brieven

Ziek voorstel

Een ziek idee van Eric van der Hijden en Douwe Lycklama om de eigen bijdrage direct te innen als rem op het gebruik van gezondheidszorg (Opinie, 23 juli). Als je de pech hebt wat minder gezond te zijn, kun je dus alleen de benodigde zorg krijgen als je maar voldoende eigen bijdrage wil (of kan) betalen. Afgelopen zaterdag werd ik per ambulance naar de spoedpost van het ziekenhuis vervoerd met acute hartklachten. Dankzij alert ingrijpen van de gealarmeerde arts op de huisartsenpost, het adequaat ingrijpen van de ambulancebroeders en het direct ingrijpen op de spoedpost kan ik het nog navertellen. Wanneer ik eerst had moeten winkelen of en waar mijn verzekeraar iets geregeld heeft en welke eigenbijdrage daarop gevraagd wordt, had mijn partner nu kunnen winkelen naar de voordeligste begrafenisondernemer.

Gezondheidszorg is geen markt van vraag en aanbod die beïnvloed kan worden met eigen bijdragen of met kortingen. We kunnen patiënten bewustmaken van de kosten van zorg door goede voorlichting. Als mensen geen beroep meer kunnen doen op zorg, omdat ze de eigen bijdrage niet meer kunnen betalen, lijkt dat de kosten te drukken, maar is dat een onbeschaafde stap terug in de tijd.

Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor mijn falende gezondheid. Moet ik bij een volgende ramp dan maar een touw en een boom gaan zoeken? De heren worden bedankt voor hun zieke voorstel.

Jaap de Bruijne Deventer

Neoliberale onwil

Wat een labbekak is Peter Veld, directeur-generaal van de Belastingdienst (Trouw, 24 juli). Hij wil seniorendagen afschaffen, omdat er werk blijft liggen door slechts twaalf extra vakantiedagen per jaar. Juist bij de Belastingdienst werken duizenden mensen met vergelijkbare functies, die elkaars werk makkelijk kunnen overnemen, ook op afstand. Het is dus neoliberale onwil om het werk bij de Belastingdienst goed te organiseren.

Henk Daalder Nuenen

Iraanse haat

Goed stuk van Leon de Winter over de nucleaire deal met Iran (Opinie, 22 juli), met een waarheid die er niet om liegt en ongaarne wordt gehoord. De haat van het regime in Iran gaat veel dieper dan de goede (?) bedoelingen van de Amerikaanse president Obama. De macht van de islamitische leiders kent geen grenzen en is inhumaan. Dit is absoluut een bedreiging voor Israël en het Westen. Obama is niet dapper maar naïef. Hij overschat de VS en onderschat Iran. Niet de westerse gevoelens zijn gekwetst, maar die van Iran c.s., door de voorspoed die America en het Westen zo lang aan de macht heeft gehouden.

Ria Kragt Luttelgeest

Van het laagste allooi

Verdachten van de zedenzaak in Valkenburg verschuilen zich achter het argument dat zij niet wisten dat het slachtoffer minderjarig was (Trouw, 24 juli). Dat is geen argument. Wanneer je via een onbekende tussenpersoon (de loverboy) in contact wordt gebracht met een onbekend meisje dat zogenaamd 'vrijwillig' seks wil in een hotel, moeten er al bellen gaan rinkelen. Als je dan niet de politie op de hoogte brengt, maar willens en wetens dat meisje benadert en misbruikt en daarna de tussenpersoon nog tegemoet komt met een financiële vergoeding voor de deal, ben je een persoon van het laagste allooi. Een taakstraf is voor deze lieden volstrekt niet op zijn plaats.

Per Schuitemaker Hoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden