brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Banken

Minister Dijsselbloem (financiën) blijkt een graat in zijn keel te hebben overgehouden aan de schaamteloosheid waarmee ABN-Amro en ING hun bestuurders salarisverhoging geven (Trouw, 21 maart).

Ik vind dat nogal naïef. Het moet hem toch langzamerhand wel duidelijk zijn dat zelfregulatie niet werkt.

Vroeger kreeg je als kind, toen dat nog mocht, een klap als je niet gehoorzaamde, met de bijgevoegde woorden 'Wie niet horen wil, moet maar voelen'. Wanneer gaat Dijsselbloem die klap eens uitdelen? Hij kan beginnen met de Nederlandse burger op te roepen hun geld bij die banken weg te halen.

Sicco de Jong Zuidlaren

undefined

Russen

De Russen komen. Europa is een bang continent, bang voor verslechterende levensomstandigheden, bang zijn handel met Rusland te verliezen (Letter&Geest, 21 maart). Europa is niet bang maar door schade, schande en zelfreflectie wijs geworden, wil het zijn levensomstandigheden niet verslechteren maar versoberen, verduurzamen en verzelfstandigen.

Er is maar één remedie tegen de bully in de klas: negeren. Voorts niets tolereren aangaande agressie op en binnen het Europese leefgebied (inclusief de enclave van het voormalige Koningsbergen). Wat aan de grenzen gebeurt is wellicht onplezierig maar irrelevant, zolang het aan de grenzen blijft.

Jacob van Dijk Rotterdam

undefined

Hou me vast

Naar aanleiding van de twee artikelen over het naturisme - waarvan één met foto - (Opinie, 19 en 21 maart), moet het mij van het hart, dat de onnozelheid van deze beweging er toch wel van afstraalt. Een terrein zou niet erotiserend en geen intieme gevoelens op wekken. Ha! Nee, percentagegewijs is het niet om aan te zien op het strand hier, of zeg het Zuid-Franse Cap d'Agde. Maar wat denkt u, zou het mijzélf niet erotiseren, als ik de vrijheid neem en het warm genoeg is? Hou me vast.

Rein Diepersloot IJmuiden

undefined

Ik betaal!

Als Mark Rutte en Ton Planken, die vindt dat D66 en CDA moeten toetreden tot het kabinet (Opinie, 21 maart), deze week samen gaan lunchen, betaal ik.

Rob Troostheide Grou

undefined

Afscheidsconcert

Het afscheid van Mariss Jansons, een bijzondere dirigent van het beste orkest ter wereld, was alleen live te beluisteren via NPO Radio 4. Hoor ik daar de verslaggeefster zeggen dat het wel live in Frankrijk op tv wordt uitgezonden. Wat een gemiste kans voor de Nederlandse televisie.

A.L. Daams Loosdrecht

undefined

Jan Roos respectloos

In de Tien Geboden zegt Jan Roos: "Het is wel leuk bedacht hoor, zo'n godfiguur..." (de Verdieping, 21 maart).

Wat mij betreft vind ik het minder leuk bedacht van de redactie dat aan een - in mijn ogen - respectloos iemand zo uitgebreid het woord wordt gegeven. Zijn er geen interessanter mensen meer te vinden? En wanneer je mensen die geloven hysterisch noemt en vervolgens zegt ze te respecteren, lijkt mij dat met elkaar in tegenspraak.

Dat is eveneens het geval met het '... godzijdank kom ik uit een atheïstisch nest.' Over welke god heeft deze atheïst het dan? Hopelijk worden de lezers in de toekomst van zulke schreeuwerige verhalen gevrijwaard.

Nellie Teekens-Krijgsman Maartensdijk

undefined

Jan Roos en achtste gebod

Jan Roos reageert nogal heftig op het achtste gebod; van de pindakaas van een ander moet je afblijven. Blijkbaar is hij hier ook groot mee geworden.

Maar aan de vrouw van een ander komen is voor hem geen enkel probleem. In het huwelijk ben je elkaars eigendom en dan is vreemdgaan dus gewoon stelen. Dus Jan Roos: eet je pindakaas gewoon thuis.

Cock Kroon Barneveld

undefined

Geen Israëlische vlag hijsen

Kort nadat de Israëlische premier Netanyahu de Israëlische vlag definitief op Capitol Hill plantte, wil René van Praag (Opinie, 21 maart) die ook in Nederland laten wapperen, en wel op 4 mei.

Een zeer slecht idee. Propaganda voor Israël koppelen aan de Nationale Herdenking, is misplaatst. Meer dan propaganda biedt Van Praags opiniebijdrage niet, want hij rept met geen woord over de schuldige ontstaansgeschiedenis van Israël, compleet met terroristische aanslagen, moordpartijen op Palestijnen en hun verdrijving op grote schaal.

En het ergste is: die geschiedenis gaat tot op de dag van vandaag voort. Nog steeds worden Palestijnen van hun grond verjaagd, getreiterd en geknecht. Van Praag noemt vierduizend raketten die Hamas heeft afgeschoten, maar zwijgt over de granaten, raketten en bommen die Israël op Gaza liet neerkomen.

Solidair met Israël? Zeker niet, boycot dat land!

Kees Hagendijk Gouda

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden