Brieven

FNV en PvdA
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten zegt dat de PvdA zich vervreemdt van haar kiezers als ze kiest voor een samenwerking met de liberalen (Trouw, 21 september). Wat een arrogantie om namens de PvdA-kiezers te spreken. Ik heb strategisch PvdA gestemd omdat ik hoop op een stabiel, sociaal, liberaal kabinet dat snel tot zaken komt. Een stabiel kabinet dat zich verheft boven oude politieke verschillen en zich laat leiden door gemeenschappelijke lange-termijndoelen. En dat is precies wat er nu gebeurt. De FNV zou zich ook moeten verheffen en meehelpen aan het vinden van creatieve oplossingen voor deze crisis in plaats van platte dreigende vakbondstaal ('dan zijn de rapen gaar') uit te slaan. FNV, het is tijd voor actie!

Erik Hoffman Utrecht

Eigenrichting
Het pleidooi van Nuweira Youskine voor eigenrichting (weliswaar in bescheiden mate; Trouw 20 september) roept bij mij de vraag op: hoeveel generaties zal het duren voordat allochtone moslims zich het besef van de rechtsstaat eigen maken? Wij hebben er ook eeuwen over gedaan om in te zien dat fysiek geweld niet het middel is om geloof, eer, waardigheid of familie hoog te houden. Of dit alles ook te maken heeft met de structuur van moslimlanden, die geen scheiding van kerk en staat (willen) kennen, is een volgende vraag. Onbedoeld geeft Youskine veel stof tot nadenken.

Hans Bijleveld Emmen

Iets uit niets
De natuurwetten zouden voorschrijven dat 'het niets voortdurend iets voortbrengt' (Verdieping, 20 september). De basis van de fysica wordt echter gevormd door diverse behoudswetten, met als belangrijkste Einsteins formule E=mc2 . Zij spreken de bewering van 'niets uit het iets' lijnrecht tegen. Iedereen mag geloven dat 'het niets' het heelal en ons DNA tot stand gebracht heeft. Maar blijf met je handen af van de natuurkunde.

Wim de Jong Delft

Allochtonen en Belgen
De Vlaamse krant De Morgen schaft de term 'allochtoon' af om geen onderscheid meer te maken met autochtoon. Dan blijven er slechts 'Vlamingen' en 'Walen', 'Brusselaars' en de 'Duitstalige gemeenschap' over om in dat land op herkomst te onderscheiden. Noem deze mensen Belgen, dan is alle onderscheid verdwenen.

Gert Ruijer Hilversum

Jezus' vrouw
De redenering van een theoloog dat het niet waarschijnlijk is dat Jezus getrouwd was omdat dit niet in het Nieuwe Testament staat (Trouw, 20 september) is een cirkelredenatie. Inmiddels moge in exegese en godsdienstwetenschap bekend zijn dat vele niet vermelde feiten in heilige geschriften juist door 'gevoeligheid' er níet in kwamen; eeuwenlang na hun overlijden. Vooral bij grote heiligen werden de menselijke eigenschappen geminimaliseerd. Zo ook werd in een tijd van wat minder pluriformiteit in Amerikaanse media zelden gerept over de buitenechtelijke affaires van John F. Kennedy.

Rob Hamers Landgraaf

Consumentenvertrouwen
Al jaren wordt ook in Trouw de diagnose gesteld van de ernstige ziekte waar ik aan lijd, namelijk 'gebrek aan consumentenvertrouwen'. Een volkomen misplaatste diagnose! Wat er met mij aan de hand is, is dat ik tevreden ben met wat ik heb. De economie hoeft niet te groeien. Het aanwezige geld moet eerlijk verdeeld worden, zodat iedereen een goed leven kan leiden. Welke econoom of politicus durft het aan om een 'economie van het genoeg' uit te werken en op de politieke agenda te krijgen?

Marijke van den Bos Ede

Maatschappelijke preek
Een beetje onderzoeker maakt van het 'onderzoek' naar de kwaliteit van preken gehakt en wel van de magere soort: twintig preken die representatief moeten zijn voor de woordverkondiging in de PKN. De preek is uiteraard onderdeel van de hele liturgie. Niet los te maken van klank, van mensen in een ruimte op zoek naar contact en beleving. Liever woorden die de ziel prikkelen en de eigen binnenkant opschudden, dan een hapklare brok van de dominee die zegt dat de rollator toch echt niet uit het pakket kan. Immers, een opgeademde ziel scherpt het verstand en doet het een stuk beter in het maatschappelijk debat.

Annelies Vroegindeweij Monnickendam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden