brieven

In het artikel ’De laatste stuiptrekking van de pro-roken lobby’ in Trouw van 12 juni lezen we een onnauwkeurigheid over de standpunten en activiteiten van Philip Morris Holland. Dit bedrijf is geen voorstander van ventilatie als alternatief voor een rookverbod in openbare ruimtes en geeft bepaalde horeca-exploitanten en ventilatiebedrijven zeker geen financiële ondersteuning.

Ook al kan ventilatie een café of restaurant comfortabeler maken voor niet-rokers, toch staan wij niet achter ventilatie om problemen in de volksgezondheid aan te pakken.

Integendeel, Philip Morris Holland steunt de beslissing van de Nederlandse regering om een evenwicht te zoeken tussen niet-rokers tegen passief roken beschermen en roken in cafés en restaurants zo te regelen dat roken uitsluitend in zogenaamde rookvertrekken is toegelaten.

Guust Verpaalen directeur Benelux Philip Morris Holland BV

Een cynicus zou zeggen dat Oxfam Novib via haar bankrelatie haar eigen werk creëert (Trouw, 13 juni). Je brengt 60 miljoen euro onder bij ABN Amro, die stopt het geld in clusterbommen en landmijnen, en vervolgens kun jij de ellende gaan opruimen die daardoor wordt aangericht. Maar gelukkig ben ik niet cynisch. Daarom vind ik het gewoon raar dat Oxfam Novib, en met haar alle goede-doelenorganisaties, hun spaar- en beleggingsgeld niet al láng hebben ondergebracht bij een ideële bank zoals ASN of Triodos.

Bij Triodos kun je nu zelfs een betaalrekening openen, zowel zakelijk als particulier. Mooi, want mijn bedrijf en ik moeten maar weg bij de Rabobank – die lijkt maar nauwelijks beter dan ABN, ING en Fortis (zie de website www.nietmetmijngeld.nl). Veel geld in wapens, vervuilende energie en andere ellende. Stel je voor dat alle Nederlandse burgers, bedrijven en instellingen de overstap naar ’schone’ banken zouden maken. Het totale Nederlandse banktegoed mens- en milieuvriendelijk belegd. Dát zou nog eens zoden aan de dijk zetten! Wie doet er mee?

Jaap Rodenburg Utrecht

Wat Ingmar Prins 12 juni in Trouw beweert is niet geheel correct. De oudere groep leraren in schaal LD (de vroegere 12 functie) is door pensionering al behoorlijk uitgedund en niet alle oudere leraren zitten of zaten in schaal LD. Ik vorm daar een goed voorbeeld van. In november 2005 moest ik na een zware burn-out afscheid nemen van het onderwijs (na 38 jaar). En u raadt het al: ik zat nog gewoon in schaal LB.

In elf jaar studie behaalde ik naast mijn gewone onderwijswerk een derdegraads akte, een tweedegraads akte en een eerstegraads akte. Ik richtte in diezelfde tijd de voorlopige medezeggenschapsraad (VMR) van mijn school op. Daarna was ik jaren voorzitter van de MR. Ik was ook een aantal jaren voorzitter van de vakgroep Nederlands. Ik verdiepte mij in de basisvorming en gaf daar voorlichting over. Ik zat vier jaar in het bestuur van de onderwijsbond van het CNV. Kortom: ik heb veel te veel van mezelf gevergd.

Wat had ik volgens Ingmar Prins nog meer moeten doen om uit die waardeloze LB-schaal te komen?

Eind goed, al goed. Ik krijg nu elke maand een royale(?) uitkering van 1300 euro op mijn rekening bijgeschreven en mijn volwassen kinderen (met alle drie een academische opleiding!) overwegen gelukkig niet om bij het onderwijs te gaan.

G. van de Beld Nijverdal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden