Brieven

Tarwe, gerst en graan
Trouw besteedt zowel dinsdag als woensdag aandacht aan tarwe. Althans, dat kan de goede lezer er van maken. Koos Dijsterhuis schrijft dinsdag in zijn rubriek bij de foto, 'een perceel tarwe'. Ik geeft toe: de foto is slecht, maar Dijksterhuis zal met eigen ogen hebben gezien dat het triticale of gerst is geweest. Trouw opent woensdag met een artikel over graan. Boer Siertsema staat voor zijn maaidorser in een veld met graan, zo is het bijschrift. Het gaat hier wel om tarwe. Graan is een algemeen verzamelwoord, waar de vele graansoorten onder vallen. Het moge duidelijk zijn dat het in Nederland hoofdzakelijk om tarwe gaat. Dat benoemen geeft duidelijkheid. Zo is ook niet erg duidelijk wat met de 1,8 miljoen en de 10 à 11 miljoen ton (graan?) bedoeld wordt. Ook hier geldt: noem de feiten. De materie is belangrijk genoeg.

Geert Klaassen Westerbork

Bersiap
Ik heb me verbaasd over het artikel van Mary C. van Delden, over de bersiapkampen (Podium, woensdag). Ik ben oorlogsvrijwilliger van het 8e bataljon Regiment Stoottroepen. Eind december 1945 vertrokken wij naar Nederlands Indië. De Britten stonden niet toe dat wij daar naar toe zouden gaan. Ze hielden ons 2 à 3 maanden vast in Malakka. In het artikel wordt gesproken over 'Republikeins gebied'. Misschien kan er aangegeven worden wat dat inhield en waar dat was? In de uitzending van 'Archief van Tranen' (omroep Max, zondagavond) kwam een heel ander beeld over de bersiapkampen naar voren van ooggetuigen.

L. Keemink Pernis

Korte schooldag belast docent
Veel basisscholen willen kinderen van half 9 tot 2 op school laten blijven (Trouw, dinsdag). Dat moet zorgen voor meer rust, structuur en flexibiliteit. Wat een waanzin. De basisschooldocent met zijn hongerloontje moet zijn pauze opofferen om met de kinderen te eten. Hij moet dan wellicht om half 8 naar school om dingen voor te bereiden. Wat de schoolbesturen en papa's en mama's vergeten is dat die docent na 2 uur niet klaar is met zijn werk. Scholen buigen te veel om aan de wensen van ouders te voldoen.

Stan Daanen, docent voortgezet onderwijs Heeteren

Pussy Riot respectloos
Lezer Arie Theisens uit Zeist vraagt zich af waar het kerkelijk protest blijft tegen het proces tegen de bandleden van Pussy Riot (Podium, gisteren). Wat mij betreft blijft dat protest uit. Sterker nog, ik vind dat de kerk wat ruggegraat mag tonen en stelling moet nemen tegen dit soort vulgaire verstoringen van de eredienst. Als deze punkband halfnaakt een dienst in een moskee zou hebben verstoord, had iedereen zijn hart vastgehouden en het protest 'respectloos' genoemd. In een kerk heet het opeens 'ludiek'.

Joanne van Aalst Alphen aan den Rijn

Denk Zwitsers
De inhoud van 'Denk Zwitsers' (Denktank, woensdag) zal door veel lezers met instemming zijn gelezen. In Zwitserland wordt een groot aantal homeopathische behandelingen vergoed door de verzekeraar. Het is toch te gek dat de bewust levende Nederlander, die ook de preventieve geneeskunde beoefent, gestraft wordt voor zijn manier van leven. Dat hij financieel een ader moet laten en zijn keuzevrijheid in het geding komt. Het is niet te geloven dat Nederland zo benauwend en onverdraagzaam wordt. Rest ook mij de vraag: wanneer wordt de macht van de farmacie een halt toegeroepen?

Wilma Wijkmans Assen

Recepten moeten simpeler
Een bevriende hobbykok kan zelden iets met de recepten in Trouw, dus ik als amateurtje al helemaal niet. Te veel ingrediënten waarvan we nog nooit hebben gehoord. Hou het wat simpeler.

Lisette Wouters 's-Hertogenbosch

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden