brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Droogte in Afrika

Een van de grootste oorzaken van de droogte in Afrika (Verdieping, 7 mei) is de ontbossing die helaas niet werd genoemd in het artikel. Op de foto was ook geen enkele boom te zien. Tijdens ons verblijf in Tanzania jaren geleden zagen wij dat veel bomen werden omgehakt om houtskool van te branden, waarvan er door toename van de bevolking op het platteland steeds meer nodig was. Met als gevolg: veel erosie van de grond. Gelukkig zijn er herbebossingsprojecten gestart.

K. Bakker Wieringerwerf

undefined

De nette trap van Nelleke

Met groot genoegen en met enig gevoel van weemoed heb ik het artikel van Nelleke Noordervliet gelezen (Opinie, 7 mei) over de jammer genoeg praktisch verdwenen sfeer uit de tientallen jaren na de Tweede Wereldoorlog. Mijn vrouw en ik, respectievelijk 87 en 89 jaar, kijken met plezier en goede herinnering terug op die tijd. Wij wonen in een rijtjeshuis met voor- en achtertuin. Geen enkele tuin was toen afgezet met een schutting, je zag en groette elkaar over de lage groene scheiding. De kinderen, ook die uit de flat aan de overkant van de straat, kenden elkaar en speelden bij elkaar. Als vader ging ik met de jongens naar de voetbalwedstrijden, liep met een hele groep diverse wandeltochten, ging met ze vissen. In principe een heel gezellig buurtgebeuren met aandacht en respect voor elkaar, zonder een al te grote 'overloop'. Natuurlijk kunnen we bepaalde ontwikkelingen niet tegenhouden, maar het wat meer benoemen en benadrukken van de waarde van de door haar zogenoemde 'nette trap' is het meer dan waard.

C.G.Sijbrandij Voorburg

Nobelprijs

Mijn voorstel: de bron van de Panama Papers graag voordragen voor de Nobelprijs voor de vrede. De persoon had de moed grote misstanden van een deel van de elite aan de kaak te stellen. Een grote onvrede binnen de samenleving bestrijden bevordert immers de vrede. En uiteraard immuniteit tegen juridische vervolging. Ook lof voor het vele journalistieke werk.

Arteunis Bos Zwolle

undefined

Verschillen accepteren

De berichtgeving over docenten die moeite hebben met opvattingen van grote groepen leerlingen en studenten (Trouw, 7 mei) signaleert en belangrijk manco in onze samenleving. Ware vrijheid impliceert het accepteren van verschillen in denken en doen. Zijn wij daar bang voor geworden? Ware vrijheid is het recht van een afwijkende mening, ook zonder rationele basis. Willen we van bovenaf corrigeren? Daarmee bevestigen we onze verkramping. Populistische ideeën zijn niet rationeel. Het heeft geen zin daar rationeel op in te gaan, zoals de politiek dat helaas veelvuldig doet. Er bestaan altijd risico's in de samenleving. Laten we ze niet proberen uit te bannen. De staat heeft het monopolie op macht, maar mag niet overal verantwoordelijk voor worden gemaakt. Dat gaat ten koste van vrijheid en democratie.

Henk Huitsing Rijswijk

undefined

Narwaltand

Mooie aflevering 'weekdier' weer (Trouw, 7 mei) over de narwal. Wat mij altijd gefascineerd heeft is: de onhandigheid van die lange tand. Het beest moet er toch niks mee kunnen. Of vergis ik me? Bedenk: het is een tand. En dan zou die je zo in de weg zitten bij het eten! Evolutionaire uitzondering? Kan de heer Reumer daar nog wat van zeggen?

Jan Anne Bos Papendrecht

undefined

Pop-upredactie

Wat een fantastisch idee van Trouw om in Ede met een pop-upredactie te werken (Trouw, 7 mei). Ben nu al benieuwd naar de artikelen. Ik ben ook benieuwd naar de effecten ervan. Hoe groot is de kans dat de aanwezigheid van de redactie escalerend werkt? Media-aandacht versterkt immers wel vaker ongewenst gedrag. Het zou mij daarnaast aanspreken als de pop-upaanpak niet alleen incidentgestuurd wordt ingezet.

Harry Slegh Utrecht

undefined

Pontonbrug

Een klein berichtje over de pontonbrug over het IJ in Amsterdam (Trouw, 6 mei), roept herinneringen op. 8 mei 1945. Daar staan we dan, broer en zus, vijftien en twaalf jaar. Vanmorgen zijn we vertrokken uit Opperdoes bij Medemblik. Twee maanden zijn we er geweest, hongerkinderen uit Amsterdam. Drie dagen geleden vierden we uitbundig feest. Maar broer had veel heimwee en wilde naar huis. Onze pleegouders hadden er moeite mee, ze voelden zich verantwoordelijk. Contact met vader en moeder in Amsterdam was niet mogelijk. We konden tot Hoorn meerijden met mensen die ook naar Amsterdam moesten. Daarna moesten we lopen, dwars door de Schermer en de Beemster.

Tegen de avond bereikten we eindelijk Amsterdam-Noord. Nu op de pont en dan nog een uurtje lopen naar huis. Maar de pont voer niet! Huilend stonden we aan het water. Toen kwam er een man naar ons toe. Hij vertelde dat een eindje verderop een schipbrug ligt. Dolblij en opgelucht vonden we de pontonbrug. Na een uurtje lopen waren we thuis.

Lida van den Broek-Mater Ridderkerk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden