brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Niet voorspelbaar

Gelukkig wordt Nando Boers ('Voetbal zonder gevoel', Verdieping 6 juni) op zijn wenken bediend: het WK vrouwenvoetbal is niet voorspelbaar, er zijn volop onbekende talenten te bewonderen en niet het geld, maar het spel staat voorop. Da's pas een Oranje om trots op te zijn!

Marcella Siebelt Culemborg

Niet in de steek laten

Roukayya Oueslati vraagt meer begrip voor medische ethiek vanuit islamitisch gezichtspunt en gangbare praktijk in Libanon en Iran (Opinie, 6 juni). Zij pleit ervoor dat artsen bij terminale patiënten de diagnose achterhouden en hooguit aan een familielid meedelen. Lang geleden las ik het boekje 'Een eindje meelopen' van Ivan Wolffers. Op heldere wijze legt hij uit dat in de meeste gevallen patiënten zelf allang voelen dat zij naar hun einde gaan. Maar als de hele omgeving (arts, verpleging en familie) dit ontkent, dan kan patiënt voor de hand liggende gevoelens (angst, verdriet) met niemand delen. Zo wordt patiënt in feite door iedereen in de steek gelaten en onnodig eenzaam gemaakt! Vroeger gebeurde dat ook in Nederlandse ziekenhuizen vaak. Gelukkig is daarin veel verbeterd. Oueslati komt hier met abstracte begrippen zoals 'westerse autonomie' en wil die ondergeschikt maken aan het principe van 'niet schaden'. Ik hoop van harte dat artsen in ons land blijven vasthouden aan de huidige, meer humane ethiek van openheid. Vooral om te voorkomen dat doodzieke mensen (ook moslims) door iedereen in hun omgeving in de steek worden gelaten.

Bert van der Kwast Amsterdam

Immoreel

Kiezen voor duurzaamheid is een plicht, geen keuze. Je hebt namelijk nooit het recht om voor iets te kiezen dat anderen nadeel kan berokkenen. Het meest kostbare dat we hebben is het bestaan, niet wat we bezitten. Duurzaamheid gaat alleen daarom al boven het rendement dat wordt gevoeld in de portemonnee, zoals Helma Lodders poneerde (Opinie, 8 juni). Je gaat toch niet kiezen voor een beetje meer geld als dat ten koste gaat van het bestaansrendement van toekomstige generaties. Die keuze mag je niet maken. Dat is immoreel.

Ruud Moors Utrecht

Fatsoenlijk pensioen

Pensioenfondsen zijn er om mensen die tijdens hun werkzame leven premie betaald hebben van een acceptabel pensioen te voorzien. De fondsen zijn er niet om politieke doelstellingen mee te bereiken. Het is daarom onjuist om hen voor te schrijven waar ze wel en waar ze niet in mogen beleggen. De pensioenen staan al jarenlang onder druk en dat moet niet erger worden omdat sommige mensen de fondsen willen dwingen 'groen' te gaan beleggen. Ik vind het ook vreemd dat pensioenfondsen geen aandelen in de wapenindustrie zouden mogen hebben. De roep om versterking van onze defensie wordt met de dag groter. Willen we dan een leger zonder wapens?

Jan Heijmans Utrecht

Geen hulp nodig?

Ik lees een artikel over artsen die mensen willen weigeren die ongezond leven (Trouw, 9 juni). Waarmee zijn die artsen dan bezig? Zijn deze ongezond levende mensen geen mensen meer? Hebben deze mensen géén hulp nodig? Onbegrijpelijk, deze wens van artsen.

Ariët van Maren Alphen aan de Rijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden