Brieven

De schade van Stapel
Terecht waarschuwt Trouw (28 november) dat de commotie rondom ex-professor Diederik Stapel en de co-auteurs het vakgebied psychologie kan schaden. De psychologie is onder de paraplu van de geesteswetenschappen vandaan gekomen en is volwassen geworden door toedoen van wiskundigen. Voeg daarbij het werk van neurologen over de wijze waarop mensen informatie verwerken en je hebt een vakgebied dat steeds meer door artsen en juristen voor zinvol wordt aangezien. Stapel heeft het vakgebied beschadigd. Ik werk als GZ-psycholoog en voel iets waar ik nog nooit last van heb gehad: een plaatsvervangende schaamte.

Bram Steynis Almelo

Soevereiniteit in eigen kring
Het pleidooi van theoloog Pieter Dronkers voor de herleving van het aloude gereformeerde staatkundig adagium 'soevereiniteit in eigen kring' (Trouw, 27 november) heeft ongetwijfeld aantrekkelijke kanten, vooral in de abstractie. Bij de concrete voorbeelden hapert dat betoog echter.

Stel dat vereerders van de bijbelse afgod Baäl heden ten dagen de mogelijkheid opeisen van kinderoffers, zou dat dan ook moeten kunnen? Een samenleving heeft een ethische autoriteit nodig die de soevereiniteit in eigen kring overstijgt. Dat kan in onze moderne samenleving - hoe gebrekkig het instrument ook is - niets anders zijn dan de democratie. De discussie over ritueel slachten in de Kamer was gebrekkig, maar dat doet niets af aan de morele autoriteit van het besluit van de volksvertegenwoordiging.

Henk Bezemer Amsterdam

De ontbrekende visie
Filosoof Ger Groot ziet in Trouw (23 november) wel aanknopingspunten voor een gedeelde visie van het kabinet-Rutte II, met name via het begrip vrijheid. Maar, zegt hij, de mensvisie van liberalen en socialisten verschilt radicaal: de liberalen leggen de nadruk op het individu, de socialisten op het sociaal wezen. Juist hierin zouden beide coalitiepartners zich echter kunnen vinden: beiden zijn onmisbaar voor het overleven van de mens,en vullen elkaar aan, afhankelijk van de situatie steeds in een andere verhouding.

Otto Berman Eelde

Verzekering geen vervloeking
Elfduizend gemoedsbezwaarden hebben geen ziektekostenverzekering (Trouw, 28 november). Je verzekert je echter niet tegen ziekte en rampspoed, je dekt je in tegen de kosten van de gevolgen. Een verzekering is dus geen bezwering van het onvermijdelijke, geen vervloeking van het onherroepelijke, wat inderdaad lasterlijk zou zijn. Laat een ramp in hemelsnaam niet tot tragedie verworden.

André de Bruijn Hoevelaken

Op naar de burgerrechter
Dat het met de Raad voor de Journalistiek niet goed gaat (Trouw, 27 november) is helemaal niet erg. Voor de lezer die zich onheus bejegend of zelfs materieel benadeeld acht, bestaat er een prachtig alternatief: de burgerrechter. Zo voorkom je tevens dat bepaalde media zich aan de rechtsgang onttrekken.

Jan Stoof, journalist Geervliet

Natuurnivellering
Meer 'volksnatuur' wil Guido van Woerkom van de ANWB (Trouw, 26 november). Een herkenbaar geluid in Nederland: de lat moet vooral niet hoog gelegd worden. In het onderwijs en bij de omroep zien we al jaren de gevolgen van dit denken. Niet kwaliteit of educatie staan voorop, maar vooral of men het wel leuk vindt. We moeten voorkomen dat populisme en nivellering ook het natuurbeleid gaan bepalen.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Wilders is veel te laat
In Trouw (26 november) staat in een lezenswaardig artikel dat er 'al ruim honderd jaar Polen in Nederland wonen'. Voor zover ik heb kunnen nagaan in het gemeentearchief vestigde mijn overgrootvader zich omstreeks 1855 aan het Haagse Veer nr. 6 en later aan de Hoogstraat 144 in Rotterdam met een groothandel in leder en lederwaren. Die politieke-partij-met-één-geblondeerd-lid is dus niet minder dan 157 jaar te laat met een Polenmeldpunt.

Als 'Pool' van de vierde generatie wordt mij nogal eens gevraagd of ik 'daar' nog familie heb. Mijn antwoord: Zeer waarschijnlijk wel, maar kent u uw betachterovergrootneven en -nichten? Met die per definitie persoonlijke en overerfbare heimwee valt het overigens nogal mee.

Jan Czerwinski Berkel en Rodenrijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden