Brieven

Onzinnig kompas
Wie even wat beter naar de indeling van de omroepen op de 'Omroepkiezer' van politicoloog André Krouwel kijkt, beseft hoe onzinnig de criteria achter de twee assen zijn waarlangs hij de omroepen indeelt. Vara, EO en NCRV zijn volgens die indeling nauwelijks te onderscheiden. Krouwel gebruikt de typeringen 'informatie' versus 'entertainment' en 'gematigd en verbindend' versus 'veranderingsgezind en provocerend'. Dat zegt helemaal niets over de inhoud van de programma's. Het kompas stelt bovendien alleen vragen over televisie, niet over radio. Wat er écht gezegd wordt, blijft buiten beschouwing. Mensen kunnen echt zelf wel uitmaken met welke omroep ze de meeste affiniteit hebben. Nu worden ze doelbewust op het verkeerde been gezet. Het enige voordeel is dat het bedrog van Omroepkiezer.nl zo opzichtig is, dat je ineens beseft hoezeer je ook door het 'Kieskompas' van dezelfde maker misleid wordt.

Jan Dirk Snel Amsterdam

Pak de wapenleverancier
De onlangs gepleegde moord op de Haagse juwelier roept de vraag op hoe de twee jonge verdachten van de moord aan de wapens zijn gekomen. Is de leverancier van deze wapens niet net zo schuldig? Ik vind dat politie en justitie nog veel meer prioriteit moeten geven aan het opsporen van illegale wapenhandel. Degene die deze twee jonge knapen van vuurwapens heeft voorzien, is ronduit misdadig. Helaas blijven deze misdadigers meestal uit handen van politie en justitie en kunnen hun misdadige praktijken 'gewoon' voortzetten.

Reijer Koelman Duiven

NS zien Friesland niet
De klacht van het Friese CU-Statenlid Anja Haga over de slechte verbinding Leeuwarden-Den Haag kan ik me goed voorstellen (Podium, 8 mei). Enkele jaren geleden is ook een verkeerd besluit genomen over de Hanzelijn. Er had een andere spoorlijn aangelegd moeten worden, namelijk de Zuiderzeelijn. Dan zou de omweg over Zwolle niet nodig zijn. Door hoge uitgaven aan de Betuweroute en HSL dacht de politiek dat een Hanzelijn zou volstaan. Bovendien merk ik dat NS niet op veel Friese reizigers rekenen. De intercity's naar het Noorden bevatten dikwijls - in elk geval te vaak - acht rijtuigen voor Groningen en drie (!) voor Leeuwarden. Deze drie bakken zijn dan ook berstens vol. En in dubbeldekkers is te weinig ruimte om daar bagage op een normale manier mee te nemen.

Jan W. Oosting Noordwijk

Om in te lijsten
Dank voor de publicatie van de rede van de Duitse Bondspresident Joachim Gauck (Podium, 7 mei, nog na te lezen op internet). Indrukwekkend en prachtig van opbouw. Er is veel te weinig aandacht aan deze lezing geschonken in de verschillende media. De Duitse president hield als eerste Duitser ooit de traditionele 5 mei-lezing. Prima initiatief van de krant om de tekst in samenvatting weer te geven. Wat hebben onze Oosterburen deze keer geboft! Een tekst om in te lijsten.

André van Kempen Eindhoven

Tonio
Ook ik ben een van de 100.000 kopers van het boek 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijen. Toen ik in een korte periode zes geliefden verloor, namelijk twee zeer oude moeders en vier vriendinnen, was ik verdrietig. Ik vroeg mij regelmatig af waarom ik doorlas in het boek over het verlies van een zoon. Ik dacht daarbij altijd aan mijn zoon van 31 die de wereld doortrekt en tot nu toe overal bewaard was. Vol bewondering en respect heb ik het verwerkingsproces uitgelezen. Eerst de Constantijn Huygens prijs en nu de Librisprijs. Oprecht verdiend maar veel meer dan 100.000 keer mooier is het als je zoon nog leeft!

Anne-Wil Broek Leiderdorp

Blijven zoeken
Is het hoofdstuk God gesloten? Herman Philipse begrijpt niet dat religie en geloof in God in onze geseculariseerde wereld veel mensen (inclusief hemzelf...) nog steeds zo bezig blijven houden (Trouw van 8 mei). Daar kom je ook niet achter als je onderzoek doet naar ingewikkelde bewijzen voor het al of niet bestaan van God. Mensen zullen altijd bezig blijven met het zoeken naar hun inspiratie, met het waarom van het kwaad en met het leven na de dood.

Dus, al schrijven Philipse en zijn atheïstische collega's nog honderden boeken, religie zal altijd blijven bestaan.

Jan Hendriks Zuidwolde

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden