Brieven

VVD is ongeloofwaardig
De VVD is tegen het hypotheekplan van Gerrit Zalm, zegt VVD-Kamerlid Neppérus (Trouw, 17 juli). Dit gelooft geen mens. De heer Rutte (VVD) moet ervan hebben afgeweten dat ABN Amro-directeur Zalm voorstelt om aflossingsvrije hypotheken alsnog af te lossen. Hij heeft een proefballonnetje opgelaten, in overleg met de VVD, om de reactie van het publiek te peilen. Dit kost de VVD ongetwijfeld veel stemmen. De banken beheren het kapitaal van ondernemers van wie de VVD de financiële belangen beschermt. Aangezien de waarde van huizen daalt, daalt het vermogen van de banken mee. Dat vinden ze niet fijn. Dit is grove heiligschennis van een delicate kwestie: afspraken maken en terugdraaien over de rug van de kiezer.

Kees de Vries Maasdam

Psycholoog bij de huisarts

Psychologische hulp bij de huisarts bestaat al. Na hoogleraar Jan Derksen pleit nu ook bedrijfsarts/psycholoog Noks Nauta voor een psycholoog in de huisartsenpraktijk (Trouw, 4 juli en 17 juli). Er werken steeds meer praktijkondersteuners bij de huisartsen. Dat zijn steeds vaker sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (SPV'ers) in plaats van psychologen. Tussen 2009 en 2012 is het percentage functionarissen met een SPV-achtergrond gestegen van 38 naar 65 procent, terwijl het percentage psychologen afnam van 22 naar 8 procent. Veel huisartsen bevalt dat prima en de patiënten ook. Met de krimp van tweedelijns ggz-hulp zal dit de komende jaren zelfs een vlucht nemen.

Willem van den Berg sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Heerenveen

Onzin van Achterhuis
Wat een beschamende tekst van Denker des Vaderlands Hans Achterhuis over euthanasie (Trouw, 14 juli). Zeventien jaar geleden sabelde hij met zijn vrienden psychiater Boudewijn Chabot neer in het oerconservatieve 'Als de dood voor het leven'. Een verschrikkelijk boekje dat Chabot groot onrecht aandeed. Nu prijst hij Chabot voor diens 'nieuwe' werk over versterving ineens zo de lucht in, dat je beseft: Achterhuis had wat goed te maken. Wie denkt dat hij intussen zelf wat bijgeleerd heeft, vergist zich. Het initiatief 'Uit Vrije Wil' doet hij af met een slappe, halve zin. Hetzelfde geldt voor mijn werk over levenskunst, waarover hij zegt dat ik de dood zie als een scheppende daad waarmee je leven als kunstwerk wordt voltooid. Wat een onzin. Hans, hou nou eens op met die karikaturen en kom met een serieus (tegen)betoog. Lees eindelijk eens mijn werk over ouder worden. Misschien ontdek je dan dat ik al veel eerder gepleit heb voor een nieuwe ars moriendi. Tot nu toe ben je vooral medeverantwoordelijk voor het leed van duizenden ouderen.

Joep Dohmen hoogleraar ethiek

Universiteit voor Humanistiek

Nonnen onder curatele
Amerikaanse nonnen staan vanwege 'radicaal feminisme' onder curatele van het Vaticaan (Trouw, 14 juli). Vijfhonderd jaar geleden waren de stellingen van Luther al aanleiding voor Katharina von Bora en Marie Dentière om uit hun klooster te vluchten en te huwen met voormalige priesters en monniken. In de rooms-katholieke kerk bleven nonnen ondergeschikt aan mannen. De protestantse kerk werd een ruziënde mannenbeweging, waar vrouwen geen enkel ambt mochten bekleden en dienstbaarheid werd gevraagd. Sinds de komst van de feministische theologie komt daar wat verandering in. En nu begint feministische theologie dus door te dringen in het Vaticaan. Helaas mogen de priesters die gedoogsteun hebben gegeven aan seksueel misbruik nu hun oordeel vellen over het werk van bejaarde nonnen. Macht en spiritueel misbruik gaan opnieuw hand in hand. Te laat eerwaarde heren in Rome en elders! Feministische theologie draai je niet terug.

Coby Jacobs- Gravesteijn Steenwijk

Eerlijker proces
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft onlangs de Nederlander Nick V. vrijgesproken omdat zijn recht op een eerlijk proces was geschonden, doordat de Nederlandse rechter hem heeft veroordeeld op basis van alleen één afgelegde verklaring van een zogenaamde getuige (Trouw, 17 juli). De Nederlandse onschuldige burgers die op hoofdzakelijk alleen één (mogelijk meinedige) verklaring van een getuige zijn veroordeeld, lijken nu een effectief rechtsmiddel in handen te hebben gekregen om dit door rechters aangedane onrecht de boosaardige kop in te drukken.

C. Karsten Amstelveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden