Brieven

Zakelijk schaliegas
Rob de Wijk pleit in zijn column (Trouw, gisteren) voor een zakelijke discussie over de winning van schaliegas. Ik ben helemaal voor zakelijk discussiëren, maar wil wel meenemen vanuit welke belangen zo'n discussie gevoerd wordt. De Wijk redeneert volgens mij uitsluitend vanuit het financiële belang. Dan kom je onvermijdelijk uit bij (een strijd om) wie wat het beste bemachtigen kan. Hij staat geen seconde stil bij belangen die anderen in de discussie verdedigen, zoals kwaliteit van leven, nu en op termijn. Met de vraag of die in het geding is bij het winnen van schaliegas. Tegenstanders afserveren als redenerend vanuit 'emoties' hoort trouwens niet bij zakelijk discussiëren.

Elles Tenten Goor

De toon van Teeven
Op de ene dag wuift staatssecretaris Teeven alle kritiek op de inhumane kanten van het vreemdelingenbeleid weg. Op de andere dag belooft hij een cultuuromslag naar een meer menselijke manier van omgaan met regels en procedures. Hij erkent daarmee wat hulpverleners, deskundigen en onderzoekers al jarenlang zeggen. Hoeveel hoon hebben zij moeten ondervinden van deze staatssecretaris? Teeven vergeet dat het beleid en vooral de toonzetting ervan de voedingsbodem was voor de manier waarop zijn medewerkers te werk gingen. Niet de uitvoering, maar het beleid zelf moet nu dus voorwerp zijn van een omslag. Daar is niets over gezegd. Het boegbeeld van hardheid naar mensen kreeg het volledige vertrouwen van VVD, PVV en PvdA. Ik kan het nauwelijks geloven: de PvdA is een trouwe supporter geworden van Teeven waar zelfs het CDA het vertrouwen heeft verloren. Hoe wonderlijk zit de politiek in elkaar.

Ad van der Waals Leiden

Vreemde moraal
In de krant van gisteren, groot op de voorpagina: 'Teeven blijft als staatssecretaris'. Al had zijn stoere asielbeleid onmenselijke consequenties, ja zelfs de dood van een asielzoeker tot gevolg. Een stukje verderop in dezelfde krant het verhaal van Co Verdaas die na amper een maand aftrad als staatssecretaris, omdat hij wel eens buiten de provincie sliep. De PVV heeft daarmee kennelijk een 'grove misstand' aan het licht gebracht. Ja, aan onze hoogstaande moraal mag in dit land niet getornd worden!

K. Koekkoek Katwijk

Creatief bij kroning
Scholen zien plotseling een hoop extra werk op zich afkomen, meldt de krant in een reportage over de voorbereiding van de Koningsspelen (18 april). Wat een zure leerkrachten komen er aan het woord: "Ik weet niet wat kinderen liever hebben, een sportdag of vrij", zegt een van hen. Onze school greep de wisseling van de troon aan om het thema 'De kroning van de koning' op te zetten. Nu al een groot succes! Zorg dat je voldoening uit je werk haalt, wees creatief, maak keuzes.

Klazien Alkem basisschool De Vuursteen, Ede

Huis opeten voor de groei?
'Crisis treft Fries bouwvakkersdorp hard', meldt de krant (Economie, 18 april). Als het de Friese timmerman uit Sint Nicolaasga, Hieltje Jellesma, niet lukt om binnen drie jaar weer een baan te vinden, gun ik hem van harte een bijstandsuitkering. Maar daar ziet het niet naar uit. Hij is 56 jaar en heeft immers een afbetaalde hypotheek (waar hij hard voor heeft gewerkt) en dus een eigen vermogen wat hij grotendeels eerst zal moeten opmaken. Had onze altijd optimistische en lachende Mark Rutte deze timmerman in gedachten toen hij ons opriep een auto (of huis) te kopen ter stimulering van onze economie? Hoe cynisch kun je zijn? Rutte lijkt elk gevoel voor de werkelijkheid kwijt

Goos de Haan Leusden

Anders dan het Cito-advies
Trouw beweert in het commentaar (17 april) dat schooladviezen vaak te hoog of te laag uitvallen, 'volgens onderzoek van de onderwijsinspectie'. Dat klopt niet. De onderwijsinspectie constateert alleen dat schooladviezen nogal eens anders zijn dan 'Cito-adviezen'. Niet bekend is wie het in die gevallen bij het rechte eind heeft. De commentator had met evenveel recht kunnen schrijven: 'Cito-adviezen blijken op nogal wat scholen stelselmatig te hoog of te laag uit te vallen.' Eerder al zat de krant er naast met de tendentieuze kop: 'Advies van basisschool zegt weinig.' Slordig.

Bas de Koning Langbroek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden