brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

'Voorkom verrommeling van het landschap', is de aanbeveling van het rapport Energielandschappen (Trouw 17 maart). "Zorg voor concentraties van windturbines in lijnopstellingen langs infrabundels die het landschap toch al verstoren", vindt adviseur Ingeborg Thoral. Vrij vertaald: plaats ze daar waar het toch al bijna niet lelijker kan.

Een bruikbaar advies lijkt mij. Maar waarom zou je die windmolens überhaupt in Nederland plaatsen? Ons land kan zijn aandeel in hernieuwbare energie veel beter realiseren in het buitenland. Nedersaksen, bijvoorbeeld, is daar bij uitstek geschikt voor. Grote delen van deze Duitse deelstaat zijn al veranderd in energielandschappen: een aaneenschakeling van windturbines, glasakkers en biovergisters, afgewisseld met kippenschuren, zwijnenstallen, Lidl's en Aldi's. Weinig Duitsers maken zich druk over de aantasting van het landschap, want 'Wirtschaft muss sein wohl?' Een infrastructuur om van te likkebaarden.

Van de weeromstuit kunnen Duitsers die de Verspargelung van hun landschap toch wel een beetje zat zijn, met vakantie naar Nederland om te genieten van een skyline met slechts een kerktoren hier en daar.

Bernhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden