Brieven

Denk nog eens na over codicil
Bij het opstaan hoorde ik maandag een spotje op de radio over de aanstaande Donorweek. Als patiënt die zit te wachten doet zoiets me toch iets. Enkele minuten later echter pakte ik de krant van de mat en zag tot mijn ontsteltenis een Telegraafachtig verhaal over Deense donoren. Jammer, zo aan de vooravond van onze Donorweek. Misschien moet iedereen zich de vraag stellen of, als het zover is, hij/zij een nier, long, hart van iemand anders zou willen om te overleven. Zo ja, denk dan nog eens na over een codicil.

Jan Mijnders Dronten

Geluk vinden met anderen
"Geluk vind je niet in je eentje", zegt schrijfster Sanne Bloemink na een lange zoektocht langs allerlei cursussen en therapieën (Religie & Filosofie, 15 oktober). Je moet het sámen doen, is haar ontdekking. Jammer dat zij niet in contact is gekomen met het cursusaanbod van PRH, oftewel 'Personalité et Relations Humaines'. Deze organisatie biedt wereldwijd cursussen aan. In de naam zit al waar Bloemink over spreekt: mensen zijn niet alleen en worden dus ook niet gelukkig als ze alleen naar zichzelf kijken. Al ben ik het niet eens met haar conclusie dat 'op zoek gaan naar jezelf' eenzaam zou maken of dat het bestaan van 'een diepe kern in ieder mens van pure schoonheid' een illusie is. De clou is dat er ín die diepe kern in iedereen een dimensie van 'toebehoren aan samen-zijn' ervaarbaar is. Voor veel mensen is het een hele zoektocht om dat te kunnen ervaren. Bij PRH ontdekte ik dat op zoek gaan naar jezelf, juist gericht is op de ander.

W.D. de Hoop Amsterdam

Kind van de rekening?
Was dit nu de manier om aandacht te trekken voor de problemen van peuterspeelzalen? De krant plaatste dinsdag een foto van onze lieve dochter Rosa voorop 'de Verdieping'. Wij waren geschokt: boven haar hoofd stond de kop: 'Kind van de rekening'. Omdat toelichting verder ontbrak, werd de associatie met allerlei misstanden gelegd. Want helaas zijn kinderen te vaak in het nieuws als 'kinderen van de rekening' door oorlogen, misbruik of ouders die hun verantwoordelijkheid niet aankunnen. Het artikel zelf, binnen in de bijlage, ging over noodzakelijke bezuinigingen op kinderopvang en peuterspeelzalen. Sommige peuters dreigen op jonge leeftijd daardoor een achterstand op te lopen. Daar zou de titel 'kind van de rekening' op slaan. Gelukkig is dit op onze dochter niet van toepassing, maar dat terzijde.

Franka Möller en Willem Mulderij Zeist

Peuters zonder vooropleiding
Brancheorganisatie MOgroep vreest dat door de bezuinigingen op kinderopvang en peuterspeelzalen 60.000 peuters zonder enige vooropleiding op hun vierde naar school zullen gaan (Trouw, 16 oktober). Een opmerking die doet schaterlachen, in elk geval bij ouders die hun kinderen nog zelf hebben opgevoed. Als het toch serieus bedoeld is, kan ik de MOgroep geruststellen. Vaak loopt het heel goed af zonder vooropleiding tot je vierde. Ik ken zelfs mensen die onvoorbereid op hun vijfde en soms pas op hun zesde op de basisschool zijn begonnen. En die hebben het nog best ver geschopt.

Bertha Krajenbrink De Heurne

EU verdient de Nobelprijs
Het boek 'In Europa' van Geert Mak greep me destijds bij de keel, vanwege de vele passages uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verdun (1916), Dresden (1945) en alles wat daar tussen zit. Het Europa uit die tijd is ongekend bloedig en gewelddadig geweest. Binnenkort is er niemand meer die deze traumatische ervaringen bewust heeft meegemaakt. Ik vind het een schitterend initiatief van het Nobelcomité om de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen aan de Europese Unie. De Europese Unie als project van vrede, veiligheid en vooruitgang. Ondanks alle tekortkomingen hoop ik dat de EU op de ingeslagen weg voortgaat.

Klaas Barendregt Zevenhoven

Compassie in Caïro
Journalist Eduard Padberg schreef dinsdag een 'Klein verslag' over het leven in Caïro. Trots vertelt hij hoe hij een magere, oude, arme, analfabete, dakloze Egyptenaar bereid vond om voortaan het zwerfafval op zijn stoep op te ruimen. Jawel, tegen het vorstelijke salaris (er werd nog over onderhandeld) van een halve euro per week. Is dit compassie en empathie? Dan lees ik liever de tot nadenken stemmende afleveringen van Wim Boevink.

Engelien Bults Blokker

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden