BRIEVEN

AOW In het Centraal Economisch Plan 1997 - dat vorige week verscheen - gaat het Centraal Planbureau ervan uit dat het belastingtarief in de eerste schijf met 100 procent stijgt van 5.05 procent tot 10.05 procent. Dit ter financiering van een forse stijging van de rijksbijdrage AOW in 1998 (CEP blz. 104).

Voor belastingbetalers onder de 65 wordt dit gecompenseerd door het wegvallen van de AAW-premie, zodat hun loonheffing over de eerste schijf per saldo iets afneemt. Omdat 65-plussers geen AAW-premie betalen, moeten zij volgend jaar niet minder dan 34 procent meer betalen aan belasting en premies over de eerste schijf. Dit tarief gaat met 5.3 procent-punt omhoog van 15.55 procent tot 20.85 procent. Daarmee is de cirkel rond: 65-plussers betalen straks flink mee aan de kosten van de AOW. Het CP heeft eerder (CEP 1993 blz. 133) uitgerekend dat de pensioen-uitkeringen in 1998 ¿ 41.2 miljard zullen bedragen, ongerekend inkomsten uit vermogen/huizenbezit. En 5.0 procent hiervan is een fors bedrag. Politici vallen over elkaar heen wat te doen met de vele meevallers. U weet thans waar een gedeelte vandaan komt. Of hebben de nu 65-plussers in het verleden niet meegewerkt aan de goede gang van zaken die we op het ogenblik in ons land kennen? Moeten ze daarom een strafpremie betalen? Papendrecht P. A. C. Koel

Petrus Canisius Ik waardeer het zeer dat Pieter van der Ven in Trouw van 27 maart ruime aandacht schenkt aan Petrus Canisius, deze grote heilige, inderdaad de enige Nederlander die wereldwijd in de katholieke Kerk gevierd en vereerd wordt. Het is echter jammer, dat hij in zijn artikel andere Nederlandse heiligen van hun voetstuk trekt of zelfs geheel negeert. Zo is het niet zeer correct om de martelaren van Gorkum 'heiligen per ongeluk' te noemen. Zestien dagen lang werd deze groep van priesters en kloosterlingen door de Geuzen gefolterd en bespot in de gevangenis. Al die tijd, tot op het moment van de executie, hadden zij de keuze: geloofsafval - vrijheid. Slechts vier van de 23 maakten van deze mogelijkheid gebruik.

Even menselijk en zonder bravoure was de dood van enkele zaligverklaarden, die door de heer Van der Ven vergeten worden: Titus Brandsma en Edith Stein, de laatste een Duitse bekeerde jodin. 'Import' of 'allochtone heiligheid', om de woorden van de heer Van der Ven te gebruiken, zijn voor de kerk namelijk geen bezwaar om iemands zielegrootheid te waarderen en ten voorbeeld te stellen.

Dat tenslotte de Moderne Devotie 'te Hollands, te sober was om bezuiden de Alpen te scoren en heiligen op te leveren', is maar ten dele waar. Het kleine boekje van Thomas a Kempis, 'De navolging van Christus', is sedert vijfhonderd jaar een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het behoorde zelfs tot de dagelijkse lectuur van heilige mannen als Ignatius van Loyola (Spanjaard) en paus Johannes XXIII (Italiaan). Leuven Marc Lindeijer S.J.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden