brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Hartstikkene

Geïnspireerd door de column van Marijn de Vries (Trouw, 30 november) en vooral door het commentaar van Foppe de Haan na de wedstrijd Heerenveen-Roda JC stel ik 'hartstikkene' voor als woord van het jaar 2015 om het vervolgens op te nemen in de dikke Van Dale met de volgende omschrijving:

"hartstikkene (bw.) overtreffende trap van hartstikke (zie ald.). Als in 1. dat vind ik hartstikkene mooi 2. daar word ik hartstikkene blij van. Gebruikt in situaties waarin de essentie van het menselijk handelen in positieve zin wordt geduid, veelal in combinatie met: 'daar doe je het toch allemaal voor'."

Pieter van den Berge Blokker

undefined

Sociaal belastingplan

De faillissementen in de thuiszorg zijn direct te wijten aan de drastische kortingen op de budgetten. Het verlies van goede en noodzakelijke zorg voor mensen die daar afhankelijk van zijn, alsmede het verlies van veel werkgelegenheid voor degenen die daarin werken zijn als een onontkoombaar noodlot. Nu er na lange tijd weer geld uit de te delen is, 5 miljard euro zelfs, kiest de PvdA voor lastenverlichting en belastingverlaging. Vóór particuliere rijkdom, boven goede, publieke voorzieningen. Het ware beter geweest als de PvdA had gekozen om dit geld deels in te zetten om de meest hardvochtige bezuinigingen terug te draaien, waarvoor zij als eerste verantwoordelijk is. De Eerste Kamerfractie van de PvdA kan nog initiatieven nemen om een écht sociaal belastingplan aan een meerderheid te helpen in de senaat.

Nico van der Kolk Hilversum

Alleen zaak van elite?

De artikelen over de klimaattop suggereren besef van urgentie. Daar ben ik blij mee. Leidt dat tot het juiste handelen? Dat betwijfel ik. Een bestaande valkuil wordt steeds dieper: klimaat is een zaak van de elite. Zie koppen als 'Nooit eerder lag er zo'n grote verantwoordelijkheid in de handen van zo weinig mensen'. Nederlandse wetenschappers doen daar aan mee met hun gezamenlijke oproep aan het Nederlandse kabinet. Los van de inhoud van de oproep, zij bevestigen het beeld dat het klimaatvraagstuk iets van politici en wetenschappers is. Griezelig wordt het als een 'klimaatzuster' in Trouw zegt gelukkig te zijn dat er geen ruimte meer is voor 'tegengeluid'.

Is er geen hoop? Jawel, maar die komt niet van klimaatdoktoren en -zusters, maar van straat en land. Ik denk aan lokale energiecollectieven en boeren die kiezen voor een duurzame, klimaatvriendelijke bedrijfsvoering. Zulke initiatieven meer aandacht geven, ook in Trouw, kan stimulerend werken.

Rijk van Oostenbrugge De Bilt

undefined

Koehandel

Europa betaalt Turkije drie miljard, dan zal dat land de vluchtelingen tegenhouden. Een koehandel ten koste van de vluchtelingen, maar goed, Europa een zorg minder en Turkije ziet licht aan de horizon: lid worden van de EU.

Hoe betrouwbaar is zo'n akkoord met een land waar de democratie met voeten getreden wordt en iedereen die z'n nek uitsteekt omdat hij het niet eens is met de regering-Erdogan, in de gevangenis verdwijnt? Of nog erger. waar de Koerden hun bestaansrecht wordt ontnomen? Europese regering, droom maar rustig verder!

Arie Lammerts Steenwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden