brieven

Reanimatie van ouderen

Directeur Michael Kuiper van de Nederlandse Reanimatieraad stelt dat vitale ouderen een redelijke kans van overleven hebben na een reanimatie (Trouw, 30 juli). Correct stelt hij dat er weinig patiënten in een vegetatieve toestand in een verpleegtehuis verblijven. Maar slechts een zeer klein deel van de reanimatiepatiënten overleeft een reanimatie zonder restverschijnselen. Het overgrote deel heeft meer of minder restverschijnselen, zoals geheugenproblemen, parese en dergelijke. Ook wordt in het stuk volgens mij te weinig aangegeven wat onder een vitale oudere wordt verstaan. Dit is dus niet de gemiddelde Nederlander die rookt, overgewicht heeft en weinig beweegt. En juist deze Nederlander heeft een hogere kans op cardiale problematiek.

Th.S. Kiers, intensive care-verpleegkundige Ede

Sla in Afrika regering over

Ook ik was blij verrast door het plan van minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking om jonge mensen in Afrika te helpen een opleiding te kunnen volgen (Trouw, 31 juli). Dat is volstrekt iets anders dan het steunen van corrupte regeringen. Er moeten mensen geholpen worden. Geen regeringen. Als de miljarden die nu nodig zijn om alle vluchtelingen buiten Europa te houden, in de regio zouden worden ingezet, kunnen heel veel jonge Afrikanen een goede opleiding krijgen. Met de opbrengst van hun eigen bedrijfjes kunnen ze, geheel volgens Afrikaanse gewoonte, hun families vooruit helpen en zal de economie van hun land veranderen. Een goed opgeleide bevolking zal beter in staat zijn om op te staan tegen een corrupte regering.

Marjan Sluiter Hilversum

Afrika moet het zelf doen

Als minister Ploumen alle jongeren in Afrika een kans wil geven om daar te blijven, dan is niet 500 miljoen euro, maar 500 miljard een bedrag dat héél misschien een klein beetje zou kunnen helpen (Trouw, 30 juli). De 500 miljoen zou je beter kunnen besteden om al die vluchtelingen terug te sturen naar de vertrekplaats. Afrika moet, net als de rest van de wereld, leren z'n eigen boontjes te doppen in plaats van steeds maar weer financieel geïnjecteerd te worden door Europa.

Columnist Ephimenco heeft gelijk: we gaan in Europa een tijd tegemoet van ellende, geweld en destabilisatie als we de migrantenstroom, zelfs met eigen boten, naar het vasteland van Europa blijven brengen. Daar heeft Ploumen geen oog voor. Voor haar is iedereen op deze wereld een volksgenoot.

D. Speijers Nuenen

Nederlandse rol bij MH17

Het zal best kloppen dat Rusland de Oekraïense separatisten raketten heeft geleverd. En die separatisten zullen MH17 hebben neergehaald. Maar er zijn indicaties dat ze zelf verbaasd waren dat ze een passagiersvliegtuig hadden neergeschoten. Met het gedoe rond het VN-tribunaal proberen Nederland en Maleisië hun eigen nalatigheid te verbloemen. Defensie was ervan op de hoogte, of had dat moeten zijn, hoe kritiek de situatie in Oost-Oekraïne was. En Buitenlandse Zaken was blijkbaar ook op de hoogte. Maar het schortte aan juiste communicatie. De overheid had de KLM moeten verbieden over het gebied te vliegen. Stuitend was de uitspraak van toenmalig minister Opstelten van veiligheid, die zei dat een passagier een eigen veiligheidsverantwoordelijkheid heeft en zelf moet googelen welke route een toestel neemt.

Ger Lemmens Valkenburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden