Brieven

Voor wie het nog niet wist: voor veel bestuurders telt eerst het eigen prestige en dan pas het algemeen belang. Wie anders zou het in zijn hoofd halen de komende jaren offers van de burgers te vragen en tegelijk vast te houden aan een peperduur Nationaal Museum in Arnhem, terwijl paleis Soestdijk en het voormalige Scheringa Museum leeg staan (Trouw, gisteren)? Dat Arnhem voor een kostenramp kan komen te staan is blijkbaar niets om wakker van te liggen. Dat mag straks de belastingbetaler weer doen.

S. Surdèl Leiden

De zeurcultuur slaat weer eens toe, en dan bedoel ik niet de bewoners van verpleeg- en zorginstellingen, maar de deskundigen van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (Trouw, maandag). Geven de bewoners hun verblijf in die tehuizen bijna een 8, nee ,zegt de NPCF jullie zijn te loyaal, te gauw tevreden, het is maar een 7,2 . Vraagt men eens de mening van ouderen worden ze niet meer serieus genomen. Het is de wereld op zijn kop.

Leen Poot Geldrop

’Jenaplanscholen blijven in prestaties achter’ kopte Trouw woensdag 23 juni. Het is jammer dat maar 22 van de 211 scholen bekeken zijn. Hoe representatief is een dergelijk onderzoek? Op de christelijke basisschool Morgenster in Geldermalsen, een Jenaplanschool, scoren de leerlingen de laatste zes jaar op de Cito-eindtoets boven het landelijk gemiddelde. De uitstroom naar havo/vwo en vwo/gymnasium was in die periode 42 procent. Bovengenoemde kop doet dus geen recht aan de kinderen, hun ouders en de leerkrachten.

Tjepko de Boer, directeur Morgenster Geldermalsen

Goed artikel over de democratie door Will Tiemeijer gisteren op Podium. Als oud-raadslid (PvdA) wil ik daar graag het volgende aan toevoegen: de gewraakte kloof tussen politiek en burger kun je ook zien als een heilzame afstand. Er moet een soort verwerkingseenheid zijn, een filter. En je moet vooral luisteren naar de mensen. Je moet niet alleen rekening houden met de schreeuwers, maar ook met de mensen die meer verborgen zitten. Politiek, dat is niet belangenbehartiging, maar belangenafweging.

Rolf Clason Delft

Veel havo-vwo-scholen willen havisten die het niet redden snel weg hebben (Trouw, 24 juni). Fijn dat het een keer zo groot in de krant verschijnt. Ik noem het geen afstromen maar afromen. Het lijkt namelijk of de scholen er belang bij hebben dit te doen. Je moet tenslotte scoren in de lijsten naar het ministerie en nieuwe ouders toe, en dat gaat dan over de ruggen van de jongeren. Bij twee van onze zoons is het al gebeurd en bij de derde dreigde men nu ook. Er wordt tegenwoordig vooral gekeken naar wat een kind niet kan. Het grote probleem is dat het onderwijssysteem nog teveel accenten legt op de gemiddelde leermethode, maar de huidige jongere leert heel anders. Waarom moeten wij nog steeds ’Guus Gemiddeld’ worden, en niet je ’Authentieke Zelf’? Te duur, te ingewikkeld voor docenten en het systeem. Ieder mens heeft een of meerdere talenten maar voor veel jongeren komt dat op de middelbare school nooit naar boven, helaas. En wie ontsteekt dan nog het vuur? Een test op de leermethode die het beste bij de leerling past, dat zouden ze van mij mogen doen in plaats van alle kennistesten, in de brugklas of groep 8.

Emmy van Overdijk Huijbergen

Toeval of niet, op de dag dat het artikel over een ’revolutionaire therapie voor MS’ in de krant verscheen was ik in België (Trouw, 17 juni). In het OLV ziekenhuis van Aalst onderging ik de beschreven dottertherapie tegen MS. De resultaten zijn meer dan bemoedigend. Als er sprake zou zijn van een placebo-effect, geef mij daar dan maar meer van. Mijn arts heeft een open brief geschreven naar het VUmc, met daarin wat kritische vragen over het VU-onderzoek. Hij heeft in België 107 mensen gescreend, en bij 97 mensen vernauwingen geconstateerd; een veel hoger percentage dan in Amsterdam. Daarbovenop heeft hij 81 mensen behandeld, zonder enige complicatie. Onbegrijpelijk dat deze remedie niet sneller ter beschikking kan komen van de 16.000 MS-patiënten in Nederland.

J.Geerts Chaam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden