brieven

Comfort bieden
Premier Rutte krijgt een vieze smaak van de Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Zijn partijvoorzitter Korthals Altes noemt ze 'smakeloos'. Dat klink al een stuk draaglijker. Hoe dan ook, de VVD gaat - als ze hem nodig hebben - deze man straks gewoon weer 'comfort' bieden. Hoezo ruggegraat? En hoe legt de premier dat uit aan het vmbo-klasje waar hij geregeld les aan geeft?

Mathieu Hermans Den Haag

Opjutten
Een volle zaal mensen laat zich opjutten door een leider om een leus te scanderen tegen een concrete bevolkingsgroep. Wie had ooit gedacht dat iets dergelijks nog eens zou gebeuren in een beschaafd en tolerant land waar iedereen zich veilig moet voelen. Ik ken dit beeld alleen uit landen met autoritaire partijen en regimes. Als we blijven zwijgen, gaan we eraan wennen ook. Ik hoop dat kerken en levensbeschouwelijke groeperingen, vakbonden en werkgevers, maatschappelijke organisaties en politieke partijen zich hier krachtdadig tegen verzetten.

Ad van der Waals Leiden

Meer mensen
Zelf werkzaam in het onderwijs, roep ik alle pabo's, eerste- en

tweedegraads-lerarenopleidingen en universiteiten in Nederland op om op hun websites te publiceren dat 'meer Marokkanen' daar van harte welkom zijn. Net als meer Nederlanders, of meer mensen van welke afkomst dan ook. Dan kunnen we samen onderzoeken hoe we in het onderwijs en bij de opvoeding van onze kinderen kunnen bijdragen aan het besef dat als in een land één bevolkingsgroep wordt verketterd, alle mensen beschadigd worden.

Jeannette den Ouden Utrecht

Landelijk
Ik meende toch echt dat er gemeenteraadsverkiezingen waren, maar toen ik de uitslagen op tv zat te kijken, bleken het landelijke verkiezingen te zijn. Er zijn gemeenten waar de PVDA gewonnen heeft en D66 verloren. In de analyses niets van dat alles, er kwamen alleen landelijke gevolgen voorbij. Niets over gemeentebelastingen, goede of verkeerde beslissingen, fouten of successen van lokale bestuurders. Wellicht is dat de reden van de grote opkomst van de lokale partijen: hun kiezers gaat het alleen om plaatselijke zaken. Raadsverkiezingen zijn niet bedoeld om landelijke zaken te analyseren, of om landelijk beleid af te rekenen. Volgende keer graag alleen lokale bestuurders aan het woord, dat zijn de raadsverkiezingen wel waard.

Ad Tijsma Rotterdam

Brede schoen
Ik las het berichtje (19 maart) over de kloosterzuster die een dodelijk ongeluk veroorzaakte doordat ze inplaats van de rem, het gaspedaal intrapte. Waarschijnlijk zal zij zichzelf hebben afgevraagd hoe dit kon.

Toen ik werkte bij de verkeerspolitie heb ik diverse malen eenzijdige ongevallen behandeld zonder aanwijsbare oorzaak. Er werd dan maar aangenomen dat de bestuurder een fout had gemaakt of een 'blackout' had gehad. Totdat iemand verklaarde dat zijn schoen te breed was. Deze man reed in een auto met automatische versnelling en bediende - zoals meer automaatrijders - het gaspedaal met zijn rechtervoet en het rempedaal met zijn links. Gevolg: bij plotseling remmen werd het gaspedaal door de brede schoen verder ingedrukt!

Cor Baljeu Noordwijk

Meer Eli Heimans
Mooi stuk over Eli Heimans, grondlegger van de natuurbescherming in Nederland (Duurzaamheid & Natuur, 20 maart). Ter geruststelling: Het Bovenste Bos is niet de enige plek bij Epen die aan Heimans herinnert. In het dorp zelf is een Heimansstraat. Aan de Geul, nota bene aan de beschreven wandeling, ligt het unieke geologische monument de 'Heimansgroeve', waar de naamgever in 1910 fossielen ontdekte.

Ruud Poortier Rijswijk

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden