Brieven

Na het lezen van ’Klein verslag’ (Trouw, 15 december) weet ik het zeker. Ik eet met Kerst gewoon weer zelfgemaakte erwtensoep.

Connie de Peuter Noordwijk

Het woord ’gedoogregering’ is tot woord van het jaar 2010 gekozen. Misschien goed om er op te wijzen dat het een staatsrechtelijk onjuiste term is. Het is niet de regering die gedoogd wordt, maar het kabinet. Dat wil zeggen: de ministers en staatssecretarissen. De koning, die ook lid is van de regering (krachtens artikel 42 van de Grondwet), is geen voorwerp van gedogen.

R. de Lange hoogleraar staats- en bestuursrecht EUR

Hoe gaan we om met de kwetsbaren in de samenleving? We proppen de dieren in megastallen, sturen de kinderen naar megascholen en de allerkleinsten brengen we naar steeds grotere kinderdagverblijven. Zo creëren we instellingen die onwenselijk en oncontroleerbaar zijn. Kunnen we in deze maand van bezinning eens nadenken over de voortschrijdende schaalvergroting?

Wil Zandvliet Alphen aan den Rijn

Het is jammer dat computers niet kunnen procederen (Ophef in Kamer om onderzoek in woning Rwandese oppositieleidster, Trouw, gisteren). Als onze regering de afspraken nakomt met de regering van Rwanda, die er kennelijk zijn, worden de in beslag genomen computers compleet met inhoud ter hand gesteld aan de Rwandese autoriteiten. Er is geen proces mogelijk om deze ’uitzetting’ tegen te houden. Als de inhoud van de computers de heersers in Rwanda niet bevalt – en die kans acht ik zeer groot – dan gaat Victoire Ingabire een slechte tijd tegemoet, met wellicht een fatale afloop. Een eerlijk proces zal deze oppositieleidster in dat land niet krijgen.

Rob van Deijk Krimpen aan den IJssel

Wat ben ik het eens met Mirjam Janssen (Trouw, 14 december). In mijn hele loopbaan na de Middelbare Meisjes School heb ik wiskunde niet nodig gehad. Ik heb het ook nooit gevoeld als een gemis. Ik ben lerares Engels geweest en gaf ook Nederlands. Ik vind het onbegrijpelijk dat zoveel waarde gehecht wordt aan wiskunde als examenvak. Zelfs de wiskunde kan slechts via goed taalgebruik worden overgebracht. Hoogste prioriteit heeft taal. Voor mij zou wiskunde een struikelblok geweest zijn en zou ik het niet verder gebracht hebben dan klassenassistente.

Conna Wardenaar Amsterdam

Dat een man een ark bouwt en daarmee de wateren wil bevaren om een Bijbels gelijk te bewijzen, is zijn goed recht en moet hij helemaal zelf weten (Trouw, 8 december). Maar dat hij daarbij in staat wordt gesteld tot akelig gesol met dieren die wie weet hoe lang opgesloten zitten in een donker hol, vind ik uitermate kwalijk.

Martine Blokzijl-Mulder Den Haag

Het politieke bedrijf bereikte gisteren tijdens het debat over de cultuurbegroting een intellectueel dieptepunt. Martin Bosma (PVV) wist te vertellen dat Mozart ook wel eens een muziekstuk voor geld had gemaakt. Hij is misschien vergeten dat Mozart jong en berooid stierf omdat zijn muziek op dat moment geen volle zalen trok? Maken wat gevraagd wordt en volle zalen trekt, zal in de kunst leiden tot conformisme en middelmatigheid.

Taco Kingma Gouda

Een goed initiatief van André Rouvoet, een gesprek te organiseren tussen Marokkaanse en Joodse organisaties (Trouw, 13 december). Discriminerende uitingen en antisemitisme zijn totaal verwerpelijk. Terecht wordt het conflict in het Midden-Oosten aangehaald als één van de oorzaken. Rouvoet zegt, ook terecht, dat wij dat conflict niet kunnen oplossen, maar ondertussen gedraagt het westen zich daarin wel hypocriet. Het zou in de bestrijding van dit soort antisemitisme helpen als de VS en de EU, inclusief Nederland, een veel eerlijker houding zouden innemen, ook gestoeld op internationaal recht.

Johan Feitsma Grijpskerk.

Een leuk artikel over het sportgala (Trouw, gisteren). Ik mis een foto van tennisster Esther Vergeer. Zij is voor de vijfde keer gehandicapte sporter van het jaar!

Ineke Lubbers-te Lindert Aalten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden