brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Dag, dochter Anniek

We lezen dat Anniek van den Brand Trouw gaat verlaten. Wij hebben het gevoel een lieve 'dochter' te moeten loslaten. Hopen wel dat ze ons zo nu en dan nog komt 'bezoeken'. Haar vaak prachtige columns werden door ons altijd erg gewaardeerd.

Bep de Roo Dwingeloo

undefined

Klaplijster en zangekster?

In Trouw (17 januari) stond een artikel over het milde weer van de afgelopen weken waardoor de natuur in een 'voorlente' is beland. Een Drentse boswachter had zelfs al een 'klaplijster' horen zingen. Bijzonder, dat milde weer. Maar helemaal bijzonder is het om te lezen over een vogel genaamd klaplijster. In de rest van Nederland hebben we slechts (zang)lijsters en klapeksters, waarvan overigens alleen de eerstgenoemde mooi zingt. Maar blijkbaar is er in Drenthe een nieuwe vogelsoort ontdekt.

Laura Spierdijk Groningen

undefined

Ooievaars zijn er genoeg

Aan de ene kant is het is natuurlijk mooi wanneer mensen zich inspannen voor de ooievaar (Trouw, 17 januari). Maar wellicht zouden de ooievaarsnestenbouwers zich iets kunnen inhouden, want er zijn er al weer meer dan genoeg. Sommige overwinteren zelfs in Nederland. Al zijn ooievaars prachtig om te zien, ze zijn een regelrechte bedreiging voor de weidevogels, die toch al zo in de verdrukking zitten. Ooievaars grazen met elkaar systematisch de weilanden af en pikken alles wat ze tegenkomen weg. Ook jonge weidevogels zijn niet veilig voor hun lange, scherpe snavels. Niet voor niets wordt er actie gevoerd om de weidevogels te beschermen. Met enige beperking van de hoeveelheid ooievaars zijn ze ook al geholpen.

Henk Sieben Rekken

undefined

Thieme te kort door de bocht

Mevrouw Thieme stelt dat meer mitrailleurs niet de oplossing zijn (Trouw, 16 januari). Ik denk dat ze daarin gelijk heeft. Maar haar oplossing - meer onderwijs en meer kansen - is te kort door de bocht en ook te makkelijk. Dat blijkt in dezelfde krant, waar een wanhopige vader zich afvraagt waar zijn zoon gebleven is. De jongen studeerde psychologie, ging netjes naar de moskee en naar school. Opeens is-ie verdwenen. Ook uit Parijs kwamen berichten over goede integratie. Wie het weet, mag het zeggen. Daar is studie voor nodig, maar de tijd dringt. Er is nu geen tijd meer om elkaar vliegen af te vangen. Zeker niet voor politiek gewin.

H.de Bakker Gouda

undefined

Ongelovige redacties

De verandering in de geloofsbeleving van Nederlanders heeft volgens mij nog een andere, niet genoemde, oorzaak, namelijk het ontbreken van gelovigen bij de redacties van onze kwaliteitskranten: Trouw, Volkskrant en NRC. Al vele jaren, of het nu gaat om redactionele commentaren, opiniestukken of ingezonden brieven, komen de, nu nog 20 procent, gelovigen zelden aan het woord. Daarvoor moet je uitwijken naar het Nederlands Dagblad of het Reformatorisch Dagblad. Ik vind dat jammer.

Ton Smit Utrecht

undefined

Het noodlot als god

Niet geloven in een toekomst over de dood heen - een toekomst waarin recht wordt gedaan - betekent dat wij accepteren dat we leven in een bizarre wereld waar het noodlot god is. Een wereld waarin miljoenen slachtoffers, wier leven door geweld of ziekte in de knop is gesmoord, die uitgemergeld zijn in concentratiekampen of gedoemd waren om in barre ellende te leven, gewoon pech hebben gehad. Een wereld waarin wij in het paradijselijke Nederland met een comfortabel leven tot de uitverkorenen behoorden. In zo'n god wil ik niet geloven. Gelukkig niet.

Mar van der Veer Zierikzee

undefined

De SP op het pluche

Goed artikel over de SP aan het roer in Amsterdam (Trouw, 17 januari). Ook in Leiden en Zuid-Holland zit de SP nu op het pluche, en dat is te merken. De SP was altijd tegen aanleg van de 'Rijnlandroute', 3,5 kilometer overbodige en milieubelastende snelweg tussen de A44 en de A4. Onlangs stemde de SP in de Provinciale Staten Zuid-Holland vóór dat dure stokpaardje van de VVD. SP'ers lieten de actiegroep tegen die weg besmuikt weten dat er opdracht 'van boven' (lees: Marijnissen) was om niet dwars te liggen. De tomatensoep die de SP vóór de verkiezingen uitdeelde tijdens de protestmars smaakt achteraf als oudtestamentische linzensoep.

Martin Kroon Leiden

undefined

Geef Europese droom op

De voorzitter van het Europese Parlement, Martin Schulz, zegt niet te begrijpen waarom de Nederlandse bevolking in 2005 in meerderheid tegen de Europese grondwet heeft gestemd. (Trouw, 17 januari). Immers, 'de beslissingen over Nederland worden in Den Haag genomen, nergens anders'. Een verbazingwekkende en vergaande uitspraak. Als zelfs de voorzitter van het Europarlement van mening is dat de EU op nationaal niveau niets te vertellen heeft, wordt het tijd te erkennen dat de EU gefaald heeft en dat de droom van een verenigd Europa beter opgegeven kan worden.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden