Brieven

Fietsende kinderen
Bij het artikel over fietsende kinderen die nogal eens in een ziekenhuis terechtkomen, staat een foto van een kind met een telefoontje in de hand (Trouw, 20 januari). Vreemd dat daarover niets wordt gezegd in het stuk zelf. Ik fiets elke dag 12 kilometer en vrijwel altijd komen mij scholieren tegemoet die ongeacht windrichting en windkracht in de weer zijn met hun telefoontje, eventueel ook nog met iemand achterop. Ze hebben geen aandacht voor tegenliggers en raken niet zelden van het fietspad af. Het kan niet anders dan dat hier ongelukken van komen.

Willem Bouman Alphen a/d Rijn

Realistische banken
Dat banken sinds de crisis niet eerlijk tegen hun klanten zijn (Podium, maandag), is te kort door de bocht. Decennia lang wordt de waarde van een woning al niet meer bepaald door kwaliteit en kwantiteit maar met name door het bedrag dat maximaal maandelijks opgehoest kan worden voor rente en aflossing. Toen banken vanaf begin jaren tachtig bereid waren het inkomen van de werkende partner in de financiering mee te betrekken, ging er voor menigeen wellicht een wereld open. Anderzijds verdubbelde de gemiddelde huizenprijs binnen 10 jaar. Thans is het maar de vraag of de gemeenschappelijke inkomenspositie voor 30 jaar te garanderen valt. Enigszins begrijpelijk dat banken daar naar handelen; het is niet alles goud wat er blinkt. Pessimistisch of realistisch?

Piet van Midwoud Oosterhout (Gld.)

Diakenen
In het artikel 'Het verdriet van Westerlee' (Trouw, zaterdag) wordt de taak van diakenen samengevat met de woorden: belast met het inzamelen van geld. Gelukkig vinden de kerkorde van de PKN en de diakenen zelf het uitdelen van dat geld minstens zo belangrijk.

Gerard Boon Gouda

Eijk en pastoraal werk (1)
Een pastoraal werker die een rol heeft in een viering in een parochie moet van aartsbisschop Eijk worden ontslagen (Trouw, maandag). Want wat hij doet, mag niet. Ondanks dat de pastoraal werker goed werk doet. Het gebeurt al zo sinds 1980 in verschillende parochies. Normaal verjaren zaken. Blijkbaar kent de katholieke kerk geen verjaring. Interessant voor wat ander zeer uit de katholieke hoek. Wie goed doet, Eijk ontmoet. En wie slecht doet?

Chris Pettersson Utrecht

Eijk en pastoraal werk (2)
Met verbijstering las ik over het aangekondigde ontslag van een pastoraal werker. Zou de aartsbisschop weten dat een goede pastoraal werker zich meer zorgen maakt om de pastorale vraag van mensen dan om de steriele regels? En dat pastoraal werk(st)ers over het algemeen allemaal veel meer uren maken dan waarvoor zij aangenomen zijn? Overigens, wat mag de diepe gedachte zijn achter de regel dat het lezen van het evangelie in de liturgie aan priesters is voorbehouden? Is daar de Blijde Boodschap voor bedoeld? Toen ik in 1988 werd aangesteld als pastoraal werkster, kreeg ik van mijn oudste broer een felicitatie met interessante woorden: "Pastoraat is een prachtig beroep: de bron aanboren van waaruit mensen leven, de overvloed die de bron geeft, zelf verder dragen, ervan leven, samen met anderen, gedragen door anderen.'' Wat wens ik mijn collega-pastoraal werkenden dat ze dit kunnen hooghouden tegen alle kerkelijke tegenwerking in.

zr. Baptiste Tuin, dominicanes van de Congregatie van Voorschoten

Medelijden? Liever niet
Jacobine Geel heeft niet alleen moeite met het vinden van nieuwe woorden voor de kernbegrippen van het CDA, zoals de voorpagina van zaterdag kopt. Zij heeft ook moeite met de betekenis van de kernbegrippen zelf. Links is niet je om iemand bekommeren. De essentie is dat links vindt dat de overheid zich verregaand om burgers in de maatschappij moet bekommeren. Terwijl rechts vindt dat de burgers zich om elkaar moeten bekommeren en de overheid deze taak niet kan en mag overnemen van de burger. Het is weinig hoopgevend dat iemand op haar positie dit niet begrijpt en nog eens expliciet benadrukt dat medelijden in de toekomst een politieke drijfveer van de partij moet zijn. Help mensen zichzelf te helpen in plaats van ze zielig te vinden en daarmee impliciet als niet volwaardig te bestempelen. Medelijden is de vijand van de liefde.

Barend Jansen Den Haag

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden