brieven

Aardgasverslaving
Hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans (Opinie, 3 februari) lijkt te hebben vergeten dat er internationale handel bestaat. Wereldwijd is er gas in overvloed in vele vormen en uit velerlei geografische bronnen. Bovendien is gas een veel schoner product dan steenkool en aardolie en past het dus eigenlijk goed in een duurzame transitie. Nee, het echte verhaal van de Nederlandse aardgasverslaving zit in het probleem voor de rijksbegroting en het echte belang van het artikel van Jan Rotmans zit in marketing van zijn eigen duurzame transitie-instituut Drift. Dat levert goed werk, maar wel de goede redenering graag, Jan!

Gerard Rijk Heemstede

Overspel
Volgens Ger Groot in zijn essay 'Overspel in tijden van openheid' (Letter & Geest, 1 februari) geldt als nieuwe norm 'wat niet weet, wat niet deert'. En als het toch uitkomt door de moderne techniek dan overwint 'de geest van het protestantisme', namelijk het tonen van berouw. Dat ben ik met hem eens. Maar hij vergeet kennelijk de opdracht van Jezus aan de vrouw die haar man had bedrogen: 'Ga heen en zondig voortaan niet meer'.

Jan van der Spek Den Haag

Schaamte over pausbezoek
Ik heb me héél erg geschaamd voor hoe paus Johannes Paulus II in 1985 hier ontvangen is. Zelf ben ik protestant, maar dat ging alle perken te buiten. Wij Nederlanders zijn geen gelovig volk. Het is naar om dat te moeten vaststellen, maar een beetje respect moet toch kunnen. Kardinaal Eijk heeft groot gelijk als hij het bezoek van paus Franciscus afwimpelt.

Tonie Post

Weten is meten
Kardinaal Eijk is gepromoveerd.

Dan weet hij uit ervaring dat weten meten is. Heeft hij aan de Nederlandse bevolking gevraagd of de paus welkom is? Heeft hij aan de katholieken gevraagd of de paus welkom is? Als deze vraag mij voorgelegd zou worden dan zou ik zeggen: ja. Juist in ons land is er een sterke behoefte aan een spiritueel leider. Dus... laat komen de paus. Hij is van harte welkom!

M. Hoogervorst Maasland

Paus van Amsterdam
Als de Paus van Rome niet naar Amsterdam komt, komt de 'paus van Amsterdam' wel naar Eindhoven - 16 maart, 1000 stemmen (koor) voor Huub.

André van Kempen Eindhoven

Bert Keizer
Wij zijn zo langzamerhand genoegzaam bekend met de atheïstische denkbeelden van Bert Keizer (Religie & Filosofie, 1 februari). Waarom dan toch dat fanatieke herhalen ervan? Zendingsijver? Bang dat de domme gelovigen het niet zullen snappen? Of moet er een onzekerheid overschreeuwd worden?

Bert Alblas Hendrik-Ido-Ambacht

Christelijk rekenen
In tegenstelling tot wat in de bladenrubriek (Religie & Filosofie, 3 februari) wordt beweerd, kun je wel degelijk 'christelijk rekenen'. Je leert op een protestant-christelijke school namelijk normen en waarden die je hopelijk meeneemt bij het werk dat je later gaat doen. Daarbij weeg je af of het moreel juist is dat je meerekent aan omstreden zaken zoals bijvoorbeeld wapentuig. En dus ook niet elke baan accepteert.

Evert van Dijken Duiven

Sanctus?
Vergis ik mij of werd prinses Beatrix inderdaad uitgeluid met een Sanctus? Het was een eindeloos herhaalde melodie zonder tekst - het publiek zong La, La, La - waarop in mijn hoofd de woorden kwamen van een Latijns-Amerikaans Sanctus:

Santo, santo, santo

Mi corazon te adora

Mi corazon te sabe decir

Santo eres Senor

Bas de Gaay Fortman Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden