brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Babyboomers zonder baby
Niets nieuws onder de zon, dat besluit van Tinkebell om kinderloos te blijven omdat ze niet wil bijdragen aan de bevolkingsgroei (Duurzaamheid & natuur, 14 september).

Toen in 1972 het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome uitkwam, waarin al duidelijk werd dat de grootste bedreiging voor de wereld de overbevolking zou worden, hebben ik en veel van mijn generatiegenoten besloten om kinderloos te blijven.

We hebben er in ons verdere werkzame leven wel voor gezorgd dat de generaties na ons, waar we dus geen feitelijke bijdrage aan hebben geleverd, in grote welvaart konden opgroeien. Ironisch genoeg worden we door die jongere generaties nu weggezet als egoïstische en potverterende babyboomers. Het kan verkeren.

Paul van Rijn (63) Ravenswoud

Minder vlees eten
Ik werd erg verdrietig van het besluit van Tinkebell om zich te laten steriliseren om zo het wereldwijde voedselprobleem op te lossen. Ik zou deze boodschap niet graag aan mijn bijna volwassen kinderen mee willen geven. Ik geef ze liever mee dat ze weinig vlees en zuivel moeten eten om het tekort aan voeding op te lossen. Al die kostbare landbouwgrond die nu gebruikt wordt om kippen, varkens en koeien eten te geven, kunnen we gebruiken om mensen te voorzien van voeding. Ook ontwikkelt de biologische landbouw zich nog steeds, waardoor de opbrengsten vergroten. Wisselteelt is daarbij belangrijk, het gebruik van kunstmest put de aarde uit.

Joke van der Meulen Gorinchem

Verwende grijze prop?
Gedragseconoom Henriëtte Prast beklaagt zich over het grote aantal babyboomers en noemt hen een grijze prop (Trouw, 14 september). Moet ik mij verontschuldigen dat ik nog niet overleden ben, bij de babyboomers hoor? Sorry dat ik besta? Ik vind deze generalisatie een voorbeeld van leeftijdsdiscriminatie en, voor zover gedragseconomie een echte wetenschap is, ook weinig wetenschappelijk. Volgens haar ben ik ook nog aan het profiteren.

Mag ik haar erop wijzen dat ik tot een generatie behoor die studeerde in de avonduren, weekenden en vakanties en moest sparen, zelfs voor noodzakelijke aankopen.

Jan Naeijé Westmaas

Hunkeren naar een leider
'Boos volk wil sterke leider' (Trouw, 13 september). Is er ook gevraagd of die sterke leider mag blijven leiden als de maatregelen die hij doorvoert onvoordelig uitpakken voor de naar zo'n sterke man hunkerende boze Nederlander?

Henk Bevers Reeuwijk

Brief Poetin was hilarisch
De 'Open brief van Vladimir Poetin' (Trouw, 14 september) waarin hij solliciteert naar de vacature voor Sterke Man in Nederland was niet alleen hilarisch, maar zette ons ook weer met beide benen op de grond. Bedankt, Stevo Akkerman. Ik wacht vol spanning op de reactie van Mark Rutte aan het Russische volk.

Arnoud van der Valk Zevenaar

Foto's die anorexia uitlokken
Ik dacht dat sinds enkele jaren in de modewereld het Barbie-model uit de gratie was. Maar ik heb me schromelijk vergist. In Tijd (14 september) staan meerdere modeverhalen. Met foto's die uitnodigen om anorexia te overwegen.

Pierre Joosten Soest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden