brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Studieschuld

Wie herinnert zich nog de enkele jaren geleden door premier Rutte c.s. uitgesproken woorden dat Nederlanders hun schulden op orde moeten brengen, dus aflossen. En wat zien we nu? Wie het geld niet bezit voor de financiering van zijn of haar opleiding moet ál de benodigde pecunia lenen. We leren onze kinderen een (hogere) schuld te maken en sturen ze na hun opleiding daarmee de maatschappij in (Trouw, 30 mei). Vervolgens worden ze, tot 35 jaar na afloop van de opleiding, nog steeds maandelijks daaraan herinnerd. Een heerlijk vooruitzicht.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

undefined

Omgekeerde wereld

Met stijgende verbazing lees ik dat de Vereniging Hogescholen en de VSNU buitenlands talent met studiebeurzen naar Nederland willen lokken. 'Toptalenten die een grote katalysator voor onze economie kunnen zijn' (Trouw, 27 mei).

Wat een omgekeerde wereld!

Onze Nederlandse excellente studenten en promovendi komen in Nederland niet aan de bak omdat er geen geld is. Zij verdwijnen naar het buitenland waar wel geld in het onderwijs wordt gepompt. En zo helpen zij daar de economie, terwijl ze dat ook in Nederland hadden willen en kunnen doen.

W. Spaans Maarssen

undefined

Groot geld

Tien foto's van Amerikanen waren afgebeeld met daaronder hun inkomsten van vorig jaar (Trouw, 28 mei). Die varieerden van 31 tot 68 miljoen dollar. Wie waren die personen? Weldoeners? Mensen die een oorlog hebben weten te voorkomen of medicijnen tegen vreselijke ziekten hebben ontwikkeld? Of de honger van een miljard mensen op onze aarde hebben verdreven of de opwarming van de aarde hebben gestopt? Nee. Wat hun werkelijke verdiensten zijn, wordt in het artikel van Koos Schwartz niet duidelijk, wel dat het om topverdieners uit het Amerikaanse bedrijfsleven gaat, die hun onderneming 'als persoonlijke melkkoe gebruiken'.

Edward Krabbendam Goes

undefined

Anarchie van de waanzin

Minister Frans Timmermans vergist zich (Trouw, 28 mei). Discriminatie, racisme en vreemdelingenhaat zijn helemaal geen wezenskenmerken, maar beledigingen van het gezonde verstand. Discriminatie is ordinaire manipulatie, uit belang, wrok of nood. In de woorden van de Franse existentiefilosoof Jean-Paul Sartre: "Als de Jood niet bestond, zou de antisemiet hem uitvinden." Laten Timmermans en de zijnen de hand dieper in eigen boezem steken, want juist politiek en bestuur maken, allicht goedbedoeld, gretig gebruik van statistieken, grafieken, gemiddelden, percentages en classificaties om idealen te rechtvaardigen en beleid te ontmenselijken. Discrimineren is, net als vloeken, aangeleerd en die demon kan worden uitgedreven door de anarchie van de waanzin onder het regime van de redelijkheid te stellen. Door zelf de rug recht te houden, zullen we anderen overeind helpen.

André de Bruijn Hoevelaken

undefined

Stoer?

Het laat mij niet los dat de indruk bestaat, dat 'niet stemmen' stoer is (Trouw, 22 mei). Is het dan niet waar, dat je als je niet stemt, juist de partij in de kaart speelt, die je vooral niet de macht wil geven?

Nelleke Scherff Sleeuwijk

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden