Brieven

Bachs nieuwe dimensie
Vanwege het stuk in Trouw (5 april) over de Johannes-Passie als muziektheater bemachtigde ik alsnog een kaart voor deze uitvoering van de Nationale Reisopera. Het is de mooiste uitvoering van Bachs Johannes-Passion die ik heb meegemaakt. Je wordt van het begin af aan meegetrokken in onnavolgbare emotie. Het was geen spektakel, maar een weergave van een 'eeuwigdurende' geschiedenis, vertaald naar het heden. Veel wordt aan de verbeelding overgelaten en dat maakt deze vertolking integer én indrukwekkend. Zelden heb ik muziek en gezongen tekst zo dichtbij de mens gehoord. Het einde was van een diepgaande De ontroerende stilte in de zaal gaf aan hoeveel impact dat gaf. We werden tot in onze ziel geraakt.

Niek van der Hoest Ermelo

Hoofddoekschoolverbod
Hoewel de paradox met vrijheid evident is, in ons land mogen we niet tolereren dat de hoofddoek - het symbool van de ongelijkheid van man en vrouw, het symbool van de achterstelling en van de onvrijheid - zich steeds verder nestelt in onze vrije samenleving. Wat de zogenaamd verlichte, vrijheidslievende medemensen, altijd en exclusief over dit symbool, ook mogen beweren. Hulde voor het niet rigide Don Boscocollege!

J.P. Koldewijn Deventer

Nieuwe CDA-voorzitter
Anders dan Joop van Rijswijk (Trouw, 5 april) schrijft, is de verkiezing van Ruth Peetoom geen motie van afkeuring. Hij meent dat 67 procent van de leden in Arnhem op 3 oktober met tegenzin heeft ingestemd met de gedoogsteun van de PVV. Misschien zou hij zijn lessen op de kadercursus van de ARP meer in de praktijk moeten brengen. Daarin past het niet CDA-formatieonderhandelaars na een half jaar al op de korrel te nemen.

Jan M. van Dijk De Lier

Nieuwe CDA-voorzitter (2)
Van Rijswijk toont zich in zijn artikel in Trouw verheugd over het feit dat het CDA-congres Ruth Peetoom tot voorzitter heeft gekozen en niet Sjaak der Tak, die een rechtsere koers voorstaat. Hij vergeet dat de helft van de oorspronkelijke CDAkiezers al voor rechts heeft gekozen en VVD en PVV heeft gestemd bij de laatste verkiezingen. Peetoom vertegenwoordigt in feite dus maar 28 procent van de oorspronkelijke CDAkiezers en Van der Tak 72 procent (22+50). Zo komen die verdwenen kiezers natuurlijk nooit terug.

J.van Rijnbach Veenendaal

Einsteins schoolcarrière
In de Verdieping (5 april) staat als argument voor thuisonderwijs dat genie Albert Einstein nooit naar school is geweest. Dat is niet waar. Einstein krijgt aanvankelijk thuis privéles maar bezocht in 1888 een openbare school in München en ging twee jaar later op twaalfjarige leeftijd naar het toenmalige Luitpold-gymnasium (nu het Albert Einstein Gymnasium). Toen zijn familie in 1894 naar Milaan verhuisde, bleef Einstein in München om zijn school af te maken.

Lennaert Huiszoon Amsterdam

Decimeren
Tottenham Hotspur was volgens de sportredactie al vroeg 'gedecimeerd' (Trouw, 6 april). Decimeren gebruiken we tegenwoordig vooral in figuurlijke zin: sterk in aantal terugbrengen ("De bevolking was na de tsunami gedecimeerd"), in tienen delen als het ware. De journalist bedoelt de letterlijke betekenis: een tiende deel der manschappen wegzenden. Doordat de laatste minder bekend is, zou verwarring kunnen ontstaan, maar ook de niet-voetballiefhebber zal begrepen hebben dat Tottenham niet met 1,1 man verder speelde.

Ruud Poortier Rijswijk (zh)

Bejaarde pacifisten
Jolande Sap werd vanwege haar standpunt over de politiemissie naar Kunduz aangevallen 'in afgeladen zaaltjes vol pacifisten op leeftijd' (Trouw, 6 april). Wat een beeldvorming! Er klinkt in door: pacifisme is iets van een oudere generatie, niet meer van deze tijd. Ik kom onder jongeren evenzeer verbazing tegen over de naïviteit waarmee GroenLinks meeging met het kabinetsvoorstel voor deze missie. Pacifisme is geen wereldvreemde bezigheid voor ouderen, maar kritisch vragen stellen bij de vanzelfsprekendheid van militaire oplossingen. Gelukkig stelt GroenLinks die vragen nu ook bij het Libië-beleid en heeft de fractie haar steun aan de Navo-missie ingetrokken.

Harry Pals Doesburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden