Brieven

Onzinonderzoek (1)
"Slechte naam sportveld onverdiend" kopt Trouw op de voorpagina van 11 december. De stellige onderkop luidt dat in winkelcentra, treinen, op straat en op het werk meer agressie is. Het betreft een onderzoek van de sportbonden. Zij hebben een programma om het imago van de sport op te poetsen. Het effect is indrukwekkend, zo blijkt uit het onderzoek. Van alle (!) Nederlanders is slechts 17 procent getuige of slachtoffer geweest van ongewenst gedrag in de sport. Dat getal ligt veel lager dan dat op straat (57 procent). Een voorbeeld van een nonsensonderzoek. Hoeveel mensen brengen net zoveel tijd door op het sportveld als op straat? De kans dat ik bijvoorbeeld bij geweld op het sportveld betrokken ben als deelnemer of toeschouwer is nul komma nul. Ik kom er nooit. Maar ben elke dag op straat en vaak in het openbaar vervoer of in het winkelcentrum. En ik ben niet de enige.

Luuk Wijmans Amsterdam

Onzinonderzoek (2)
Het recreatieve karakter van de gemeenschapsbeleving in winkelcentra, treinen, op straat en op het werk krijgt in het rapport van de elf sportbonden wel heel erg de nadruk.

Ik schrijf deze zin waarschijnlijk met de vraag in mijn hoofd of in het rapport appels met peren worden vergeleken.

Het is waar, op de genoemde locaties kun je zomaar worden overvallen, aangerand, doodgereden of -geschoten. Dit in tegenstelling tot de situatie rond de sport. Daar is toch eigenlijk niets aan de hand, begrijp ik na lezing van het artikel. Want slechts 17 procent van de bezoekers van amateursport werd slachtoffer van ongewenst gedrag. Over organisaties en deelnemers in de professionele sporten, bijvoorbeeld voetbal, gaat het rapport niet. Nederland mag blij zijn, meen ik te lezen, dat in de vele achter ons liggende jaren van steeds intensievere sportbeleving, de sportbonden in de strijd voor hun goede naam geweldig hebben gepresteerd.

Ad van Krieken Bodegraven

Kerkomroepen
Het uitstekende artikel van Jan Greven over de kerkomroepen die zouden moeten verdwijnen (Podium, 11 december) is mij uit het hart gegrepen. Allerwegen wordt geroepen om diversiteit op cultureel en religieus gebied. Bij de kerkelijke omroepen zoals Ikon en RKK wordt interessant achtergrondnieuws gegeven over belangrijke groepen in onze samenleving, dat anders in de overvloed aan nieuws zou verdwijnen. Deze groeperingen hebben een duidelijke stem in de media en mogen die niet verliezen. Er moet een duidelijk protest komen vanuit onze samenleving tegen het verdwijnen van de kerkomroepen!

Jan de Oude Den Haag

Gepraat
Zolang het door een voetballer doodtrappen van een toeschouwer in Amsterdam-Noord bestraft wordt met drie jaar gevangenisstraf; zolang agenten, brandweerlieden en (ambulance)hulpverleners worden aangevallen en dit bestraft wordt met uren dienstverlening en zolang voetbalovertredingen als die van de Spartaan Deekman bestraft worden met drie wedstrijden schorsing, is al het praten over maatregelen slechts ijdel en hol gepraat!

J. Reinders Delfzijl

Grensrechter
Ellis Ellenbroek schrijft dat voetbalvader en grensrechter Barend Beltman weet dat er geweld wordt gebruikt bij voetbalvereniging Helpman (Trouw, 10 december). Maar Beltman greep niet in toen een B-speler van Helpman iemand sloeg omdat 'het zijn zoon niet was'. De KNVB moet strengere regels maken, vindt Beltman. "We laten te veel toe." Voetbalvader en grensrechter Barend Beltman ziet het goed. De KNVB heeft te veel toegelaten. Zij had Beltman nooit grensrechter moeten laten worden.

W. Oldhoff Amersfoort

Samen gezond eten
Asha ten Broeke schrijft over de onmogelijkheid om gezond te eten met een uitkering (Podium, 11 december) en over Judith, die dat één keer per week niet lukt. Ik heb een idee voor die ene dag dat Judith met haar dochtertje noodgedwongen brood moet eten. Kom op die ene dag in de week bij ons koken en eet gezellig mee! Wij betalen de boodschappen, Judith koopt in en kookt, en dan eten twee huishoudens gezond. Misschien is er iemand met wat tijd die een website kan opzetten om belangstellenden bij elkaar in de buurt te matchen?

Marianne Smit Bunnik

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden