brieven

Irritant Engels

Er is een nieuw hulpmiddel om consumenten bewust te maken van de producten in de supermarkt. Maar waarom krijgt de app geen Nederlandse naam? Het Engelse 'Question Mark' is irritant.

Hans Appers Spierdijk

130 kilometer op snelweg

De discussie over de vraag of een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op snelwegen meer ongelukken veroorzaakt (opinie, 17 mei), is een mooie gelegenheid om een nieuw veiligheidsapparaat in te voeren, de Automatische Bestuurder Coach (ABC). Die kijkt mee met de bestuurder, geeft waarschuwingen, en grijpt in als dat tot zijn mogelijkheden behoort. Sommige nieuwe duurdere auto's hebben er al een, en ze worden steeds slimmer. Door die apparaten in auto's te laten monteren, en verplicht te stellen om 130 te mogen rijden, heeft iedereen de kans dat te doen, maar veiliger. Een ABC kan veel meer dan aanrijdingen voorkomen. Hij kan ook jongeren die net een rijbewijs hebben, veiliger laten rijden, en hij kan ouderen helpen scherp te blijven op de weg. Dat past bij de terugtrekkende overheid van de VVD.

Henk Daalder Nuenen

Het effect van outlets

In Trouw van 14 mei zegt een projectontwikkelaar dat outlets bij Roermond en Roosendaal niet schadelijk zijn voor de middenstand in die plaatsen. Want 70 procent van de klanten komt uit Duitsland en België, zegt hij. En die andere 30 procent? Bovendien: waarom zou onze verantwoordelijkheid ophouden bij de grens?

Berd Westerveld Sinderen

Homeopathie in India

Psycholoog Michiel van Elk van de Universiteit van Amsterdam mag dan de rol van toeval in de psychologie en neurowetenschappen hebben bestudeerd (Trouw, 17 mei), van homeopathie heeft hij minder verstand. Hij sluit aan bij de gangbare mening in de westerse wereld dat homeopathie niets meer is dan een placebo-effect.

Voor mij ligt echter een artikel uit het tijdschrift Medisch Dossier van mei 2012 over de succesvolle behandeling van kanker met homeopathie in India, geïnitieerd door Mahatma Gandhi, waarvan de resultaten overeenkomen met de beste resultaten van chemotherapie en bestraling, en dan zonder de slopende neveneffecten daarvan.

Misschien zou Van Elk dat artikel eens moeten lezen.

Mieke van Dam Pijnacker

Songfestivalziekte

Helaas doet Trouw mee aan de Songfestivalziekte. Niet dat ik gekant ben tegen dit festival. Het is alleen een beetje te veel van het ene. Het andere mis ik helaas. Met het andere bedoel ik de zeer talentvolle jeugdige musici die successen boeken in concoursen binnen de klassieke muziek. Zij krijgen bijna geen aandacht. Het televisiejournaal vergeet deze jongeren. En de kwaliteitskranten besteden slechts aan hen aandacht op een binnenpagina.

Hoe wil men de jeugd, die niet in aanraking komt met klassieke muziek, ooit kennis laten maken met de rijkdom in deze categorie? Dat de jeugd er wel open voor staat, laten de concerten van André Rieu zien. Een grote verdienste van deze ras-musicus. De film 'Amadeus' maakte ook veel los.

Ik wil de media oproepen om dit hiaat op te vullen: meer aandacht voor klassieke muziek en de jeugd die er successen mee behaalt, en ook meer aandacht voor de jongeren die misschien de toekomstige concertbezoekers zijn.

Wilma Wijkmans Assen

Liever Shoah

Holocaust betekent 'brandoffer'. En een offer breng je vrijwillig. De dood van de Joden in de Duitse vernietigingskampen was niet vrijwillig. Waarom gebruikt Trouw dan toch de term Holocaust Museum? Er is een beter benaming voor: Shoah Museum. Het woord Shoah betekent 'vernietiging'.

Bob Spee Duiven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden