brieven

Quotum per wijk

Wat het vluchtelingenvraagstuk echt goed zou doen qua inbedding in de samenleving en vooral acceptatie is naast een landen-quotum een quotum per wijk. Dus niet alleen in de achterstandswijken en overvolle volksbuurten met al de nodige problematiek maar ook gewoon in de villaparken. Geloof me; de acceptatie van bewoners van volksbuurten van het feit dat een vluchtelinggezin een woning toegewezen krijgt in een villapark zal groter zijn dan de jaloezie.Voordeel: naast het ontlasten van de druk die menigeen voelt bij te hoge concentraties migranten in één wijk/straat is het ook zo dat hoger opgeleiden door hun universele kijk op de wereld beter aansluiten bij vluchtelingen, die soms ook goed opgeleid zijn. Een ander voordeel is wellicht een kleine tempering in de opvattingen over de opnamecapaciteit in een land. Want een beleid voorstaan en de lasten vooral buiten je eigen leefomgeving neerleggen, dat kan echt niet meer!

Rob Hamers Landgraaf

Prachtig

Wat een prachtige Trouw weer dit weekend. De eerlijke en open Asis Aynan over zijn herkomst, de moedige Laura van Erp over haar 'gewichtsproblemen', de ondanks alles hoopvolle Koen Haegens over marktwerking: stuk voor stuk prachtige artikelen van en over jonge mensen. Goed om hun stem te horen. Daarnaast 'good old' Ephimenco: wel of niet met hem eens, altijd duidelijk.

Corrie Wouda Elst

Onoprecht

Kirsten van den Hul is vegetariër en vindt dat kennelijk moeilijk uit te leggen aan haar islamitische buurvrouw als die haar een stuk schaap aanbiedt (Opinie, 24 september).

Een gemiste kans! Laat buurvrouw weten dat je geen vlees eet. Daarmee neem je buurvrouw serieus, en je eigen principes ook.

De eigen waarden en normen onbenoemd laten en onderschikt maken aan het (religieuze) gebruik van een ander, dient geen enkel doel. Je bent immers onoprecht naar twee kanten. In onze complexe samenleving is het essentieel dat we kennisnemen van elkaars opvattingen. Wees daarom open en duidelijk en maak je ethische standpunt kenbaar in situaties waar dergelijke criteria aan de orde zijn.

Saskia Bakker Weert

Grachtengordelrijkdom

Twee schilderijen van Rembrandt: portretten van Maarten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit (Verdieping, 25 september). Twee ijdele mensen, als pauwen pronkend met hun door rijkdom vergaarde veren: kragen, manchetten, versieringen aan kleding en schoenen, alles vervaardigd door de inspannende arbeid van kantklossende vrouwen. De man nog een extra tuiltje daarvan aan beide broekspijpen. De vrouw haar beurs stevig in de hand geklemd, als extra beveiliging nog met een koord bevestigd aan haar ceintuur, de meid mocht er eens een daalder uithalen als aanvulling op haar schamel loon. Grachtengordelrijkdom, verkregen door de slavenhandel? Zo te zien moeten het prachtige schilderijen zijn. Of de aanschaf daarvan, gezien het hoge bedrag, verantwoord is? Ik weet het niet. Misschien kan de aankoop van 35 JSF-toestellen verminderd worden met twee, genoeg voor de aanschaf van beide schilderijen!

A. Vis Amsterdam

Compassie

De brief van Thomas Borggrefe over 'dementerende ouderen' (Brieven, 23 september) was me uit het hart gegrepen. Eerder stuurde ik een berichtje met dezelfde strekking naar deze krant, dat bij de taalrubriek van Jaap de Berg belandde. Zijn conclusie was 'Het is, dunkt me, eerder de omgang met dementerenden dan de etikettering van deze mensen waaruit compassie moet blijken.' Helemaal mee eens, maar toch blijft het wringen. Waarom niet kiezen voor 'mensen met dementie?'

Riet Steenhoek Heiloo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden