Brieven

Statiegeld
Met de eigen bijdrage in de GGZ die is ingevoerd, en het toenemende aantal psychiatrische patiënten en verslaafden dat daardoor weer op straat terechtkomt, lijkt het me slim om zo snel mogelijk statiegeld te gaan heffen op kleine petflessen. Nu is het al zo dat grote flessen en bierflesjes die achtergelaten worden in het park, netjes worden afgeleverd bij de supermarkt door onze dak- en thuislozen. Statiegeld op kleine petflessen geeft hun een alternatief inkomen, in plaats van bedelen. Vuilnisbakken zullen op zaterdag minder snel vol zijn doordat ze ontdaan zullen worden van de kleine petflesjes. Treinen zullen schoner zijn, et cetera. Deze regering vindt echter rotzooi in de stad, bedelende mensen, milieuvervuiling, extra kosten voor gemeenten en Rijk een klein offer voor wat meer winst voor de supermarkten.

Gerben van der Meer Utrecht

Zwerfafval in eigen hand
In de berichtgeving en het commentaar over het besluit van staatssecretaris Atsma om het statiegeld op grote plastic flessen af te schaffen (Trouw, 7 en 9 maart) mis ik het aspect van de eigen verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Het zijn toch echt burgers die afval in het openbaar groen of op straat gooien. Elke zaterdag ontdoe ik een strook openbare ruimte van zwerfafval, en de oogst is telkens imposant en bizar: blikjes, flesjes, gebruikte condooms of zelfs een complete brandblusser! Het gaat mij te ver om hiervan de bewindspersoon, supermarkt of verpakkingsindustrie de schuld te geven.

Henk Warmer Lelystad

Van elf naar dertig zetels
Het CDA is door rechtse krachten gekaapt en staat om die redenen al een jaar lang rond de elf zetels. Nu willen diezelfde krachten een nieuw congres over verdere regeringsdeelname afhouden met het argument dat dat maar heisa geeft. Een smoes natuurlijk, want kan het nog lager dan elf zetels? Blaas het kabinet op, maak duidelijk dat je op de verkeerde weg zat en het CDA zal weer opveren naar twintig of dertig zetels.

Jan van Rhoode Amsterdam

Pijnlijk geraakt
Stille tranen stroomden me over de wangen na het lezen van het bericht 'Kardinaal eist naleving regels' (Trouw, 8 maart). Voor mij zijn er twee kerken; het instituut kerk en de gemeenschap kerk. Met het instituut kerk heb ik niet zoveel. Geef mij maar de gemeenschap kerk. Daar gebeurt het, daar gaat het om de inhoud, daar leeft het, het mens zijn, het samen kerk zijn. Daar vinden we een actieve bijdrage van iedereen waardevol. Het geeft aan de kerkgemeenschap een extra, levendige dimensie. Maar dit mag niet van het instituut kerk. Het precies naleven van de regels is voor het bisdom Utrecht blijkbaar heiliger dan een sprankelende, levende kerk. Heel verdrietig.

Marjolein Tiemens-Hulscher Driebergen

Solidariteit
Erg triest wanneer je (man) op vrij jonge leeftijd een hersenbloeding krijgt. Catrien Reintke vond het nodig om haar baan als verpleegkundige op te zeggen en thuis te gaan zorgen (Trouw, 8 maart). Toch overviel me bij het lezen van de klacht ook een gevoel van bevreemding. We mogen onze zegeningen ook weleens tellen en ons gelukkig prijzen met hoe het in Nederland is geregeld. Solidariteit staat in onze maatschappij nog altijd hoog in het vaandel. Door anonieme belastingbetalers wordt er voor je gezorgd, zoals bijvoorbeeld door middel van dagopvang. Wanneer de mantelzorg op een gegeven moment toch te zwaar blijkt en opname in een instelling zal moeten plaatsvinden, is dat vast niet makkelijk. Maar zo'n instelling bestaat, je wordt niet aan je lot overgelaten, er wordt professionele hulp beschikbaar gesteld. De kosten daarvan dragen wij samen.

P.J. Koopmans Venray

Elke dag in de file
J. Heeringa uit Moordrecht schrijft dat op de aanleg van de Centrale As in Friesland wel bezuinigd kan worden (Denktank, 8 maart). De schrijver beweert dat op de huidige verbinding nog nooit een file is geweest. Ik heb even m'n ogen uitgewreven. Hoe kun je zo'n bewering vanuit Moordrecht waarmaken? Toevallig woon ik tussen Drachten en Dokkum in en ik sta elke dag in de file. Niet alleen op spitstijden. Zelfs op zaterdag of zondag. De stoplichten zijn goed afgesteld, daar ligt het niet aan. Die weg had al jaren eerder aangelegd moeten worden.

Jaap Kraan Bergum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden