brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

De dode blauwe vinvis voor Scheveningen: geen vis, maar een zoogdier.

Djihadisme

De ideologie van geradicaliseerde moslimjongeren is lastig te weerleggen, zegt Amy-Jane Gielen (Trouw, 23 augustus). "Zeggen dat geweld van de islam niet mag is niet genoeg, ze hebben altijd wel een Arabische sjeik die precies het tegenovergestelde zegt." Een slapper argument is nauwelijks denkbaar. Je moet ook niet die jongere aanpakken, maar die sjeik, die de bron is van alle ellende. En niet zeggen dat hij ongelijk heeft, maar zeggen dat hij een islamitische leugenaar is. Van de daken schreeuwen hoe groot Allah is en tegelijkertijd preken dat Allah zijn aanhangers nodig heeft om zondaars te straffen. Zó klein zet hij Allah neer. Dat is bij alle extremisten het probleem. Ze vertrouwen Allah niet, ze zijn bang dat hij zondaars ongestraft laat. Omdat ik geen moslim ben komt deze boodschap niet over. Een gezaghebbende moslim zou ze dat moeten vertellen.

Pierre Joosten Soest

Hamas-cartoon

Wat heeft cartoonist Tom Janssen de nijpende situatie van de inwoners van de Gazastrook treffend in beeld gebracht (Opinie, 22 augustus). Een berooide Palestijnse burger waagt het een afwijkende mening te verkondigen over de verhouding tot Israël. Hij wordt door een weldoorvoede Hamas-strijder snel op andere gedachten gebracht: geen geintjes. De cartoon is ook hoogst actueel, want op de verschijningsdatum werd bekend dat Hamas achttien Palestijnen die werden verdacht van collaboratie met Israël, heeft terechtgesteld - een aantal van hen zelfs publiekelijk. Het is vanzelfsprekend dat de Hamas-spotprent in alle vrijheid, en dus zonder consequenties, in een Nederlandse krant kan worden geplaatst. In de Gazastrook daarentegen laat Hamas absoluut niet met zich spotten.

Henk Warmer Lelystad

Gemiste kans

In de afgelopen dagen speelde regelmatig het liedje 'Als ik de baas zou zijn van het journaal' door mijn hoofd, ooit topper bij Kinderen voor kinderen. Dit kwam doordat een aantal landgenoten zich enorm heeft ingespannen tijdens de EK atletiek voor mindervaliden in Swansea. Aandacht voor dit sportevenement op tv was ver te zoeken. En zelfs een doorgaans positief ingestelde krant als Trouw kwam helaas niet verder dan een regel of twintig in slechts één kolom (Trouw, 20 augustus).

Jammer, een gemiste kans. Overigens hulde aan deze sportieve landgenoten voor hun geweldige prestaties.

Gert Schimmel Echteld

Voltooid leven

Het artikel 'Hoge levensverwachting op zich is geen doel' (Opinie, 23 augustus) vermeldt 'rekken van het lijden' en 'voltooid leven'. De constatering 'angst bij bejaarden is het meest onderschatte volksgezondheidsprobleem', vraagt om een oplossing. Geen oplossing van de medische gezondheidszorg maar wel van de geestelijke gezondheidszorg. Medische inspanningen tegen het lijden geven vaak alleen maar meer angsten, maar bestrijden de werkelijke angst voor de dood niet. Deze angst voor, of weerstand tegen de dood verdwijnt pas in het levensproces als geestelijk het lijden van lichaam en geest is overwonnen. Kan er dan pas van een voltooid leven worden gesproken?

Kees Soels Voorschoten

Gruwelijke beelden

Voor het geweld in de wereld kunnen we onze ogen niet meer sluiten. Ik bescherm mezelf voor al die akelige beelden en mijd het journaal. Anders loop ik het risico de hele nacht wakker te liggen omdat de beelden té hard zijn binnengekomen. Maar met de krant is het nét even anders. Ik sla hem open en word meteen geconfronteerd met de meest gruwelijke foto's. Er zullen nog meer foto's komen. Volgens IS zijn er nog mensen genoeg die een dergelijk lot verdienen. En IS geniet van alle aandacht, de beelden gaan de hele wereld over en dit sterkt ze in hun overtuiging. Misschien een idee om IS minder aandacht te geven? Ik ben er voorstandster van. Wie ook?

Marianne van Terheijden Tilburg

Stop met die foto's

Ephimenco roept op geen foto's te plaatsen van gegijzelden die geëxecuteerd gaan worden (Trouw, 23 augustus). Laat de redactie die raad ter harte nemen.

Hennie Dijkhuis Oegstgeest

Geen vis maar zoogdier

Vanzelfsprekend krijgt de blauwe vinvis die op het strand van Scheveningen is gestrand aandacht (Trouw, 22 augustus). Het is tenslotte het grootste (zee)zoogdier op aarde.

Nergens een vermelding dat het gaat om een zoogdier. Dit bijzondere bedreigde zoogdier wordt wel twee keer omschreven als een vis. Dat een willekeurige moeder haar kind vertelt dat het een grote vis is uit de zee is al triest. Het kind wordt niet serieus genomen en op het verkeerde been gezet. Suggereren dat de biologe van de faculteit diergeneeskunde heeft gezegd "er is flink gesleept met de vis" is een ander verhaal. Door een walvis als een vis te omschrijven worden de lezers van Trouw én de walvis niet serieus genomen.

Jan Hooimeijer, dierenarts te Meppel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden