jongeren spuugzat (de Verdieping, 29 november). Mooi. Ze zijn zelf de overlast ook beu die hun zonen, broers en neven veroorzaken. Het heeft even geduurd, maar het kwartje is blijkbaar gevallen.

Peter Ybeles Smit Ubbergen

Kerk in actie
In de kop 'Miljoenen van de PKN gaan vooral op aan Kerk in Actie' (Trouw, 27 november) klinkt jammer genoeg een negatieve ondertoon door. Ik heb zelf projecten van Kerk in Actie gezien in Kameroen, onder meer een project op het gebied van voedselzekerheid, met een goede aanpak. Met weinig geld zetten gemotiveerde lokale mensen zich enorm in en proberen veel boeren en boerinnen verder te helpen. Daar kan een overheidsproject nog wat van leren. Wat mij betreft gaat er nog meer geld naar projecten van Kerk in Actie.

Rita Joldersma Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden