Brieven

Misplaatst grapje
Het 'in godsnaam' bedachte grapje van Johan ten Hove (Voorgoed verwoest, Podium 11 april ) getuigt van weinig smaak en van zeer weinig respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. De laatste zin had niet zo geschreven mogen worden.

J.van den Akker Harkstede

Britse vuurwapenwet
In Trouw van 11 april staat de kop 'Groot-Britannië heeft strenge wetgeving, maar ook weinig vuurwapengeweld'. Dit moet zijn: 'en dús ook weinig vuurwapengeweld'. Hier is namelijk geen sprake van een tegenstelling, maar van een logische oorzaak-gevolg relatie.

Henk Cuperus Groningen

Antidepressiva
Een gemiste kans dat bij zinloze schietpartijen nooit een link gelegd wordt met het gebruik van antidepressiva en hun bijwerkingen. Bij zinloze schietpartijen wordt vaker gezegd dat 'betrokkene voor depressies behandeld werd'. Lees: kreeg antidepressiva. Lees: diens emoties werden afgevlakt. Ergo: leed aan anderen toebedeeld voelt men ook niet! Jaren geleden ontdekte men in de VS dat er zeer veel gezinsmoorden plaatsvonden door veteranen die hoge doses antimalariamiddelen hadden gekregen en door bijwerkingen totaal doordraaiden.

R.G.W. Hamers Landgraaf

Wapens thuis
Waarom mogen leden van een schietvereniging hun wapens thuis houden. Waarom niet afgesloten bij de vereniging zelf? En dan alleen kunnen gebruiken als ze bij de schietvereniging zijn.

N. Lakeman-Boegem Uithoorn

Geen stuiterende bal
Vanmorgen las ik in de krant van de ramp in Alphen aan den Rijn. Het trof mij zeer, het berichtje op pagina 5: Jongetjes pakken hun voetbal op, niet een keer stuiteren ze! Niks geen sensatie, fijne krant lees ik elke ochtend.

Carla Hartman Rhenen

Grimmige april
Het is haast stuitend en tegendraads hoe de beschouwing van Peter Sierksma in Letter en Geest van 9 april over de Engelse zangeres P.J. Harvey samenvalt met de gruwelijke gebeurtenis diezelfde dag in Alphen aan de Rijn; het dorp waarin ik van 1934 tot 1952 opgroeide tot 24-jarige jongeling. In sobere bewoordingen haalt Sierksma strofen en liederen aan van deze nu 42-jarige popzangeres over de mislukte 'invasie' in Gallipoli in 1915. In bijna mislukking weet ze toch te raken aan de gevoelens van verwording die de gewone soldaat en zijn verwanten thuis overvallen in de gevolgen van geweld en oorlogsgruwel.

Haar woorden bieden een kier van toegang tot enig begrip van wat toch niet te vatten lijkt.

Hans van Leeuwen Nieuwegein

Andersom
Fout onderschrift in de Verdieping van gisteren bij de foto van koningin Beatrix en prins Claus bij hun staatsbezoek aan Bonn in 1982. Koningin en prins worden niet aan de gasten voorgesteld, de gasten worden aan het vorstenpaar voorgesteld. Dacht de redacteur dat de Duitse gastheer tot dr. Horst Harndrang uit Hannover zegt: 'Herr Doktor, dit zijn nu Beatrix, koningin der Nederlanden, en haar gemaal?'

Henk Kouwenhoven Zeist

SP in provinciebestuur
In Trouw (7 april) wordt terecht uitvoerig aandacht besteed aan het toetreden van de SP tot het provinciebestuur van Noord-Brabant. Jules Iding, voormalig wethouder van de SP in Oss,wordt gedeputeerde. Ik heb mij altijd gestoten aan de kritiek dat de SP niet bereid was bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Beeldvorming is hardnekkig en vaak niet in overeenstemming met de feiten. Toen in 2007 bij de Brabantse Statenverkiezingen de SP de grote winnaar werd, werd zij in de coalitieonderhandelingen buiten spel gezet terwijl zij juist bestuurlijke verantwoordelijkheid ambieerde. Hopelijk is dit fabeltje nu definitief doorgeprikt.

Jan van Drie Oss

Verpakte vrouwen
In Trouw van 11 april legt briefschrijver André de Bruijn het mooi uit, in reactie op Elma Drayers pleidooi voor een hoofddoekverbod in de zaterdagkrant. 'Hijab' betekent bescheidenheid en 'haute couture' hovaardij. Tot zover wat de vrouw betreft. Hoe zit het dan bij de man? Is bij hem ook sprake van hijab en haute couture? Of heeft de man dat niet nodig? Hij is immers macho (de sterkste).

Jan Tiemens Apeldoorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden