Brieven

Nobelprijs voor EU (1)
Terecht kreeg Hans Goslinga alle ruimte voor zijn artikel op de voorpagina (Trouw, 13 oktober) over de Nobelprijs voor de Europese Unie. Na de verschrikkingen van vele oorlogen is Europa nu een paradijs van democratie en vrede. Laat ieder zich dat toch goed realiseren. Ja, nu dan de vraag wie die prijs in ontvangst mag nemen. Als mijn moeder nog had geleefd, had ik haar voorgedragen. Voor de strijd om vrijheid gaf mijn vader, Henk Dienske, in de Tweede Wereldoorlog zijn leven. Mijn moeder leerde ons daarna als kinderen wat vrede is en hoe die bij jezelf begint. Ik hoop dat als de prijs aan - natuurlijk - officials wordt uitgereikt, gewone mensen als mijn vader en moeder in beeld komen. Zij die de echte vredestichters waren en aan wie wij een Europa zonder loopgraven en kanonnen te danken hebben.

Job Dienske Uithoorn

Nobelprijs voor EU (2)
Het Trouw-commentaar was zaterdag aan de Nobelprijs voor het Europese ideaal gewijd. En zeer terecht: deze prijs betekent een geweldige aanmoediging om aan die Europese integratie verder te werken! Natuurlijk noemde u in uw commentaar het begin van dit vredesproces: de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), vastgelegd in het Verdrag van Parijs in 1951, beter bekend als 'Plan-Schuman'. De toenmalige Franse minister van buitenlandse zaken kwam op 9 mei 1950 in een verklaring met het briljante plan om de hele Europese kolen- en staalindustrie onder Europees supranationaal gezag te plaatsen.

Bram Schuman Reeuwijk

Ed van Thijn
In het vraaggesprek met Steven Musch (Religie & Filosofie, 13 oktober) haalt Ed van Thijn twee gebeurtenissen in het leven van Jacob door elkaar en maakt er één van. Hij laat in Bethel (de Jacobsladder) het gevecht gebeuren dat later bij de rivier de Jabbok (Pniel) zou plaatsvinden. Daar wordt hij aan de heupspier geraakt. Hier werd Jacobs naam Israël. Ik adviseer Van Thijn en Musch het boek Genesis nog eens door te nemen. Wel een mooi inteview!

Rens de Roon Barendrecht

Darwin
At en Dia Scholtens komen na het maken van één wereldreis tot de conclusie dat er niets van de evolutietheorie van Darwin klopt (Trouw, 15 oktober). Als zij willen vasthouden aan het geloof dat de wereld niet ouder is dan zesduizend jaar, dat Eva geschapen is uit de rib van Adam en dat alle soorten levende wezens gered zijn in de ark van Noach, dan mogen ze dat van mij. Maar dat maakt de wereldreiziger en natuuronderzoeker Charles Darwin nog niet tot 'een gigantisch warhoofd'.

Gerard Schol Drachten

Ontwikkelingsorganisaties
Lezer Henk Zomer wijst op het feit dat niet in alle landen een Nederlandse ambassade of consulaat aanwezig is (Brieven, 15 oktober) om rechtstreeks geld te geven aan lokale organisaties. Maar ook een ambassade kan om redenen van politieke gevoeligheid vaak niets doen. Als de regering een groep mensen onderdrukt, hen niet de rechten geeft die hen toekomen, zal een ambassade niets willen of kunnen uitrichten. In dat geval kan een onafhankelijke organisatie in alle stilte de mensen helpen. Omdat die niet aan de grote klok kan hangen wat hun werkzaamheden zijn, oftewel niet 'transparant' zijn, is het zeer moeilijk voor hen om bekendheid te krijgen en financiële steun. Wie heeft hier een oplossing voor?

Corrie Scholtheis Wijster

Geen maandagpost
Het is duidelijk dat het hoofdredactioneel commentaar over het afschaffen van de postbezorging op maandag (Trouw, 15 oktober) door een grachtengordelaar dan wel een Zuidasser geschreven is. Hij/zij heeft het over 'nog onaantrekkelijker dorpen in krimpgebieden' en 'elke uithoek van het land'. Stel je voor zeg, dat PostNL daarheen zou moeten rijden na een ontspannen koopzondag. En dan: we hebben toch internet en niet te vergeten Facebook als panacee en compensatie voor alle postbezorging-ellende? Wat ik, hier in de provincie, vind? Ach, ik op mijn beurt word niet echt vrolijk als ik op Amsterdam CS uitstap en de ellende op het Damrak over moet. En kies ik voor Amsterdam WTC, dan zinkt me de moed pas goed in de schoenen. Wat mij betreft op korte termijn krimpgebieden. Provinciaaltje!

Jaap van Dijkhuizen Velp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden