brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Miskleunen
Wat wordt er in juristenland toch merkwaardig geredeneerd! Hoogleraar (!) strafrecht Frits Rüter vindt het raar dat de zaak tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Siert Bruins niet is geseponeerd, want dat is bij duizenden anderen wel gebeurd en 'gelijke behandeling is een extreem belangrijk principe in het recht' (Verdieping, 6 januari). Ik zou zeggen: hoog tijd dat het na al die miskleunen eindelijk eens een keertje goed wordt gedaan, want iets goed doen lijkt me een nog iets belangrijker principe dan iets fout doen, ook in het recht.

Léon Vrins Zeist

Dupuis en Rawls
Heleen Dupuis pleit voor een versobering van de verzorgingsstaat (Religie & filosofie, 7 januari). De overheid moet volgens haar slechts zorgen voor de minimaal noodzakelijke infrastructuur, handhaving van de rechtsstaat, gezondheidszorg en onderwijs. De rest behoort aan de vrije markt en het individu. In haar argumentatie beroept Dupuis zich mede op de Amerikaanse filosoof John Rawls. In 'A Theory of Justice' betoogt Rawls echter dat sociale ongelijkheid slechts acceptabel is indien het gepaard gaat met gelijke kansen voor toetreding tot de samenleving en als bovendien die sociale ongelijkheid altijd het meeste voordeel oplevert voor de minstbedeelden. Dat is toch wat anders dan de interpretatie die Dupuis aan Rawls' gedachtengoed geeft.

Jos Janssen Nunspeet

Verwilderde moraal
De film 'De Nieuwe Wildernis' toont prachtige beelden van de Oostvaardersplassen (Trouw, 31 december). Helaas is niet alles zo mooi. Op het droge graslandgedeelte (2000 hectare) lopen meer dan 4500 grazers - boerenpaarden (Trouw, 6 januari), herten en koeien. Dit mega-veebedrijf heeft een dierdichtheid die de Europese (stikstof)norm ver overschrijdt. Dierenwelzijn is ver te zoeken. In de winter sterft door voedselgebrek meer dan een derde van de grazers. Frans Vera, ideoloog van het 'natuurgebied' zegt daarover heel laconiek: de draagkracht van het gebied bepaalt het aantal dieren. Als er te veel zijn, gaan ze maar dood. Zo simpel is dat! Om stinkende karkassen te verzamelen, rijdt er regelmatig een 'lijkwagen' rond. Nederland ontbeert grote roofdieren, die verzwakte dieren snel uit hun lijden kunnen verlossen. De beheerder heeft de plicht die taak op zich te nemen. Alles is beter dan dieren langzaam te laten versterven.

Wim Spaan Renkum

Hyperinflatie
Wat ik nog miste bij de terecht kritische brieven naar aanleiding van het stuk van Hans de Geus over sparen en inflatie (Letter & Geest, 4 januari) was dat wij al te maken hebben gehad met een 'hyper'-inflatie vanwege de invoering van de euro. De prijzen van de eerste levensbehoeften zijn met meer dan 100 procent gestegen. Wanneer je voor een liter benzine in het guldentijdperk tegen de vier gulden had moeten neertellen, was ons landje te klein geweest. De fiscus slaat de spaarder bovendien aan op een denkbeeldig rendement van vier procent, terwijl dat lang niet gehaald wordt. Je mag blij zijn wanneer een rente van 1,5 tot 2 procent wordt uitgekeerd. De hypotheekrente ligt nog wel boven de vier procent, maar die moet je betalen!

Petra Koopmans Venray

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden