Brieven

Monarchie
In het stuk over de terugkeer van de Oranjes in 1813 (Verdieping, 14 november) ontbreekt dat de concepten 'Nederland' en een 'Soeverein Vorst der Nederlanden' ontsproten waren aan het brein van de Britse minister van buitenlandse zaken Castlereagh die een sterke bufferstaat wenste tegen nieuwe Franse avonturen. Het droppen van Willem Frederik door de Britten op het strand van Scheveningen was onderdeel van een door Castlereagh geregisseerde, en in een een-tweetje met Gijsbert Karel van Hogendorp c.s. uitgevoerde staatsgreep. Dat de aldus opgedrongen monarchie door het Hollandse volk werd geaccepteerd kwam niet uit een hang naar 'oude tijden', waarin geen koningschap had bestaan, maar door de goede ervaring die was opgedaan met Lodewijk Napoleon, de eerste koning. Die had de sterk republikeinse gevoelens getemperd. Zonder Lodewijk Napoleon en Castlereagh zou er geen Koninkrijk der Nederlanden bestaan. Het gedenken van het 200-jarig bestaan zou daar moeten beginnen.

Jim van der Heijden Breda

Stadsverwarming
Hoewel sommige tips om geld te besparen in deze crisistijd (Verdieping, 13 november) bruikbaar zijn, zou ik een kanttekening willen plaatsen bij de tip van de NMa om over te stappen naar een andere energieleverancier. Ik zou dit ontzettend graag willen, maar helaas zijn wij met handen en voeten gebonden aan energiemaatschappij Eneco omdat wij gedwongen gebruik moeten maken van stadswarmte in de wijk Galecop in Nieuwegein. Voor mij dus geen energiebesparing.

Ilona Dekker Nieuwegein

Een kick van Badr Hari
Het lijkt me een duidelijke zaak: Badr Hari geeft de media een kick!

Guus Koelman Rotterdam

Amelisweerd
In zijn betoog voor verbreding van de A27 bij Amelisweerd (Verdieping, 14 november) haalt landgoeddeskundige Simon Klingen een aantal dingen door elkaar. Inderdaad is het stuk bos dat zou moeten verdwijnen van heel beperkte ecologische waarde. Daarom kan minister Schultz het in haar pleidooi pro verbreding ook hebben over 'slechts 200 bomen'. Maar het gaat hier natuurlijk om iets anders. Het gebied aan de oostkant van Utrecht is van onschatbare waarde als recreatief uitloopgebied van de stad Utrecht en een groot gebied daarbuiten. Amelisweerd maakt bijvoorbeeld met Fort Rijnauwen ook deel uit van het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvoor dezelfde minister Schultz de kernkwaliteiten 'groen, open en rust' noemt. De vermaarde landschapsarchitect Michael van Gessel, die dit gebied in 2008 inventariseerde, typeerde het als 'een groene megasingel aan de rand van de Randstad', een tegenhanger voor de economische drukte. En in die kwaliteit wordt nu dus opnieuw het mes gezet. Een gebrek aan beheerskosten voor Amelisweerd staat helemaal los van de discussie over de verbreding van de snelweg.

Rob Zakee Bunnik

Nu ook wachtgeld afschaffen
Wat zou het toch een prachtig gebaar van dit kabinet zijn als ze, met dezelfde voortvarendheid waarmee de WW wordt aangepakt (Trouw, 13 november), ook eens hun eigen WW gingen aanpakken. Die staat beter bekend als 'wachtgeldregeling', een uitkering die bijzonder riant en exorbitant hoog is. Hierover in het regeerakkoord echter geen enkele maatregel. Hoezo pijn die iedereen gaat voelen? Snijden in andermans vlees gaat dit kabinet stukken beter af.

Jaap Cornelissen Ermelo

Dit kabinet luistert
In alle nieuwsuitzendingen wordt het verlies aan vertrouwen in het nieuwe kabinet breed uitgemeten. Lange tijd werd er geklaagd dat de politiek niet luisterde naar de geluiden uit de samenleving. Nu doet ze dat wel en wordt dat uitgelegd als onbetrouwbaar. Wat te denken van het gezegde: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald? Belasting lijkt mij een beter instrument om de lasten van de crisis eerlijker te verdelen dan ziektekosten. Nog een belangrijke tip aan alle fracties: welvaart en welzijn van een samenleving laten zich niet enkel en alleen aflezen aan koopkrachtplaatjes. Toegankelijk (hoger) onderwijs en zorg, duurzame energie, en schone productie zijn evenzeer belangrijke investeringen in ons welzijn en onze toekomst. Dat mag ook wat kosten.

Jacqueline Huizinga Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden